ПРОБЛЕМИ ФОРМАТІВ ІМПОРТУ НАВЧАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ СИСТЕМИ MOODLE ДЛЯ ОСВІТНІХ КОМПОНЕНТ ІТ-НАПРЯМКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.9

Ключові слова:

навчальна платформа, Moodle, імпорт, формат, GIFT, XML, екранування символів, база тестів, програмування, розмітка.

Анотація

У роботі розглянуто проблеми імпорту навчальних матеріалів до системи навчальної платформи Moodle для освітніх компонент, спрямованих на інформаційні технології. Дослідження може стосуватися також інших освітніх компонент, навчальний мате- ріал яких містить частини з особливим синтаксисом та символами, які співпадають із службовими символами форматів імпортування для навчальних систем. Для дослідження взято середовище системи Moodle – достатньо популярної відкритої платформи для системи управління навчанням. Метою роботи є дослідження форматів імпортування навчальних матеріалів, з’ясування проблем, які виникають при цьому, напрацювання способів адаптації проблемних матеріалів та вибір найбільш оптимальних форматів імпортування, способів їх оформлення та обробки виходячи з особливостей навчальних матеріалів різного напрямку. Акцентовано увагу на автоматизованому імпорті тестових питань в Moodle. Проаналізовано різні формати імпорту питань, та їх недоліки і обмеження. Особливу увагу сконцентровано на форматах GIFT та XML, які визначаються як популярні та зручні для Moodle через їхню адаптивність, простоту редагування та вбудовану підтримку платформи для операцій імпорту-експорту. У роботі досліджено конкретні проблеми, пов’язані з особливостями програмної обробки процесів імпорту-експорту даних, з якими стикаються користувачі при формуванні матеріалів освітніх компонент, зокрема ІТ-напрямку, створюючи бази питань в ручному режимі та інструментами імпортування з зовнішніх джерел,. Для подолання цих труднощів пропонуються різні підходи, серед яких підбір відповідних форматів файлів для імпортування, використання екрануючих символів для відмежування розмітки від контенту, інтегрування одних форматів даних в інші, та комбіновані способи оформлення. На завершення підкреслено необхідність індивідуальних підходів у форматуванні навчальних матеріалів, особливо для освітніх компонент ІТ-напрямку. Запропоновані рішення спрямовані на оптимізацію роботи з платформами, які підтримують згадувані формати обміну даними, зокрема процесів наповнення бази питань, не лише для навчальних матеріалів з інформаційних технологій, але й для інших дисциплін з аналогічними проблемами форматування.

Посилання

Голощук Р.О., Довбуш О.О. Використання програмного забезпечення Moodle та Adobe для організації електронного навчання. Вісник НУ «Львівська політехніка». 2010. № 673. С. 249–258.

Морзе Н.В., Буйницька О.П.,. Варченко-Троценко Л.О. Створення сучасного електронного курсу в системі MOODLE: навчальний посібник. Кам’янець-Подільський : ПП Буйницький О.А., 2016. 232 с.

Інформаційна система управління навчанням : навчальний посібник / О.В. Гринчак та ін. Умань: Візаві, 2019. 460 с.

Мінтій І.С., Мінтій М.М., Шокалюк С.В. Імпорт питань в систему управління навчанням Moodle. MoodleMoot Ukraine 2019. Теорія і практика використання системи управління навчанням Moodle : матеріали 7-ї міжнародної науково-практичної конференції, м. Київ, 24 травня 2019 р. URL: http://2019.moodlemoot.in.ua/course/view.php?id=5 (дата звернення 20.11.2023).

Костишин С.О., Карпінський М.П., Аляшевич Я. Імпортування тестових запитань у віртуальне навчальне середовище. Вісник Тернопільського державного технічного університету. 2007. Т. 12, № 4. С. 135–140.

Fuhrman Christopher. Creating questions quickly in Moodle with GIFT. URL: https://fuhrmanator.github.io/2020/12/18/Creating-questions-quickly-with-GIFT.html (дата звернення 20.11.2023).

Fuhrman Christopher. Getting the most from markdown in GIFT. URL: https://fuhrmanator.github.io/2021/12/15/markdown-in-gift.html (дата звернення 20.11.2023)

Moodle: Import questions. URL: https://docs.moodle.org/400/en/Import_questions (дата звернення 20.11.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-11

Як цитувати

Хмілярчук, Л. І., Бабич, В. І., Плеша, В. І., & Артеменко, А. В. (2024). ПРОБЛЕМИ ФОРМАТІВ ІМПОРТУ НАВЧАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ СИСТЕМИ MOODLE ДЛЯ ОСВІТНІХ КОМПОНЕНТ ІТ-НАПРЯМКУ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (5), 85-91. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.9

Номер

Розділ

КОМП’ЮТЕРНІ НАУКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ