ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ІНШОМОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2023.3.1

Ключові слова:

іноземна мова, іншомовна компетентність, публічне управління та адміністрування, англійська мова за професійним спрямуванням

Анотація

У статті досліджено проблеми, пов’язані з розвитком іншомовної компетентності майбутніх спеціалістів сфери публічного управління та адміністрування. Іноземна мова в закладах вищої освіти є не просто однією з дисциплін гуманітарного блоку, яка сприяє оволодінню знаннями за фахом, вона стала засобом професійної реалізації сучасної особистості. Володіння та активне користування англійською мовою, мовою міжнародного спілкування та однією з офіційних мов Євросоюзу, у професійній сфері є актуальним завданням, а для майбутніх фахівців зі сфери управління та адміністрування це просто «must have» сьогодення, необхідна і безумовна вимога часу, адже майбутній управлінець має відігравати велику роль у ефективному демократичному врядуванні, бути здатним надавати державні послуги та сприяти підвищенню конкурентоспроможності, економічного зростання країни та добробуту її громадян. Визначено коло проблем та шляхів їх вирішення, що сприятиме виконанню завдань щодо розвитку іншомовної компетентності: коригування навчальних планів у бік збільшення часу на вивчення іноземної мови за професійним спрямуванням; неперервність вивчення англійської мови на кожному курсі та в кожному семестрі; посилене диференційоване навчання, підбір навчального матеріалу для різних підгруп всередині академічної групи студентів згідно з рівнем володіння мовою, проведення вхідного тестування на визначення рівня володіння мовою та згідно з результатами розподілення студентів на підгрупи; висока мовна і методична кваліфікація викладачів, які мають постійно підвищувати свою кваліфікацію, завжди бути в курсі останніх досягнень у галузі; максимальна увага до змісту навчального матеріалу, основу якого становлять ретельно відібрані теми з фахових дисциплін та автентичні тексти та ситуації мовлення з мережі Інтернет, які, будучи систематизованими та логічно поєднаними, дозволяють створити цілісну картину майбутньої спеціальності.

Посилання

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 №889-VIII (чинна редакція 02.05.2023. Діє з 28.05.2023). URL: https://ips.ligazakon.net/document/T150889?an=1 (дата звернення: 14.06.2023).

Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment (2003). URL: (дата звернення: 4.06.2023).

Програма з англійської мови для професійного спілкування. English for Specific Purposes (ESP) National Curriculum for Universities. Колектив авторів: Г. Є. Бакаєва, О. А. Борисенко, І. І. Зуєнок, В. О. Іваніщева, Л. Й. Клименко, Т. І. Козимирська, С. І. Кострицька, Т. І. Скрипник, Н. Ю. Тодорова, А. О. Ходцева. К. : Ленвіт, 2005. 119 с. URL: https://im.nmu.org.ua/ua/library /national_esp_curriculum.pdf (дата звернення: 11.06.2023).

Hunchinson T., Waters A. English for Specific Purposes. URL: https://pdfcoffee.com/tom-hutchinson-alan-waters-english-for-specific-purposes-1987pdf-pdf-free.html

Гришкова Р.О. Методика навчання англійської мови за професійним спрямуванням студентів нефілологічних спеціальностей: (навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів). Миколаїв : Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2015. 220 с.

Governance and Public Administration. European Commission. URL: https://reform-support.ec.europa.eu/system/files/2021-03/ht0120283enn.pdf (дата звернення: 13.06.2023).

Тарнопольський О. Б., Кабанова М. Р. Методика викладання іноземних мов та їх аспектів у вищій школі : підручник. Дніпро : Університет імені Альфреда Нобеля, 2019. 256 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-29

Як цитувати

Бойко, Л. М. (2023). ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ІНШОМОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (3), 3-8. https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2023.3.1