СУЧАСНИЙ СТАН УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОГО МОНІТОРИНГУ РЕГУЛЬОВАНИХ ШКІДЛИВИХ ОРГАНІЗМІВ НА ПІВДНІ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2021.1.1

Ключові слова:

карантинна інспекція, ентомологічні шкідники, комахи, екологічний поріг шкодочинності, РШО

Анотація

У статті наведено результати досліджень у сфері управління фітосанітарним моні- торингом рослинної продукції, яка вирощується в Херсонській області та тієї, що заво- зиться з-за кордону. Особливу увагу приділено дослідженню по вивченню карантинних шкідників та шкідливих мікроорганізмів в нашій області з метою вирішення проблеми зниження врожаю сільськогосподарської продукції та погіршення її якості. При проведенні моніторингу було встановлено, що за даними Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії за останні два роки було зафіксовано ряд випадків завезення з-за кордону з зерновими та плодоовочевими культурами карантинних видів ентомологічних шкідників та збудників хвороб. Це свідчить про недосконалу систему управління та контр- олю в даній сфері. При проведені польових досліджень також зафіксовано як у грунті, так і на рослинах сільськогосподарської продукції ряд чисельності фітофагів, що перевищують поріг шкодочинності, які можуть бути причиною погіршення якості врожаю. Співробітниками Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії за останні роки виявлено найбільш розповсюджені фітопатогени нашої області. Більше 60% видів фіто- патогенів передаються через насіння, тому співробітниками Херсонської обласної фіто- санітарної лабораторії проводиться дуже ретельна перевірка на наявність збудників хвороб посівного матеріалу як вітчизняного, так і закордонного походження. Адже посів зараженим насінням призводить до передачі хвороб на вегетуючі рослини і тим самим створює і підтримує вогнища інфекції в полі і може потрапити з іншої країни до нашої (та навпаки).Основною проблемою на півдні України (в Херсонській області особливо) є про- блема боротьби з картопляною нематодом, рослиною-живителем якої є картопля. Також уражуються томати, баклажани, інші види та гібриди родини пасльонових (Sоlоnасеае). За результатами проведених досліджень були зроблені висновки, що в результаті своєчас- ного одержання інформації по визначенню шкідливих організмів можна прийняти опти- мальні рішення по боротьбі із ними, а також слід використовувати сучасні інтегровані засоби захисту рослин.

Посилання

Білик М.О. Біологічний захист рослин : посібник для лабораторних занять. М.О. Білик. Харків, 2009. 424. С. 31.

Білик М.О. Захист овочевих культур від хвороб і шкідників у закритому ґрунті. М.О. Білик, М.Д. Євтушенко, Ф.М. Марютін. Харків, 2013. 464 с.

Доля М.М. Фітосанітарний моніторинг. М.М. Доля, Й.Т. Покозій, Р.М. Мамчур та ін. Київ : ННЦ ІАЕ, 2014. 294 с.

Євтушенко М.Д. Сільськогосподарська ентомологія. Назви основних шкідників сільськогосподарських культур і лісових насаджень: навч. посібник. Харків, 2010. С. 15.

Красиловець Ю.Г. Наукові основи фітосанітарної безпеки польових культур. Ю.Г. Красиловець. Харків : 2010. 416 с.

Кулєшов А.В. Фітосанітарний моніторинг і прогнозування: навч. посібник. А.В. Кулєшов, М.О. Білик, С.В. Довгань. Харків : Еспада, 2011. 608 с.

Литвинов Б.Д. Сільськогосподарська ентомологія: підручник за ред. Б.М. Литвинова, М.Д. Євтушенка. Київ, 2015. 511 с.

Марютін Ф.М. Фітопатологія : підручник. Ф.М. Марютін, М.О. Білик, В.К. Пантєлєєв. Харків : Еспада, 2008. 548 с.

Писаренко В.В. Захист рослин: Фітосанітарний моніторинг, методи захисту рослин, інтегрований захист рослин. В.М. Писаренко, П.В. Писаренко. Полтава, 2017. 256 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Як цитувати

Алмашова, В. (2021). СУЧАСНИЙ СТАН УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОГО МОНІТОРИНГУ РЕГУЛЬОВАНИХ ШКІДЛИВИХ ОРГАНІЗМІВ НА ПІВДНІ УКРАЇНИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (1), 3-8. https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2021.1.1