РОЗРАХУНОК СТІЙКОСТІ СХИЛІВ ОДЕСЬКОГО УЗБЕРЕЖЖЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.21

Ключові слова:

пружнов’язкопластичний, стійкість, схил, неоднорідність, навантаження, напруга, деформації, переміщення.

Анотація

На Чорноморському узбережжі, зокрема, в Одеській області, існує величезна кількість зсувних схилів. Практично вся незабудована частина узбережжя є схилами де сталися або відбуваються зсувні явища. Більшість зсувів обумовлено геологічною структурою грунтів. Типами прибережних зсувів є: обвалення зі зрізом і обертанням і обвалення сповзання. Більшість зсувів знаходиться в активному стані. Найочевидніше сліди зсувних процесів помічені в приміських популярних селищах – Крижанівка, Дофінівка, Санжейка, Саймон. Останнім часом окремими фахівцями висловлюються думки, що не може, бути будь- якої вираженої поверхні ковзання. При зсуву шари грунтів глибоко захоплюються деформаціями, величини яких безперервно зменшуються в міру віддалення від поверхні грунту. Ці обвалення мас грунту без фіксування поверхонь ковзання можуть відбуватися тільки при в’язкопластичному перебігу грунту. Причина зсувів – забудова з відсутністю системи стоку ґрунтових вод, недбале ставлення до берегоукріплення та хаотичне будівництво без систем берегозахисту. Раніше в таких зсувонебезпечних районах дозволялося будувати в основному дерев’яні легкі конструкції. Зараз же все узбережжя стало зоною котеджової важкої забудови. Балки, такі як в Чорноморську, засипані, а системи відводу вод не організовані. А адже саме вони і служили буферними місцями накопичення вод при зливових дощах і рясному випаданні опадів. Також інтенсивне будівництво на березі змінило перебігу, а відсутність берегоукріплювальних споруд призвело до того, що в новій ситуації берег виявився беззахисним Характер деформацій грунту, що відбуваються при обваленні земляних мас істотно залежить від властивостей грунту. Неможливо створити таку розрахункову модель, яка могла б відобразити велику різноманітність особливостей властивостей ґрунтів, що зустрічаються в природі.

Посилання

Гришин В.А., Дорофєєв В.С. Нелінійна динаміка конструкцій, що взаємодіють з деформованим середовищем. Одеса, Астропрінт, 2000. 136 с.

Гришин В.А., Дорофєєв В.С. Нелінійні моделі конструкцій, що взаємодіють із ґрунтовим середовищем / монографія. Одеса: Зовнішрекламсервіс, 2006. 242 с.

Гришин В.А., Дорофєєв В.С. Деякі нелінійні моделі ґрунтового середовища. Одеса: Зовнішрекламсервіс, 2007. 309 с.

Гришин В.А., Дорофєєв В.С. Розрахунок протизсувних споруд. Одеса: Зовнішрекламсервіс, 2009. 215 с.

Вировий В.М., Дорофєєв В.С., Суханов В.Г. Моделювання конструкцій

як складних систем // Вісник ОДАБА. В. 28. Одеса: Зовнішрекламсервіс: 2007. С. 64–70.

Соломатов В.І., Вировий В.М., Дорофєєв В.С. Основи композиційних будівельних матеріалів // Харків: ХІНГХ, 1990. 52 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-12

Як цитувати

Мироненко, І. М., & Литвиненко, В. В. (2024). РОЗРАХУНОК СТІЙКОСТІ СХИЛІВ ОДЕСЬКОГО УЗБЕРЕЖЖЯ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (5), 175-183. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.21

Номер

Розділ

ГІДРОТЕХНІЧНЕ БУДІВНИЦТВО, ВОДНА ІНЖЕНЕРІЯ ТА ВОДНІ ТЕХНОЛОГІЇ