АНАЛІЗ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ МІКРОЗЕЛЕНІ ТА ПЕРЕВАГИ ЗАСТОСУВАННЯ У ХАРЧУВАННІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.5.2

Ключові слова:

харчова промисловість, мікрозелень, біологічні сполуки, вітаміни, амінокислоти, споживчі властивості

Анотація

Сучасні тенденції формування здорового раціону харчування диктують необхідність створення нових продуктів із підвищеною біологічною та фізіологічною цінністю. Важливу роль в цьому відіграє можливість використання традиційної сільськогосподарської сировини, яка вирощується у безпосередній близькості від місць її переробки, що дозволяє помітно скоротити витрати на транспортування і зберігання сировини, розширити асортимент продуктів харчування. Поліпшення харчування населення можливе завдяки використанню в рецептурі харчових продуктів натуральної рослинної сировини, традиційно вирощеної, зібраної, підготовленої в Україні, що має високу біологічну цінність. Необхідність відстеження розвитку сучасних технологій потребує постійного удосконалення та впровадження інновацій у харчовій промисловості насамперед завдяки використанню продуктів харчування з високим вмістом біологічних сполук. Аналіз літературних джерел із використання мікрозелені у продуктах харчування дозволяє зробити висновок, що наразі ця сировина є перспективною та належить до інноваційних продуктів харчування. Використання мікрозелені в раціоні харчування дозволяє наповнити організм людини поживними органічними речовинами, такими як білки, вітаміни С, В, К, Е, каротиноїди, мінерали та інші корисні елементи (калій, кальцій, фосфор, магній, залізо, йод, сірка), а також ефірні олії. В роботі наведено результати досліджень біологічної цінності мікрозелені різних сільськогосподарських культур та її вплив на організм людини. Використання переваг застосування мікрозелені в раціоні харчування пов’язане з лікувальним ефектом, зокрема, з наявністю в її складі вітамінів, амінокислот, що мають широкий спектр біологічної активності з антибактеріальним, антивірусним ефектом.

Посилання

Жариков Г.Г. Микробиология продовольственных товаров. Санитария и гигиена : учебник. Москва : ИЦ Академия, 2007. С. 300.

Carolyn, F. Broccoli Microgreens: a mineral-rich crop that can diversify food systems. Frontiers in Nutrition. 2018. № 47. P. 48–65.

Renna, M, Rinaldi, V.A. Comparison between the mineral profile and nitrate content of microgreens and mature lettuces. Food Compos Anal. 2017. № 37. P. 38–43.

Waterland, N.L., Moon, Y., Tou, J.C., Kim, M.J., Pena-Yewtukhiw, E.M. Mineral Content Differs among Microgreen. Baby Leaf, and Adult Stages in Three Cultivars of Kale Park HortScienc. 2017. P. 566–571.

Мікрогрін: що це, види, як вирощувати в домашніх умовах : вебсайт. URL: http://tps://bhub.com.ua/uk/mikrogrin-shho-tse-vydy-yak-vyroshhuvaty-v-domashnihumovah/.

Малинкина Е. Вся правда о микрозелени : веб-сайт. URL: https://www.supersadovnik.ru/text/vsja-pravda-o-mikrozeleni-1007233/.

Specialty Greens Pack a Nutritional Punch. USDA ARS Online Magazine. 2014. Vol. 62. № 1. URL: https://agresearchmag.ars.usda.gov/2014/jan/greens/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-28

Як цитувати

Горач, О. (2021). АНАЛІЗ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ МІКРОЗЕЛЕНІ ТА ПЕРЕВАГИ ЗАСТОСУВАННЯ У ХАРЧУВАННІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (5), 10-15. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.5.2