СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО СЕКТОРУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ КРИЗ ТА НЕСТАБІЛЬНОСТІ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.5.14Ключові слова:
стратегія розвитку, готельно-ресторанний бізнес, криза, воєнний стан, відновлення, економічний потенціалАнотація
Повномасштабні військові дії, які відбуваються з 2022 року в Україні, негативно вплинули на всі сфери економіки, включно з ресторанним бізнесом. Ресторанний бізнес виявився однією із тих сфер, яка найбільше відчула на собі негативні наслідки в умовах глобальних криз та нестабільності. Проте, незважаючи на складну ситуацію, ресторанний бізнес в Україні поступово відновлюється. Тому актуальності набувають питання стратегії розвитку ресторанного господарства з урахуванням умов воєнного часу. Мета дослідження – визначити характерні особливості розвитку ресторанного господарства в умовах бойових дій. У статті використано такі наукові методи як: бібліографічний аналіз, аналіз і синтез, групування та порівняння. Для аналізу готельно-ресторанного сектору були використані дані Державної служби статистики України. Дані охоплюють період з кінця 2018 року до початку 2023 року. Окреслено проблеми, з якими зіткнулися підприємства ресторанного господарства України протягом 2022–2023 років. Визначено особливості розвитку готельно-ресторанного бізнесу та систематизовано чинники, що впливають на роботу готелів та ресторанів в умовах кризи. У межах дослідження доведено, що навіть в умовах воєнного стану можна виділити напрямки розвитку туристичної та готельно-ресторанної сфер, які здатні підтримати їх та зберегти економічний потенціал для післявоєнного відновлення. Таким чином, в умовах глобальних криз та нестабільності з’являються нові стратегії розвитку готельно-ресторанного бізнесу, які є переважно ситуативними орієнтирами. Серед векторів розвитку системи розвитку гостинно-туристичним бізнесом в Україні – адаптивність, інтегрованість та інноваційність. Після війни економічний потенціал територій може бути обмежений через руйнування їх інфраструктури, зменшення робочої сили та виснаження природних ресурсів. Однак існуючі ресурси (природні ресурси, праця, інфраструктура, технології, інновації, освіта, охорона здоров’я тощо) можна зберегти для післявоєнної реконструкції та використати для їх загального відновлення за допомогою концепцій, викладених для збереження економічного потенціалу та створення нових можливостей для всебічного розвитку.
Посилання
Бернталь Р. Журнал Україна: Готельний бізнес в Україні під час війни з Росією. Журнал Travel Writers. 2022. URL: https://www.travelwritersmagazine.com/ukraine-journal-hotel-business-in-ukraine-during-war-with-russia/
Гурсой Д., Малодія С., Дір А. Метавсесвіт в індустрії гостинності та туризму: огляд поточних тенденцій і майбутніх напрямків досліджень. Журнал гостинного маркетингу та менеджменту, 2022. 31 (5), 527-534. URL: https://doi.org/10.1080/19368623.2022.2072504
Іванов С. Х., Вебстер К., Стойлова Е., Слободской Д. Біозахист, антикризове управління, технології автоматизації та економічні показники туристичних, туристичних і гостинних компаній – Концептуальна основа. Економіка туризму, 2022. 28 (1), 3-26. URL: https://doi.org/10.1177/1354816620946541
Кількість діючих суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010–2022): Економічна статистика. Державна служба статистики України. 2024. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm
Кобинець Я. Герої невидимого фронту: Ресторани на захисті продовольчої безпеки України. 2022. URL: https://mind.ua/news/20248303-geroyi-nevidi-mogofrontu-restorani-na-zahis-ti-prodovolchoyi-bezpeki-ukrayini
Кожухівська Р., Саковська О., Масловата С., Длугоборська Л., Чучмій І. Управління інноваціями в індустрії туризму та гостинності : міжнародний досвід. AIP Конференція Праці, 2022. 2413 (1), 040007. URL: https://doi.org/10.1063/5.0089854
Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктів господарювання за видами економічної
діяльності (2010-2022): Економічна статистика. Державна служба статистики України. 2024. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm
Румянцева І. Б., Мендела І. Я. Готельна індустрія України в умовах воєнного часу. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, 2024. № 11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2 024-11-12-02
Рутинський М., Кушнірук Х. Вплив карантину через до COVID 19 пандемія на в індустрія туризму в Львів (Україна). Проблеми і Перспективи в менеджменті, 2020. 18 (2), 194-205. DOI: https://doi.org/10.21511/ppm.18(2).2020.17
Сайт Бізнес. Як український ресторанний бізнес адаптується до викликів війни: дослідження. 2022. URL: https://business.rayon.in.ua/news/547964-yakukrainskiy-restoranniy-biznes-adaptuetsya-do-viklikivviyni-doslidzhennya
Супрун М. З початку війни в Україні закрито близько 7000 ресторанів та кафе. Великий Київ. 2022. URL: https://bigkyiv.com.ua/z-pochatku-vijnyv-ukrayinizakrylosya-blyzko7000-restoraniv-ta-kafe/
Філімонів В. Перспективи управління відходами в секторі гостинності після COVID-19. Resources, Conservation and Recycling, 2021. 168, 105272. URL: https://doi.org/10.1016/j.rescon– rec.2020.105272
Фісун І., Кучер М., Стеблюк Н., Сайгак Ю., Прокопенко О. Моделювання стратегії розвитку туристичних компаній під впливом зовнішнього та внутрішнього середовища: Факти з України. Туризм і подорожі, 2022. 4 (1), 1– 15. URL: https://doi.org/10.21511/tt.4(1).2022.01