EXPERT ASSESSMENT OF BLEND BASED ON CORN AND LINSEED OILS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.23

Keywords:

corn oil, linseed oil, blending, oxidation, polyunsaturated acid

Abstract

The health of the nation is one of the main priorities of the leadership of every civilized state. To achieve this goal, it is very important to ensure adequate nutrition for the population. In particular, an important factor is the balance of the fatty acid composition of fats and oils, the presence and certain ratio of higher fatty acids, which belong to the essential components. Fatty acid composition is one of the identifying features in the analysis of fats. A possible solution to the problem of balanced composition is the creation of blended oils. The purpose of the work was to carry out an expert assessment of the obtained blended oil sample, the composition of which is close to ideal in terms of the ratio of polyunsaturated acids. An analysis of their fatty acid composition was carried out for the blend and starting oils. The storage stability of oils was evaluated by changing the acid, iodine and peroxide numbers. It has been experimentally proven that unrefined kuku-red oil is more resistant to the action of oxidants than refined, so unrefined corn oil was chosen for blending. We obtained the blend by mixing corn oil (90 %) and linseed oil (10 %). In its composition, the ω-3/ω-6 PUFA ratio is 1:10, which is recommended for a healthy person. The results of monitoring the peroxide value of the mixture, as well as corn and linseed oils, showed its natural increase during storage. However, the actually obtained values of the peroxide number for the blend were somewhat lower than those calculated, based on the values of the peroxide number of individual oils and their content in the composition of the blend. In addition, the increase in the peroxide value of the mixture is much slower compared to the linseed oil sample. That is, the presence of corn oil in the sample inhibits the formation of hydroperoxides and peroxides. This is probably due to the presence of tocopherol antioxidants in corn oil.

References

Смоляр В. І. Концепція ідеального жирового харчування. Проблеми харчування. 2006. № 4. С. 14–24.

Смоляр В. І. Сучасні проблеми якості харчових жирів. Проблеми харчування. 2008. № 3–4. С. 5–12.

Хімiя жирів: монографія / Тютюнников Б. Н. та ін. Харків: НТУ «ХПІ», 2002. 452 с.

Харчова хімія: навчальний посібник / Євлаш В. В. та ін. Харків : Світ книг, 2012. 504 с.

Технології продуктів з модифікованим жировим складом: реалії та тенденції: монографія / Савченко О. А. та ін. Київ, 2018. 250 с.

Siri-Tarino P. W, Sun Q, Hu F. B, Krauss R. M. Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010. Vol. 91. Р. 502–509. https://doi.org/10.3945 %2Fajcn.2008.26285.

Relation between dietary linolenic acid and coronary artery disease in the National Heart, Lung and Blood Institute Family Heart Study / Djousse L., Pankow J. S., Eckfeldt J. H., et al. Am J Clin Nutr. 2001. Vol. 74. P. 612–619.

Mori T.A., Beilin L.J. Long-cain omega-3 fatty acids, blood lipids and cardiovascular risk reduction. Current Opinion in Lipidology. 2001. Vol. 12. P. 11–17.

Hornstra G. Influence of dietary fat type on arterial thrombosis tendency. J Nutr Health and Ageing. 2001. Vol. 5. P. 160–166.

TLR4 links innate immunity and fatty acid-induced insulin resistance / Shi H., Kokoeva M. V., Inouye K., et al. J Clin Invest. 2006. Vol. 116. P. 3015–3025.

Dzisiak D. New oils reduced saturated and trans fats in processed foods. Cereal Foods World. 2004. Vol. 49. № 6. Р. 331–333.

Baer D. J., Judd J. T., Clevidence B. A., Tracy R. P. Dietary fatty acids affect plasma markers of inflammation in healthy men fed controlled diets: a randomized crossover study. Am J Clin Nutr. 2004. Vol. 79. Р. 969–973.

Muller H., Lindman A. S., Brantsaeter A. L., Pedersen J. I. The serum LDL/HDL cholesterol ratio is influenced more favorably by exchanging saturated with unsaturated fat than by reducing saturated fat in the diet of wome. J Nutr. 2003. Vol. 133. Р. 78–83.

Топчій О. А., Котляр Є. О. Принципи купажування рослинних олій збалансованих за жирнокислотним складом. Східно-європейський журнал передових технологій. 2015, вип. 1/6 T. 73. С. 26–32. DOI: 10.15587/1729-4061.2015.35997.

Радзієвська І. Г., Громова О. М. Сумішеві олії для здорового харчування. Харчова промисловість. 2013. № 14. С. 30–33. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2013_14_9.

Матвєєва Т. В., Федякіна З. П. Купажі олій – джерело поліненасичених жирних кислот. Наукові праці ОНАХТ. Вип. 46. Том 2. Одеса : ОНАХТ, 2014. С. 210–213.

Матвєєва Т. В., Федякіна З. П., Шаповалова І. Є. Купажування олій з оптимізованим жирнокислотним складом. Вісник НТУ «ХПІ». 2013. № 11. С. 116–120.

Демидова А. О. Дослідження зв’язку між кінетикою окиснення та погіршенням сенсорних характеристик рослинних олій. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2021. Вип. 4. С. 89–98. DOI: 10.31521/2313-092X/2021-4(112)-9.

Пешук Л. В., Радзієвська І. Г. Дослідження впливу рослинних олій на стійкість свинячого жиру. Продукти & інгредієнти. 2009. № 1 (54). С. 28–30.

Published

2023-08-11

How to Cite

Озоліна, С. О., & Антіпіна, О. О. (2023). EXPERT ASSESSMENT OF BLEND BASED ON CORN AND LINSEED OILS. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (2), 210-218. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.23