СТАН ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2024.1.8

Ключові слова:

держава, державне управління, енергоефективність, енергонезалежність, управління енергоефективністю, державна безпека, енергетична безпека

Анотація

Швидкі темпи змін навколишнього середовища змушують кожного з нас швидко реагувати та адаптуватись до нових реалій. У сучасному світі дедалі більше країн активно підтримують ініціативи щодо розвитку енергоефективності, оскільки саме сфера енергетики визначає темпи розвитку суспільства. Розвиток нових технологій, темпи та масштаби будівництва, діджиталізація усіх сфер потребує досить великих затрат з енергетичного боку. Енергоресурси стають краєвидним елементом, що несе вагому значимість для якості життя людей та загального розвитку країн, ба більше – без енергоресурсів сучасне суспільство не є можливим. Саме тому, кожне суспільство ставить та визначає свої цілі в забезпеченні екологічно безпечної енергії, якої має вистачати для забезпечення потреб внутрішнього споживання та відкривати можливості для експорту енергетичних ресурсів, що підвищує економічну дохідність і водночас сприяє збереженню навколишнього середовища та уникненню змін клімату. Енергонезалежність в сучасному світі є значною конкурентною перевагою над країнами, які перебувають в повній залежності від постачальників енергоносіїв. Тому, на сьогоднішній день стан енергетичної безпеки може варіюватися в різних країнах та регіонах світу. Враховуючи події, які відбуваються в Україні сьогодні, енергетична безпека є ключовим аспектом сталого розвитку та економічної стійкості, адже це поняття охоплює широкий спектр елементів: від надійності постачання енергії до зменшення впливу на навколишнє середовище та ефективного використання ресурсів. Важливість енергетичної безпеки зосереджується в основних складових, які визначають довгостроковий успіх та стійкість країни.

Посилання

Данилишин Б. М., Микитенко В.В. Макросистемна еволюція економіки України. Київ: Нічлава, 2008. 750 с.

Денисюк С.П., Коцар О.В., Чернецька Ю.В. Енергетична ефективність України. Кращі проектні ідеї: Проект «Професіоналізація та стабілізація енергетичного менеджменту в Україні». Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2016. 79 с.

Дрожжин Д. Ю. Державне регулювання енергоефективності в промисловості України. Теорія та практика державного управління. 2012. Вип.1. С. 195-200.

Стогній Б.С., Кириленко О.В., Праховник А.В., Денисюк С.П. Основні параметри енергорзабезпечення національної економіки на період до 2020 року. Київ: Вид. Ін-ту електродинаміки НАН України. 2011. 275 с.

Стратегія енергетичної безпеки України, URL: http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/doccatalog/document?id=245562958

Суходоля О. М. Проблеми визначення сфери регулювання енергетичної безпеки. Стратегічні пріоритети. 2019. Вип. 1. С. 5-17.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-28

Як цитувати

Острогляд, О. В., Наумчук, К. М., & Тростенюк, Т. М. (2024). СТАН ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ УКРАЇНИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (1), 60-66. https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2024.1.8