ВПРОВАДЖЕННЯ СТРАТЕГІЧНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ ЯК ІНСТРУМЕНТУ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОЛОГІЧНИМ РОЗВИТКОМ РЕГІОНІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2021.1.9

Ключові слова:

стратегічна екологічна оцінка, генеральний план населеного пункту, стратегічні цілі, екологічні проблеми території

Анотація

У статті розглянуто досвід впровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО). Наведено короткий огляд практики проведення СЕО в Херсонській області, на прикладі с. Богданівка. Проаналізовано правові акти щодо СЕО та окреслено їх ключові положення. Висвіт- лено результати практичного досвіду проведення СЕО на прикладі окремого населеного пункту. Визначено як позитивні аспекти, так і основні недоліки та прогалини в україн- ській практиці СЕО. Зазначено, що у процесі здійснення CEO важливо оцінювати можливі альтернативи щодо пропонованого генерального плану та умов його виконання. Кожна з альтернатив, які розглядаються, повинна бути обґрунтована з точки зору впливу на довкілля, а прийнятий варіант повинен пропонувати найвищий рівень безпеки для навколишнього середовища. Констатовано, що обсяг СЕО визначається переліком основних екологічних проблем наявних у Зеленівській територіальній громаді. При визначені сфер охоплення стратегічної екологічної оцінки, основних екологічних проблем, цілей охорони довкілля, у тому числі здоров’я населення, що мають відношення до проекту змін до генерального плану села, були розглянуті стратегічні цілі та завдання щодо виявлених проблем в актах законодавства та в нормативних актах місцевих рад. В результаті виконання стратегічної екологічної оцінки генерального плану села Бог- данівка Зеленівської селищної ради Дніпровського району м. Херсона. учасники слухань запропонували розглянути «нульовий» варіант, без впровадження проектних змін. З’ясовано, що проведення стратегічної екологічної оцінки має не тільки економічний ефект (у тому числі за рахунок економії часу та засобів на погодження та отримання дозволів), але і суспільний, екологічний, соціальний та кумулятивні ефекти.

Посилання

Руденко Л.Г., Лісовський С.А., Маруняк Є.О. Досвід застосування стратегічної екологічної оцінки в процеси планування в Україні. Український географічний журнал. 2016. № 2. С. 3–10.

Данилишин Б.М., Хлобистов Є.В. Стратегічна екологічна оцінка управлінських рішень щодо формування та реалізації регіональної політики. Збалансований розвиток України – шлях до здоров’я та добробуту нації: матер. Укр. еколог. конгр., 21 верес. 2007 р. Київ : Центр екологічної освіти та інформації, 2007. С. 24–25.

Хлобистов Є., Жарова Л. Стратегічна екологічна оцінка для запобігання конфліктів експертний погляд. Журнал Економіст. Київ, 2016. URL: http://ua-ekonomist.com/12127-strategchna-ekologchna-ocnka-dlyazapobgannya-konflktv-ekspertniy-poglyad.html.

Козаченко Т.П. Стратегічна екологічна оцінка в Україні: проблеми та перспективи. Інвестиції: практика та досвід. 2018. № 16. С. 98–101.

Про стратегічну екологічну оцінку: Закон України від 20 березня 2018 р. Відомості Верховної Ради України. 2018. №16. ст. 138.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Як цитувати

Стратічук, Н. (2021). ВПРОВАДЖЕННЯ СТРАТЕГІЧНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ ЯК ІНСТРУМЕНТУ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОЛОГІЧНИМ РОЗВИТКОМ РЕГІОНІВ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (1), 55-61. https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2021.1.9