УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ЗОВНІШНЬОЇ ПРОСТЕЖУВАНОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ З ПОРОШКОМ КЕРОБУ ПРИ ВИКОРИСТАННІ NFC-ТЕГІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.11

Ключові слова:

кондитерське виробництво, порошок керобу, безпечність харчових продуктів, система простежуваності, NFC-теги

Анотація

Оператори ринку розробляють, впроваджують та постійно удосконалюють систему простежуваності, яка забезпечує належний рівень контролю безпечності харчового продукту. Елементами системи простежуваності є внутрішня та зовнішня простежуваність. Мета даної роботи полягає в удосконаленні елементів зовнішньої системи простежуваності обігу кондитерських виробів з порошком керобу із застосуванням NFC-тегів. Виробництво кондитерських виробів з використання порошку керобу є перспективним, оскільки дозволяє зменшити кількість цукру у рецептурному складі виробу. Запропоновано блок-схему системи простежуваності сировини та готової продукції у виробництві кондитерських виробів з використанням порошку керобу. Представлено впровадження системи простежуваності у виробництві борошняних кондитерських виробів з використанням порошку керобу згідно вимог Глобального стандарту простежуваності GS1. Проаналізовано сучасні засоби автоматизованої ідентифікації харчових продуктів, такі як штрихове кодування (одномірне, двомірне), технології блокчейн, RFID, NFC. Сучасні засоби забезпечення простежуваності шляхом автоматизації обліку інформації щодо ідентифікації та простежуванності харчового продукту на всіх етапах його виробництва оптимізують систему документування інформації на різних видах носіїв. Технологія сканування інформації NFC дозволяє здійснювати обмін даними між пристроями, що знаходяться на відстані до 10 см. Завдяки компактним розмірам і низькому споживанню енергії дана технологія використовується в невеликих цифрових мобільних пристроях. Удосконалення простежуваності за допомогою NFC-технології є доступним для всіх операторів ринку, оскільки не потребує додаткового обладнання та спиряє зручному доступу до значної кількості інформації про харчовий продукт.

Посилання

Самченко О.М., Меркучева М.Н. Простежуваність товарів як інструмент продовольчої безпеки. Технології і економіка. 2016. №3. С. 101–111.

Guidance on the Implementation of Articles 11, 12, 14, 17, 18, 19 and 20 of Regulation (EC) №178/2002 on General Food Law. Conclusion of the Standing Committee on the Food Chain and Animal Health; 26 January 2010.

Bozhko A., Usatiuk S. Implementation of the GS1 Global traceabi-lity standard by market operators for the produ-ction of flour confectionery products used use of carob powder. Věda a perspektivy, 2022. Prague, Czech Republic. № 6 (13). Р. 303–316.

Жураковський Б. Ю., Дружинін В. А. Багатовимірні штрихові коди. Адаптивні системи автоматичного управління. 2018. №2. С. 15–31.

Штрихове кодування продукції / Л. П.Клименко та ін. Миколаїв: Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2011. 290 с.

QR-код. URL: https://www.vostok.dp.ua/ukr/infa1/glossary/qr-kod/ (дата звернення 10.01.2024).

Blockchain: як революційна технологія допомагає харчової промисловості. URL: https://letknow.news/publications/kriptovalyuty-stali-klassicheskim-primerompuzyrya-dlya-investorov-9409.html (дата звернення 10.01.2024).

Блокчейн змінює взаємодію між ланками ланцюга «від лану до столу». URL: https://a7d.com.ua/novini/38836-blokcheyn-menyaet-vzaimodeystviya-mezhduzvenyami-cepochki-vd-lanu-do-stolu.html (дата звернення 10.01.2024).

Shim J. P. RFID application in the food industry: a case study of korean food safety information systems project. Association for information systems AIS electronic library. 2007. Р. 17.

Kumar P., Reinitz H., Simunovic J. Overview of RFID technology and its applications in the food industry. Food, Bioprocessing, and Nutrition Sciences. 2009. №1. Р. 10.

Павлова К.Д. NFC: ефективний інструмент високих технологій. Фінансовий аналіз на підприємстві. 2017. №4. С. 3.

Sung Chul Lee, Nam Jung Kim, Jae Eun Park. Agri-Food Business Models Based on NFC. Agribusiness and Information Management. 2012. №1. Р. 32–40.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-13

Як цитувати

Божко, А. Ю., Усатюк, С. І., Сидор, В. М., & Тищенко, О. М. (2024). УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ЗОВНІШНЬОЇ ПРОСТЕЖУВАНОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ З ПОРОШКОМ КЕРОБУ ПРИ ВИКОРИСТАННІ NFC-ТЕГІВ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 94-102. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.11