РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ У ПУБЛІЧНІЙ СФЕРІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2024.3.10

Ключові слова:

корупція, міжнародні неурядові організації, протидія та боротьба із корупцією

Анотація

У статті здійснено дослідження ролі міжнародних неурядових організацій у боротьбі з корупцією у публічній сфері. Зауважено, що міжнародно-правовий механізм подолання корупції складається із системи міжнародно-правових актів, інституційної та інструментальної складової, механізмів системи моніторингу та оцінки виконання міжнародних антикорупційних зобов’язань, технічно-ресурсного забезпечення, що сприяє створенню глобальної системи ефективної боротьби на міжнародному рівні та антикорупційної політики, які мають нормотворче, інформаційне та практичне спрямування. Підкреслено, що до інституційної складової міжнародного механізму протидії і боротьби з корупцією в т.ч. відносяться і міжнародні неурядові організації. Визначено, що міжнародна неурядова організація створюється на основі реалізації волі громадянських ініціатив об’єднує неурядові організації різних країн та приватних фізичних і юридичних осіб з метою вирішення проблем протидії та боротьби із корупцією, які або залишилися поза увагою держав та урядів, або не можуть бути вирішенні без їх додаткової участі. Виокремлено, що міжнародні неурядові організації відрізняються такими основними ознаками, як: здійснюють тиск на міжнародні урядові організації, уряди та інших акторів міжнародних відносин і виступають як своєрідна противага державі, створюються за ініціативи приватних осіб, здійснюють некомерційну діяльність, мають статус юридичної особи, визнані хоча би однією державою або мають консультативний статус при міжнародній урядовій організації, отримують фінансування з боку держав, спрямовують свою діяльність на вирішення соціальних, економічних, культурних, освітніх та інших питань. В межах функціонування міжнародного механізму протидії та боротьби з корупцією міжнародні неурядові організації виконують наступні завдання: збирають, аналізують та поширюють інформацію щодо корупційних проявів, привертаючи до них увагу громадськості, пропонують різні підходи до вирішення проблем пов’язаних із корупцією, контролюють діяльність урядів, особливо у виконанні міжнародних зобов’язань щодо запобігання корупції, мобілізують громадську думку та залучають громадськість до обговорення питання протидії та запобігання корупції, лобіюють прийняття важливих рішень для вирішення проблемних питань. Здійснено класифікацію міжнародних неурядових організацій, які борються із корупцією.

Посилання

Половинкіна Р.Ю. Роль міжнародних організацій у боротьбі з корупцією: теоретичний аспект. Право та державне управління. 2019 р. № 2 (35). Том 1. С. 24–29.

Хар О.Ю. Класифікація міжнародних неурядових організацій: ключові функціональні особливості. Регіональні студії, 2019. № 18. С. 94–99. URL: http://www.regionalstudies.uzhnu.uz.ua/archive/18/17.pdf (дата звернення: 17.04.24).

Кротков Д. Міжнародні неурядові організації:характер впливу на сучасні міжнародні відносини. Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. 2022. № 3 (14). URL: https://relint.vnu.edu.ua/index.php/relint/article/view/268/249 (дата звернення: 12.04.24).

Група тиску. Короткий словник політологічних термінів. http://politics.ellib.org.ua/encyclopedia-term-301.html (дата звернення: 12.03.24).

Статут ООН від 25.06.1945 р. URL: https://unic.un.org/aroundworld/unics/common/documents/publications/uncharter/UN%20Charter_Ukrainian.pdf (дата звернення: 14.04.2024).

Головні показники в СРІ-2023. Transparency International Ukraine. URL: https://cpi.ti-ukraine.org/ (дата звернення: 19.03.24).

Global Witness стурбована призначенням Бойка головою Мінпаливенерго України. Радіо Свобода. URL: https://www.radiosvoboda.org/a/1981771.html (дата звернення: 09.04.24).

Антикорупційні громадські організації. URL: http://akp.prava-lyudyny.org/about-corruption/anticorruption/antikoruptsijni-gromadski-organizatsiji.html (дата звернення: 11.02.24).

Войціховський А.В. Міжнародні неурядові організації у боротьбі зі злочинністю. URL: https://dspace.univd.edu.ua/server/api/core/bitstreams/1f-7d72a3-7b17-4aa7-83a2-99f7af56c1d1/content (дата звернення: 11.03.24).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-29

Як цитувати

Сімонцева, Л. О. (2024). РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ У ПУБЛІЧНІЙ СФЕРІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (3), 81-87. https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2024.3.10