ПРОЄКТУВАННЯ МОНОЛІТНОГО ЗАЛІЗОБЕТОННОГО ПЕРЕКРИТТЯ ПІД ЧАС РЕКОНСТРУКЦІЇ БУДІВЛІ - Романенко, С.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, 2021)
Реконструкція житлових будинків і житлової забудови в цілому дозволяє вирішувати наступні завдання: • підвищення комфортності проживання за рахунок зміни планування і модернізації інженерного обладнання будівлі; • підвищення кількості проживаючих (збільшення щільності забудови) за допомогою надбудови поверхів, прибудови додаткових обсягів. При проведенні реконструкцій старих житлових і цивільних будівель зазвичай прово- диться переобладнання внутрішніх приміщень. Часто потрібне збільшення корисної площі будинку за рахунок здійснення будівельно-монтажних робіт, які передбачають додавання прибудов або надбудов; також може бути зведений мансардний поверх. Нерідко виникає необхідність в зміцненні несучих конструкцій, відновлення цегляної кладки. В останні роки в Україні все більше уваги приділяється використанню монолітного залі- зобетону. Це зумовлено рядом переваг: будівлі може бути надана виразна архітектурна форма, підвищена жорсткість, монолітне з’єднання елементів, підвищена стійкість до агресивних впливів навколишнього середовища, використання матеріалів та обладнання з ура- хуванням можливостей будівельної організації, зменшення вартості у порівнянні із збірними конструкціями, можливість улаштовувати перекриття без вантажопідйомних механізмів, що важливо під час виконання робіт в малогабаритних місцях і стиснутих умовах будівниц- тва (зокрема, в районах щільної забудови, під час реконструкції будівель), можливість викори- стання у будівлях складної конфігурації в плані, зокрема під час реконструкції будівель старої забудови і зведенні сучасних будівель складних архітектурних форм, висока вогнестійкість. У статті наведено результати візуального технічного обстеження будівлі на мож- ливість реконструкції її шляхом прибудови споруди, конструкції якої обпираються на існуючі стіни сходового маршу підвалу. Виконано розрахунок монолітної залізобетонної плити перекриття із застосуванням класичних розрахунків будівельної механіки і методів комп’ютерного моделюючого експе- рименту в програмному комплексі «Ліра САПР 2013». Проектування ребристого монолітного перекриття здійснюють у такій послідовності: 1. Збір необхідних даних для розрахунку (навантаження, конструктивні розміри). 2. Виконання компоновки перекриття. 3. Розрахунок елементів перекриття: плита, головні балки. 4. Розробка робочих креслення розрахованої конструкції. Результати проведених досліджень використані при розробці проектно-кошторисної документації.