ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ ОСВІТЛЮВАЛЬНИМИ ПРИЛАДАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.2

Ключові слова:

cвітлодіодна матриця, головний контролер, комунікаційний інтерфейс, електрична схема, мікроконтролер

Анотація

У статті розглянуто вдосконалення світлодіодного світильника, який має підвищений рівень ефективності використання електричної енергії освітлювальними приладами шляхом впровадження прямого адаптивного керування поточною освітлювальною потужністю відповідно до потреб у кожній конкретній освітлювальній зоні об’єкту. Запропонований світлодіодний світильник створено з метою: підвищення коефіцієнту корисної дії освітлювального приладу; зниження рівня споживання електричної енергії даним приладом; дистанційне керування роботою світлодіодного освітлювального приладу згідно алгоритмів користувача; підвищення надійності приладу. Даний світлодіодний світильник відноситься до типу стельових світильників з пасивним охолодженням. Корпус світильника виготовлено з алюмінію, конструкція та габарити якого визначені таким чином, щоб забезпечити тривалу роботу в літній період часу без перегріву світлодіодних елементів. Керування роботою та моніторинг параметрів здійснюється за допомогою бездротового інтерфейсу “Bluetooth”. Запропонована конструкція світлодіодного світильника має наступні переваги: функціонування кожної матриці контролюється власним драйвером, який враховує її унікальні робочі характеристики для забезпечення оптимальних параметрів; постійний контроль температурних параметрів та захист від перегріву, що суттєво подовжує термін функціонування матриці; постійний контроль струму та напруги живлення матриці; можливість керувати потужністю як всього світильника так і кожної матриці окремо; поєднання плати контролера і матриці світлодіода; можливість комбінувати різні типи світлодіодів у межах одного світильника; підтримка різних інтерфейсів у відповідності до вимог користувача; постійний контроль параметрів та виявлених помилок. Розроблено концепцію вдосконаленого світлодіодного світильника з розширеними інформаційними властивостями на базі мікроконтролера STM32, який має підвищений рівень ефективності використання електричної енергії освітлювальними приладами.

Посилання

Заходи з енергозбереження у сфері електропостачання, 2016. URL: https://www.nerc.gov.ua/sferi-diyalnosti/elektroenergiya/promislovist/zahodi-z-energozberezhennya-u-sferi-elektropostachannya (дата звертання: 21.04.23).

Що таке світлодіодні лампи LED? Їх переваги та недоліки, 2022. URL: https://ledmir.com.ua/articles/preimushchestva_svetodiodnykh_lamp_i_svetilniko (дата звертання: 26.04.23).

Переваги та недоліки світлодіодного освітлення, 2021. URL: https://altaris.kh.ua/ua/publications_3 (дата звертання: 19.03.23).

Переваги світлодіодних ламп і світильників, 2023. URL: https://ledmir.com.ua/articles/preimushchestva_svetodiodnykh_lamp_i_svetilniko (дата звертання: 10.03.23).

Квашнін В.О., Бабаш А.В., Квашнін В.В. Програмування та застосування мікроконтролерів STM32F4Discovery: монографія. Краматорськ: ЦТРІ «Друкарський дім», 2017. 143 c.

Протокол передачі даних UART, 2023. URL: https://musbench.com/all/uart/(дата звертання: 12.04.23).

Modbus, 2012. URL: https://wiki.tntu.edu.ua/Modbus (дата звертання: 02.05.23).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-11

Як цитувати

Гайдай, Г. Ю., & Грєшнов, А. Ю. (2023). ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ ОСВІТЛЮВАЛЬНИМИ ПРИЛАДАМИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 14-20. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.2

Номер

Розділ

КОМП’ЮТЕРНІ НАУКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ