АНАЛІЗ ТЕХНОЛОГІЙ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОБЛИЧЬ НА ЗОБРАЖЕННІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.2

Ключові слова:

розпізнавання обличь, аналіз зображень, алгоритми ідентифікації

Анотація

Стаття присвячена дослідженню та аналізу методів ідентифікації обличь на зображеннях. Розглядаються актуальні підходи та технології, що використовуються для розпізнавання осіб у великому обсязі даних. Зокрема, досліджуються методи машинного навчання, нейронні мережі та комп’ютерне бачення, які застосовуються для вдосконалення точності ідентифікації та розпізнавання осіб на зображеннях. Ідентифікація обличь на зображенні – це завдання комп’ютерного зору, спрямоване на розпізнавання та класифікацію облич людей або інших об’єктів на фотографіях чи відео. Завдання розпізнавання осіб має безліч додатків в таких галузях, як біометрія, організація відеоконференцій, системи машинного зору в робототехніці, інтелектуальні системи безпеки і контролю доступу і т. п. Завдання виявлення обличчя на зображенні часто є першим кроком у процесі розв’язання задачі вищого рівня – розпізнавання обличчя, деталей обличчя або його міміки. Крім того, інформація про присутність та кількість осіб на зображенні може бути корисною в системах автоматичного обліку числа відвідувачів; системах пропускного контролю в установах, аеропортах та метро; автоматичних системах запобігання нещасним випадкам; інтелектуальних інтерфейсах «людина-комп’ютер»; у фототехніці для автоматичного фокусування на обличчі людини, а також для стабілізації зображення обличчя з метою полегшення розпізнавання емоцій; для розширення зони стереобачення під час створення систем 3D відображення Аналіз методів ідентифікації облич на зображеннях відіграє важливу роль у розвитку технологій комп’ютерного зору та розпізнавання образів. Стаття висвітлює основні виклики у цьому напрямку, такі як забезпечення стійкості до змін освітлення, позиції обличчя та зовнішніх факторів. Досліджуються також питання конфіденційності та етичних аспектів використання технологій розпізнавання облич у різних сферах, включаючи безпеку, медицину та соціальні системи. Надається огляд сучасних досягнень у сфері ідентифікації облич та вказано на перспективи подальших досліджень у цьому напрямку. Робота може бути корисною для фахівців у галузі комп’ютерного зору, машинного навчання, а також для тих, хто цікавиться етичними аспектами застосування технологій розпізнавання облич.

Посилання

Edwards G. J. Cootes T. F. Taylor C. J. Face recognition using active appearance models. Computer Vision. Volume 1407 of the series Lecture Notes in Computer Science, 2006, p. 581–595.

S. Sankaranarayanan, A. Alavi, C. Castillo, R. Chellappa, Triplet Probabilistic Embedding for Face Verification and Clustering. 2016 IEEE 8th International Conference on Biometrics Theory, Applications and Systems (BTAS). 2016, р. 1–8.

T. Zhang, Lu Bao-Liang “Selecting optimal orientations of Gabor wavelet filters for facial image analysis”, 2010, p. 218–227.

Довбиш, А.С. Основи теорії розпізнавання образів: навч. посіб. Суми: Сумський державний університет, 2015. Ч. 1. 109 с.

Вовк С.М., Гнатушенко В.В., Бондаренко М.В. Методи обробки зображень та комп’ютерний зір: Навчальний посібник. Дніпро: ЛІРА, 2016. 148 с.

Лисенко А. М. Застосування біометричних систем для ідентифікації особи. Вісник Київського нац. ун.-ту ім. Т.Шевченка, Юридичні науки, 2004, №60/62, c. 87–91.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-13

Як цитувати

Зінов’єва, О. Г. (2024). АНАЛІЗ ТЕХНОЛОГІЙ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОБЛИЧЬ НА ЗОБРАЖЕННІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 11-17. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.2

Номер

Розділ

КОМП’ЮТЕРНІ НАУКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ