РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ТЕРМІНОЛОГІЇ І КЛАСИФІКАЦІЇ ТЕХНІКИ ПЕРЕСУВАННЯ (СТРАХОВКИ) В ГОРАХ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ТА ВИКОНАННЯ СЛУЖБОВО-БОЙОВИХ ЗАВДАНЬ ПІДРОЗДІЛАМИ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2022.3.16

Ключові слова:

альпінізм, гірська місцевість, прийоми пересування, страховка, гірська підготовка, лазіння

Анотація

У статті розглянуто термінологія та класифікація техніки пересування і страховки в горах, які можуть допомогти військовослужбовцям підрозділів спеціального призначення під час підготовки та дій в гірській місцевості. Основою підготовки вищезазначених підрозділів є альпіністська (гірська) підготовка. Важливим є те, що на сучасному етапі в практиці альпінізму існує велика кількість різних прийомів пересування по різних формах гірського рельєфу. Кожен із них розрахований на певні вимоги. Але, як правило, прийомів універсальних або придатних для використання в будь-яких умовах не існує. Кожен прийом пересування виконується за допомогою ряду рухів (елементів). Важливо, щоб ці рухи були найдоцільнішими і економнішими, а саме головне, давали найкращий результат у конкретних умовах. Рухи, з яких складається певний прийом пересування, називаються його технікою. В цілому техніка альпінізму складається із багатьох певних прийомів пересування. Вони на кожному рівні розвитку техніки альпінізму взаємно розвивали і доповнювали один одного. Якщо існує деяка кількість одноманітних понять (в альпінізмі – способів, прийомів пересування, страховки), то їх необхідно розмістити в визначеній системі згрупувати за східними явищами та розташувати в такому порядку, щоб у їх розташуванні відображалася ступінь схожості та взаємозалежності, тобто створити класифікацію. Кожен прийом пересування і його окремі елементи повинні мати точну і по можливості, коротку назву, котра краще за все може бути висловлена певним спеціальним терміном. Враховуючи вище зазначене, розроблені термінологія і класифікація техніки пересування (страховки) в горах, а також рекомендації їх застосування з метою одноманітної підготовки та виконання завдань військовослужбовцями підрозділів спеціального призначення в горах. Розроблені рекомендації надають можливість щодо одноманітного розуміння термінології і класифікації техніки пересування і страховки, що в свою чергу буде забезпечувати, як більш якісну підготовку, так і більш високий рівень злагодженості дій підрозділів спеціального призначення при виконанні завдань в горах.

Посилання

Про Національну гвардію України: Закон України від 13.03.2014 № 876-VII // База даних «Законодавство України» / ВР України. URL: http: //zakon2.rada.gov.ua/laws/show/876-18 (дата звернення 25.07.2022).

Школа альпинизма. Начальная подготовка : учебное пособие / пред. гл. ред. комиссии Т. В. Степенко. М. : ФиС, 1989. 463 с.

Винокуров В. К., Левин И. С., Мартынов И. А. Безопасность в альпинизме. М. : ФиС, 1983. 168 с.

Мартынов И. А., Мартынов А. И. Системный анализ альпинистской деятельности. Альпинизм сегодня и завтра. 1989. № 2. С. 35–50.

Мартынов И. А., Кудинов И. Б., Мартынов А. И., Шатаев В. Н. Методика обучения. Проблемные вопросы. Обмен опытом. Альпинизм сегодня и завтра 1989. № 3. С. 90–110.

Захаров П. П. Инструктору альпинизма. Серия «Школа альпинизма» : метод. пособ. М. : Спортакадемпресс, 2001. 280 с.

Хубер Г. Альпинизм сегодня / пер. с нем. М. : ФиС, 1980. 260 с.

Обеспечение безопасности в горах : метод. рекомендации. М. : Турист, 1989. 48 с.

Организация страховки при прохождении горных маршрутов : метод. рекомендации. М. : Турист, 1987. 56 с.

Техника и организация восхождений. Ситуационные задачи : метод. рекомендации. М. : Турист, 1988. 54 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-15

Як цитувати

Халеп, В. В. (2022). РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ТЕРМІНОЛОГІЇ І КЛАСИФІКАЦІЇ ТЕХНІКИ ПЕРЕСУВАННЯ (СТРАХОВКИ) В ГОРАХ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ТА ВИКОНАННЯ СЛУЖБОВО-БОЙОВИХ ЗАВДАНЬ ПІДРОЗДІЛАМИ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (3), 117-125. https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2022.3.16