ПРИНЦИПИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ПРАВОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2024.3.6

Ключові слова:

публічне управління, принципи публічного управління, правотворча діяльність, сфера правотворчої діяльності

Анотація

У статті розглядаються принципи публічного управління у сфері правотворчої діяльності як складової процесу прийняття та реалізації управлінських рішень. Підкреслено, що відсутність належних керівних засад у цій сфері може призвести до серйозних негативних наслідків, невідповідності національних норм міжнародним стандартам. Охарактеризовано важливість правотворчої діяльності як фактору якісної реалізації управлінських функцій, побудови правової держави та демократичного суспільства. В роботі підкреслено, що нормотворча діяльність спрямована на створення, зміну та припинення правових норм з метою врегулювання суспільних відносин. Ця діяльність, має правову та публічно-управлінську природу. Її зв’язок з публічним управлінням проявляється через нормотворчу діяльність органів публічної влади. Така подвійна природа правотворчої діяльності формує особливості принципів публічного управління у правотворчій сфері. У статті визначено функції правотворчої діяльності та її ознаки. В роботі також визначено поняття публічного управління у правотворчій діяльності. Під ним розуміється формально визначений вплив уповноважених органів публічної влади на стан і розвиток правотворчої діяльності з метою ефективного регулювання суспільних відносин. Звернуто увагу на те, що закон України «Про правотворчу діяльність» містить перелік принципів правотворчої діяльності. Однак, в законодавстві не розкривається сутність поняття «принцип правотворчої діяльності», а в науці публічного управління не визначене поняття «принципи публічного управління у сфері правотворчої діяльності». У статті на підставі аналізу нормативних актів, наукових та довідкових джерел сформульоване авторське поняття принципів публічного управління у сфері правотворчої діяльності. Зазначено, що принципи публічного управління у сфері правотворчої діяльності є необхідним кроком для побудови правової держави та демократичного суспільства.

Посилання

Про правотворчу діяльність : Закон України від 24.08.2023 № 3354-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3354-20#Text (дата звернення 22.06.2024)

Шапенко Л.О. Зміст та природа правотворчості органів публічного управління. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 1. С. 217–220.

Організаційно-правові засади публічного управління та адміністрування : конспект лекцій / укладач А.Л. Помаза-Пономаренко. Харуів : НУЦЗУ, 2020. 54 с.

Лепех Ю.С. Про функції правотворчості органів публічного управління. Університетські наукові записки. 2018. № 66. С. 36–43.

Гусаров С.М. Поняття та сутність правотворчості в Україні. Південноукраїнський правничий часопис. 2015. № 2. С. 55–59.

Принцип. Академічний тлумачний словник української мови. URL: https://slovnyk.ua/ (дата звернення 25.06.2024).

Філософія: словник термінів та персоналій / В. С. Бліхар, М. А. Козловець, Л. В. Горохова, В. В. Федоренко, В. О. Федоренко. Київ : КВІЦ, 2020. 274 с.

Тополевський Р. Б., Федіна Н. В. Теорія держави і права : навч. посібник. Львів : ЛьвДУВС, 2020. 268 с.

Плавич В. П., Плавич С. В. Засадничі принципи правотворчої діяльності як основа її ефективності. Альманах права. 2012. Вип. 3. С. 83–87.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-29

Як цитувати

Новікова, М. М. (2024). ПРИНЦИПИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ПРАВОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (3), 51-55. https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2024.3.6