ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ СОУСІВ З ВИКОРИСТАННЯМ АЛЬТЕРНАТИВНИХ БІЛКІВ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОГО ХАРЧУВАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.1.29Ключові слова:
альтернативні білки, стандарт, оптимізація показників якості, ізолят із шроту насіння гарбуза, військове харчуванняАнотація
Харчовий раціон військовослужбовців, особливо в гарнізонних умовах, потребує збагачення додатковими джерелами білка та бути різноманітним. Розроблений соус айолі на основі олії з насіння гарбуза та ізоляту білка із шроту насіння гарбуза є перспективним рішенням для досягнення цих цілей, адже збалансоване та різноманітне харчування є запорукою здоров’я, сили та боєздатності особового складу. Наукова стаття була присвячена вивченню можливостей виробництва соусу айолі на основі олії з насіння гарбуза та стабілізації емульсії альтернативним білком – ізолятом білка із шроту насіння гарбуза.В ході дослідження було розроблено кілька рецептурних варіантів айолі з різним вмістом гарбузової олії (від 50% до 75%) та ізолятом білка із шроту насіння гарбуза (від 50% та 75%) і повного заміщення (100%) яєчного порошку у рецептурі, які пройшли комплексну оцінку. Тобто досліджено зразки із заміщенням олії та яєчного порошку на М1 (50%), М2 (75%) та М3 (100%) на олію насіння гарбуза та ізолят із шроту насіння гарбуза. Ізолят білка із шроту насіння гарбуза сприяв стабілізації емульсії, найкращі результати показав зразок із внесенням 75%. Органолептичний аналіз засвідчив позитивний вплив гарбузової олії на смакові якості та аромат соусу. Зокрема, було відзначено, що додавання олії надало айолі ніжний горіховий присмак та легку солодкість, які гармонійно поєднуються з традиційним часниковим ароматом. Найвищі бали за дегустаційною оцінкою отримав зразок з 50% вмістом гарбузової олії, який відзначався збалансованим смаком, приємним ароматом та ніжною консистенцією. Дослідження жирнокислотного складу показало, що зразок соусу айолі з 75% вмістом гарбузової олії характеризується оптимальним співвідношенням ω-3 та ω-6 жирних кислот (1:4), що відповідає рекомендаціям. Фізико-хімічні показники (в’язкість, стабільність емульсії, кислотність) дослідних зразків визначали за допомогою стандартних методів: в’язкість – віскозиметром, стабільність емульсії – методом центрифугування, кислотність – титруванням. Мікробіологічний контроль включав визначення загальної кількості мікроорганізмів, бактерій групи кишкової палички та Staphylococcus aureus. Протягом 28 днів зберігання усі дослідні зразки соусу айолі, виготовлені з використанням олії насіння гарбуза, демонстрували відповідність мікробіологічним показникам безпеки. На підставі отриманих результатів можна стверджувати про перспективність використання олії з насіння гарбуза як сировини для створення соусів емульсійного типу з покращеними органолептичними характеристиками та підвищеною біологічною цінністю.
Посилання
Farina, E. K., Thompson, L. A., Knapik, J. J., et al. (2020). Diet quality is associated with physical performance and special forces selection. Medicine & Science in Sports & Exercise, 52(1), 178–186. https://doi.org/10.1249/MSS.0000000000002111
Karl, J. P., Margolis, L. M., Fallowfield, J. L., et al. (2022). Military nutrition research: contemporary issues, state of the science and future directions. European Journal of Sport Science, 22(1), 87–98. https://doi.org/10.1080/17461391.2021.1930 192
O’Leary, T. J., Wardle, S. L., & Greeves, J. P. (2020). Energy deficiency in soldiers: the risk of the athlete triad and relative energy deficiency in sport syndromes in the military. Frontiers in Nutrition, 7, 142. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.00142
Pomeroy, D. E., Tooley, K. L., Probert, B., et al. (2020). A systematic review of the effect of dietary supplements on cognitive performance in healthy young adults and military personnel. Nutrients, 12(2), 545. https://doi.org/10.3390/nu12020545
Mantua, J., Bessey, A., Sowden, W. J., et al. (2019). A review of environmental barriers to obtaining adequate sleep in the military operational context. Military Medicine, 184(3-4), e259–e266. https://doi.org/10.1093/milmed/usz029
Church, D. D., Gwin, J. A., Wolfe, R. R., et al. (2019). Mitigation of muscle loss in stressed physiology: military relevance. Nutrients, 11(8), 1703. https://doi.org/10.3390/ nu11081703
Periard, J. D., Eijsvogels, T. M. H., & Daanen, H. A. M. (2021). Exercise under heat stress: thermoregulation, hydration, performance implications, and mitigation strategies. Physiological Reviews, 101(4), 1873–1979. https://doi.org/10.1152/ physrev.00038.2020
Sotelo-Diaz, I., & Blanco-Lizarazo, C. M. (2019). A systematic review of the nutritional implications of military rations. Nutrition and Health, 25(2), 153–161. https://doi.org/10.1177/0260106018820980
Saldanha, L. G., Dwyer, J. T., & Bailen, R. A. (2021). Modernization of the national institutes of health dietary supplement label database. Journal of Food Composition and Analysis, 102, 104058. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104058
da Silva, R. F., Carneiro, C. N., de Sousa, C. B., et al. (2022). Sustainable extraction bioactive compounds procedures in medicinal plants based on the principles of green analytical chemistry: a review. Microchemical Journal, 175, 107184. https:// doi.org/10.1016/j.microc.2022.107184
Durazzo, A., Sorkin, B. C., Lucarini, M., et al. (2022). Analytical challenges and metrological approaches to ensuring dietary supplement quality: international perspectives. Frontiers in Pharmacology, 12, 714434. https://doi.org/10.3389/ fphar.2021.714434
Wu, Y., Wang, M., Yang, T., et al. (2021). Cinnamic acid ameliorates nonalcoholic fatty liver disease by suppressing hepatic lipogenesis and promoting fatty acid oxidation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2021, 9561613. https://doi. org/10.1155/2021/9561613
Zeng, L., Yu, G., Yang, K., Wensa, H., & Chen, H. (2021). Improving effect and safety of probiotic supplements on patients with osteoporosis and osteopenia: a systematic review and meta-analysis of 10 randomized controlled trials. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2021, 9924410. https://doi. org/10.1155/2021/9924410
Yarizadeh, H., Hassani, B., Nosratabadi, S., et al. (2021). Effects of omega-3 supplementation on resting metabolic rate: a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2021, 6213035. https://doi.org/10.1155/2021/6213035
Ennaji, H., Bourhia, M., Taouam, I., et al. (2021). Physicochemical evaluation of edible Cyanobacterium Arthrospira platensis collected from the south atlantic coast of Morocco: a promising source of dietary supplements. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2021, 3337231. https://doi.org/10.1155/2021/3337231
Salamatullah, A. M., Hayat, K., Husain, F. M., et al. (2021). Effect of microwave roasting and extraction solvents on the bioactive properties of coffee beans. Evidence- Based Complementary and Alternative Medicine, 2021, 4908033. https://doi. org/10.1155/2021/4908033
Salamatullah, A. M., Hayat, K., Husain, F. M., et al. (2022). Effects of different solvents extractions on total polyphenol content, HPLC analysis, antioxidant capacity, and antimicrobial properties of peppers (red, yellow, and green (Capsicum annum L.)). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2022, 7372101. https://doi. org/10.1155/2022/7372101
Song, X., Yue, Z., Nie, L., Zhao, P., Zhu, K., & Wang, Q. (2021). Biological functions of diallyl disulfide, a garlic-derived natural organic sulfur compound. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2021, 5103626. https://doi. org/10.1155/2021/5103626
Gao D., Helikh A., Duan Z., Shang F., Liu Y. (2022). Development of pumpkin seed meal biscuits. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11), 36–42. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.254940
Helikh, A., Gao, D., Duan, Z. (2020). Optimization of ultrasound-assisted alkaline extraction of pumpkin seed meal protein isolate by response surface methodology. Scientific Notes of Taurida National V.I. Vernadsky University. Series: Technical Sciences, 31(70), 100–104. https://doi.org/10.32838/2663-5941/2020.2-2/17
Amorim, T. L., Duarte, L. M., Chellini, P. R., and de Oliveira, M. A. L. (2019). A Validated Capillary Electrophoresis Method for Fatty Acid Determination in Encapsulated Vegetable Oils Supplements. Lwt 114, 108380. doi:10.1016/j.lwt.2019.108380
Andrews, K. W., Roseland, J. M., Gusev, P. A., Palachuvattil, J., Dang, P. T., Savarala, S., et al. (2017). Analytical Ingredient Content and Variability of Adult Multivitamin/mineral Products: National Estimates for the Dietary Supplement Ingredient Database. Am. J. Clin. Nutr. 105 (2), 526–539. doi:10.3945/ ajcn.116.134544
Eichner, A. K., Coyles, J., Fedoruk, M., Maxey, T. D., Lenaghan, R. A., Novitzky, J., et al. (2019). Essential Features of Third-Party Certification Programs for Dietary Supplements: a Consensus Statement. Curr. Sport Med. Rep. 18(5): 178–182. doi:10.1249/JSR.000000000000059
Haynes, E., Jimenez, E., Pardo, M. A., and Helyar, S. J. (2019). The Future of NGS (Next Generation Sequencing) Analysis in Testing Food Authenticity. Food Control 101, 134–143. doi:10.1016/j.foodcont.2019.02.010
Gao D., Helikh A., Duan Z. (2021). Functional properties of four kinds of oilseed protein isolates. Journal of Chemistry and Technologies, 29 (1), 155–163. https://doi. org/10.15421/082116