АНАЛІЗ ПРИЧИН ТРАВМАТИЗМУ У ХАРЧОВІЙ ГАЛУЗІ
DOI:
https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.4.14Ключові слова:
харчова промисловість, нещасний випадок, причини травматизму.Анотація
Ризик нещасних випадків виробничого характеру постійно присутній у професійній діяльності людини у будь-якій економічній галузі. В Україні високий рівень виробничого травматизму і цей факт повинна викликати стурбованість суспільства. Проаналізовано стан виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості. Згідно результатів аналізу протягом 2010-2019 років кількість нещасних випадків на підприємствах харчової галузі зменшалась у 2 рази порівняно з 2000-2009 роками. Однак у 2020 році харчова промисловість увійшла у десятку найбільш травмонебезпечних галузей економічної діяльності. Найбільш вразливою є група робітників, які обслуговують устаткування з виробництва харчових та подібних продуктів, а також водії автотранспорту, вантажники. Найчастіше нещасні випадки на харчових підприємствах відбуваються через наступні події: необережне поводження з предметами та деталями, що рухаються, обертаються; події на транспорті; падіння потерпілого. Проведений аналіз виробничого травматизму за областями України показує, що як і протягом 2000–2019 років, сьогодні більше 50% нещасних випадків відбувається через організаційні причини. Основними причинами травмування залишаються невиконання інструкцій з охорони праці; порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, машин, механізмів. невиконання службових обов’язків. Удосконалення і впровадження на підприємствах харчової галузі сучасного технологічного обладнання сприяє зменшенню травмувань через технічні причини. У статті пропонується керівникам структурних підрозділів, спеціалістам з охорони праці при розробці стратегій попередження нещасних випадків та стратегій управління враховувати не тільки безпосередні фактори, які впливають на рівень травматизму, а й опосередковані – структура роботи, місце роботи, робочий час, професійна спеціалізація.
Посилання
Аналітичний портал «Слово і діло». Режим доступу: URL : https://www. slovoidilo.ua/2021/04/28/infografika/suspilstvo/travmatyzm-vyrobnycztvi-skilkybulo- vypadkiv-najnebezpechnishe-pracyuvaty-ukrayini [дата звернення 9.08.2022]
Дрозд І.П., Охота А.С. Концепція прийнятного ризику та проблеми забезпечення техногенної безпеки в Україні. Екологічна безпека та природокористування: Зб. наук. пр. К.: 2011. Вип. 7. С. 82-108.
Євтушенко О. В. Аналіз статистики виробничого травматизму в харчовій промисловості України. Харчова промисловість. 2011. № 10. С. 169-174.
Євтушенко О. В., Сірик А.О. Аналіз причин, наслідків та обставин виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості. Харчова промисловість. 2019. № 27. С. 128-132.
Майстренко В. В., Лях Ю. М., Євтушенко О. В., Демчук, Г. В. Аналіз стану безпеки працюючих у харчовій промисловості. Харчова промисловість. 2019. № 25. С.133-140.
Романенко Н. В. Оцінка виробничих небезпек при експлуатації обладнання харчової промисловості. Проблеми охорони праці в Україні. 2019. № 35(1). С. 25–30.
Passmore D., Chae C., Borkovskaya V., Baker R. Yim, J. H. Severity of U.S. Construction Worker Injuries, 2015-2017. E3S Web of Conferences. May 29. 2019. Vol. 97. 06038.
Dillender M. Climate Change and Occupational Health: Are There Limits to Our Ability to Adapt? Journal of Human Resources. 2021. Vol. 56. №. 1. Р. 184-224.
Fontaneda I., López M. A. C., Alcántara O. J. G., Ritzel D. O. Gender differences in lost work days due to occupational accidents. Safety science. 2019. Vol. 114. P. 23-29.
Amissah J., Badu E., Agyei-Baffour P., Nakua E. K., Mensah I. Predisposing factors influencing occupational injury among frontline building construction workers in Ghana. Bio Med Central Research Notes. 2019. Vol. 12. P. 728.