ПРАВА РІВНОСТІ: БОРОТЬБА ТРИВАЄ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2021.3.8

Ключові слова:

права рівності, гендер, гендерна рівність, фемінізм, Біарріц партнерство, недискримінаційна політика

Анотація

У статті подано історичний огляд світового й українського жіночого руху за свої права як ідеї становлення та розвитку правової рівності чоловіків і жінок та сучасні реалії правового забезпечення жінок в Україні. Поява фемінізму цілком закономірна, оскільки пов’язана не тільки із соціально-економічними змінами, а й зі зростанням жіночої свідомості, намаганням жінки знайти своє місце у світі, що змінюється, та бажанням змінити ступінь впливу жінки на суспільство. Феміністичний/жіночий рух вніс зміни до законодавства на користь жінок. Незважаючи на декларовані права особи незалежно від статі, у реаліях вони не дотримуються. Упередження та гендерна дискримінація продовжують панувати. Жінки та чоловіки мають нерівний доступ до соціальних статусів, ресурсів, привілеїв, престижу, влади. Інтеграція української держави у світове співтовариство потребує переосмислення ролі та місця жінки у суспільстві та її рівноправної участі в усіх сферах життя, зокрема у політиці та державотворенні, проте сучасне становище чоловіків і жінок у суспільстві, гендерні стереотипи населення, офіційна гендерна політика свідчать про те, що це станеться нескоро. Підставою для такого висновку є стан гендерних відносин в економічній, соціальній, правовій і політичній сферах українського суспільства, а також стан суспільної свідомості, котрий досі успішно відтворює низку глибоко вкорінених гендерних стереотипів. У суспільстві існує подвійний стандарт оцінок соціального внеску людини залежно від статі, різна оцінка мотивації для чоловіків і жінок (публічні зобов’язання перед суспільством для чоловіків; безкорисливі, особистісні, мотивовані сімейними обов’язками для жінок). Враховуючи проблему впровадження механізму забезпечення рівних прав чоловіків і жінок, Україна отримала новий виклик – Партнерство Біарріц. У рамках Партнерства Кабінет Міністрів України підтримав План реалізації зобов’язань. Визначено цілі та пріоритети реалізації у рамках Партнерства. Налагоджено внутрішнє партнерство з Урядом і міжнародними колегами. Приєднання України до Партнерства Біарріц є визнанням зусиль України щодо сприяння досягнення рівних прав і можливостей для чоловіків і жінок.

Посилання

Конституція України URL: https://kodeksy.com.ua/konstitutsiya_ukraini/statja-24.htm.

Жеребкина И.А. Теория и история феминизма. Харьков : «Ф-Пресс», 1996. 387 с.

Батлер Дж. Феминизм под любым другим именем. Введения в гендерные исследования. Ч. І. Санкт-Петербург, 2001. С. 53–55.

Айзенстайн З. Экспортный феминизм Севера и Запада. Гендерные исследования. 1998. № 1. С. 11.

Лєнь Т.В. Права рівності: історичний потенціал світового жіночого руху для сучасної України. Юридичний бюлетень. 2015. № 1 (1). 158 с. URL: http://www.lawbulletin.oduvs.od.ua/archive/2015/1_2015/4.pdf.

Пінчук І.М., Толстоухова С.В. Права жінок у сучасному світі. Київ : УДЦ ССМ, 2000. 112 с.

Гендерний паритет в умовах розбудови сучасного українського суспільства / Г. Алексєєва, О. Балакірєва, В.М. Бондаровська. Київ : Український інститут соціальних досліджень, 2002. 122 с.

Урядовий портал. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-shvaliv-planzahodiv-z-realizaciyi-partnerstva-biarric.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-18

Як цитувати

Лєнь, Т. (2022). ПРАВА РІВНОСТІ: БОРОТЬБА ТРИВАЄ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (3), 58-63. https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2021.3.8