ОЦІНКА РИЗИКІВ ХАРЧОВИХ АЛЕРГЕНІВ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА ЗАВАРНИХ ТІСТЕЧОК

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.1.30

Ключові слова:

харчові алергени, харчова алергія, заварні тістечка, оцінка, ідентифікація.

Анотація

У статті було проаналізовано значення розроблення документованих процедур поводження з харчовими алергенами для кондитерського підприємства на прикладі заварних тістечок. Харчові алергени відносяться до хімічних небезпечних факторів харчових продуктів та сировини в системі управління безпечністю НАССР. Встановлено ризики харчових алергенів та проведено їх загальну оцінку на кондитерському підприємстві за допомогою балової оцінки. Оцінювання ґрунтується на основі того, як часто інгредієнт зустрічається в рецептурі та залежно від його кількості.За оцінками, близько 220–250 млн. людей у всьому світі можуть страждати від харчової алергії. Тому надзвичайно важливо правильно управляти харчовими алергенами на підприємствах харчової промисловості, щоб відповідати очікуванням споживачів і забезпечувати їх безпечними харчовими продуктами.Варто зазначити, що ефективне управління харчовими алергенами має важливе значення для захисту здоров’я та самопочуття споживачів групи ризику. Кожен, хто працює в харчовій промисловості, зобов’язаний розуміти серйозність алергії та її роль у процесі управління харчовими алергенами.Існуючу практику управління харчовими алергенами необхідно переглядати на регулярній основі, щоб переконатися, що програма залишається сучасною, ефективною та ефективна у виробництві безпечного харчового продукту. Відповідальність операторів ринку харчових продуктів включає знання та розуміння ризиків, пов’язаних з харчовими продуктами, які вони виробляють, транспортують, зберігають та реалізують. Повинен бути контроль/управління харчовими алергенами, включаючи запобіганню перехресному забрудненню.Метою статті є ідентифікація харчових алергенів, що присутні в сировині для виготовлення заварних тістечках та проведення загальної оцінки ризиків харчових алергенів на кондитерському підприємстві за баловою шкалою. А також проаналізувати необхідність розроблення документованої процедури поводження з харчовими алергенами.

Посилання

Харчова алергія. Центр громадського здоров’я України. URL: https://phc. org.ua/news/na-kharchovu-alergiyu-strazhdae-1-3-doroslikh-ta-4-6-ditey-u-sviti (дата звернення: 04.02.2025).

Харчова алергія та харчові алергени. Журнал «Фармацевт Практик». URL:https://fp.com.ua/articles/yisty-podano-harchova-alergiya-ta-harchovi-alergeny/ (дата звернення: 05.02.2025).

Управління алергенами у виробничих приміщеннях [Електронний ресурс] – URL: https://www.qualityaustria.com.pl/ua/aktualnosci/алерген-менедж- мент-увиробничому-про/ (дата звернення: 02.02.2025).

Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) [Електронний ресурс] – URL: https://www.health.gov.au/contacts/food-standardsaustralia-new-zealand- fsanz (дата звернення: 01.02.2025).

Закон України від 06.12.2018 р. № 2639 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» [Електронний ресурс] – URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/2639-19#Text (дата звернення: 01.02.2025).

Федорова Т. М. Оцінка ризиків алергенів при виробництві мюслів. Таврійський науковий вісник. 2020. № 115. С. 240-243.

Антитіла IgE до алергенів пшеничного борошна [Електронний ресурс] – URL: https://medlabtest.ua/uk/patients/analizy/ige-k-allergenam-psenicnoj-muki (дата звернення: 26.01.2025).

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-27

Як цитувати

Гончаренко, Т. В., Чорна, А. І., & Чорний, І. О. (2025). ОЦІНКА РИЗИКІВ ХАРЧОВИХ АЛЕРГЕНІВ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА ЗАВАРНИХ ТІСТЕЧОК. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (1), 304-310. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.1.30