ФАКТОРИ ПІДВИЩЕННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ ТА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ СУШІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.14

Ключові слова:

інтенсифікація, способи сушіння, енергоефективність, сушіння зерна, витрати теплоти, зменшення втрат теплоти, зерносушарки.

Анотація

При сушінні зернових культур основним завданням є підвищення інтенсивності процесу із зниженням енергетичних витрат. Інтенсивність процесу сушіння обмежена якісними характеристиками матеріалу, тому необхідність застосування високотемпературного сушіння має обмеження. Найбільш поширені технології із конвективним сушінням зерна в шахтних та колонкових зерносушарках з високою продуктивністю, також в них передбачено окремо рух теплоносія та зернового шару вздовж сушильної шахти, що має характер перехресного руху і збільшує інтенсивність. Швидкість руху теплоносія можна регулювати зміною обертання та потужністю вентилятора, а швидкість руху зернового шару частотою відкривання випускного шиберу внизу сушильної шахти. Разом з конвективним сушіння зерна в шахтних зерносушарках також реалізується кондуктивне сушіння на підігрітих коробах шахт сушарки, тобто в них реалізується конвективно-кондуктивне сушіння, що додатково інтенсифікує процес, але може привести до перегрівання матеріалу. Інтенсифікація процесу сушіння може досягатися різними способами, але основною умовою при виборі та вдосконаленні процесу сушіння зерна є отримання максимального економічного ефекту, що в свою чергу пов’язано з низькими енергетичними витратами. Енергоефективність процесу сушіння зерна оцінюється наведеними заходами із зниження витрат енергії на процес сушіння зерна. Вони поділені на три групи: заходи направлені на зменшення витрат теплоти в шахтній зерносушарці, використання нетрадиційних джерел енергії та вдосконалення експлуатації та управління роботою зерносушарки. За наведені формулами розраховані витрати теплоти в зерносушарці ДСП-32от, де втрати теплоти поділяються наступним чином: на випаровування вологи (53,2%), з відпрацьованим теплоносієм (23,9%), на нагрівання зерна та транспортних пристроїв (15%), від нагрітих поверхонь корпусу зерносушарки (6,9%) та від неповного згоряння палива (1%). Проведений аналіз заходів з зменшення питомих витрат при роботі шахтних зерносушарок, що може значно покращити енергоефективність обладнання і були запропоновані заходи направлені на вдосконалення, правильної експлуатації зерносушарки та управління процесом сушіння зерна. Реалізація заходів з інтенсифікації та енергоефективності процесу сушіння значно зменшить тривалість процесу, а також дозволить створити ефективну економічну сушильну установку із витратами теплоти значно менші за аналоги в межах 3000… 3800 кДж/кг вип. вологи.

Посилання

Каталог продукції фірми Araj (Польща). URL: http://www.agroimpuls.com/index.php. (дата звернення: 21.11.2023).

Каталог продукції фірми Ag – Progect (Польща). URL: http:// www.ag-projects.com/. (дата звернення: 21.11.2023).

Каталог продукції фірми Riela (Німеччина). URL: http:// www.ukrbiznes.com/websiteview.php?id=59951. (дата звернення: 21.11.2023).

Каталог продукції фірми Stela (Німеччина). URL: http:// www.stela-dryingtechnology.de (дата звернення: 21.11.2023).

Каталог продукції фірми Agrex (Німеччина). URL: http:// www.agrex.com. (дата звернення: 21.11.2023).

Каталог продукції фірми Farm Fans ( США). URL: http:// www.fficorp.com/english/farmfans.html. (дата звернення: 21.11.2023).

Каталог продукції фірми Sukup MFG., Co. (США). URL: http:// www.sukup.com. (дата звернення: 21.11.2023).

Каталог продукції фірми Mathews Company (США). URL: http:// www.mathewscompany.com. (дата звернення: 21.11.2023).

Каталог продукції Карловський МЗ (Україна). URL: http:// zbut@kmz.poltava.ua. (дата звернення: 21.11.2023).

Станкевич Г. М. Сушіння зерна: Підручник / Г. М. Станкевич, Т. В.Страхова, В.І. Атаназевич. К.: Либідь, 1997. 352 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-12

Як цитувати

Пазюк, В. М., Дуб, В. В., & Сєдих, К. В. (2024). ФАКТОРИ ПІДВИЩЕННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ ТА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ СУШІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (5), 123-130. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.14