ПРОЦЕСИ АНАЛІЗУ ОЛІЙНИХ ТА ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР В МОРСЬКИХ ПОРТАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.12

Ключові слова:

морська інфраструктура, морський порт, виробничо-технологічна лабораторія, зернові та олійні культури, лабораторні аналізи

Анотація

У статті досліджено процеси аналізу олійних та зернових культур, які проходять у виробничо-технологічних та хімічних лабораторіях при морських портах України, а також розроблені оптимізаційні заходи щодо підвищення контролю якості культур та збільшення потоку заявок, які можуть бути оброблені в одиницю часу лабораторією, за рахунок скорочення загального часу проведення аналізів та їх окремих етапів при тому ж самому рівні якості досліджень. У якості основних наукових методів, які було використано при проведенні дослідження, можна назвати наступні: методи аналізу і синтезу, аналогії, узагальнення та абстрагування, а також хімічні методи аналізу зернових та олійних культур. Проведене дослідження розподілу часу на кожному етапі аналізування олійних та зернових культур при різних видах процесу виконання (звичайний та оптимізовані) показало значну різницю у часі виконання при збереженні якості отриманих результатів. За результатом проведеного дослідження було структуровано основні процеси, які відбуваються у виробничо-технологічних лабораторіях при морських портах України при проведенні аналізів олійних та зернових культур, на базі чого було розроблено основні схеми, які повністю відображають дані процеси, що дозволяє дослідити, що саме відбувається на кожному етапі досліджень та розробити оптимізаційні заходи стосовно зменшення часу, необхідного для проведення дослідження, без зміни якості отриманих результатів аналізу. Практичну цінність становлять: схема процесів аналізу олійних та зернових культур, що відбуваються у виробничо-хімічних лабораторіях, а також оптимізаційні заходи щодо підвищення контролю якості результатів аналізів, а саме оптимізовані методи виконання процесів аналізу, які дозволяють значно скоротити загальний час проведення лабораторних досліджень без зміни якості отриманих результатів, за рахунок чого можливе збільшення потоку заявок, що обробляє лабораторія, в одиницю часу, що у свою чергу, призводить до збільшення вантажопотоку у портах, тобто підвищення ефективності роботи портової інфраструктури з подальшим збільшенням доходів від цих об’єктів.

Посилання

Васильковська К. Тенденції та перспективи виробництва олійних культур в Україні й аналіз експорту олії. Економічний гектар. Кропивницький, 2021.

Процик І. С., Безе А. О. Світові тенденції розвитку ринку пшениці та кукурудзи і визначення місця України на ньому. Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення та проблеми розвитку. №2 (8), 2022. С. 414-426.

Кондратюк О. І. Стан і перспективи розвитку зернового під комплексу в умовах глобалізації. Актуальні проблеми економіки, №6, 2021. С. 37-42.

Черемісіна С. Г. Ринок зернових культур в Україні: аналіз сучасного стану та перспективи розвитку. Економіка АПК. №2, 2021. С. 48-58.

Контроль якості зерна. Як оцінюється, основні показники та вимоги до якості зерна. URL: https://agrosepmash.ua/uk/kontrol-yakosti-zerna. Accessed on: Nov. 15, 2023.

Перевірка якості зерна: основні показники якості. URL: https://biocor-tech.com/blog/perevirka-yakosti-zerna-osnovni-pokaznyky-yakosti. Accessed on: Dec. 5, 2023.

Система для визначення білка/азоту методом К’єльдаля. URL: https://shop.hlr.ua/ua/sistema-dlya-opredeleniya-belkaazota-metodom-keldalya-velpscientifica-253545.html. Accessed on: Dec. 23, 2023.

Автоматизація екстракційного методу визначення жиру. URL: https://apk.hlr.ua/articles/avtomatizacziya-ekstrakczionnogo-metoda-opredeleniya-zhira. Accessed on: Oct. 11, 2023.

Визначення олійності насіння: основні методи. URL: https://www.volynpost.com/news/221830-vyznachennia-olijnosti-nasinnia-osnovni-metody. Accessed on: Dec. 19, 2023.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-13

Як цитувати

Гайдай, Г. Ю., & Грєшнов, А. Ю. (2024). ПРОЦЕСИ АНАЛІЗУ ОЛІЙНИХ ТА ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР В МОРСЬКИХ ПОРТАХ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 103-112. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.12