РОЗРОБКА ВЕБ-ДОДАТКІВ ТА СЕРВІСІВ НА ПЛАТФОРМІ NODE.JS

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.9

Ключові слова:

бібліотека, веб-додаток, цикл подій, модуль

Анотація

У роботі зроблено огляд систем дистанційного навчання, виділено їх позитивні та негативні сторони, також описано теорію та практичне застосування платформи Node.js. Сформульовано вимоги до функціональності для розроблюваного програмного забезпечення. Виконано опис проектних рішень, інструментів та підходів до розробки програмного забезпечення для системи дистанційного завдання у вигляді сервісу телеграм-боmу для перегляду розкладу. Спроектовано та розроблено телеграм-бот для перегляду розкладу занять, як окремий сервіс. Реалізація сервісу перегляду розкладу через телеграм-бот включає розробку як сервісу телеграм-боту, так і серверної логіки системи дистанційного навчання. Після того, як користувач авторизувався в системі, в нього повинен з’являтися доступ до телеграм-бота, за допомого якого він буде мати можливість переглядати розклад за власними групами. Для того, щоб почати роботу з телеграм-ботом, користувач повинен перейти до налаштувань свого облікового запису в системі, де має бути кнопка для підключення до телеграм-боту, після натискання якої повинен здійснитися перехід до сторінки з телеграм-ботом для подальшої авторизації користувача в ньому. Після успішної авторизації телеграм-бот надає доступ до клавіатури головного меню, де знаходяться три кнопки: «Розклад на сьогодні», «Розклад на завтра» та «Розклад на тиждень». Після натискання кнопки «Розклад на стогодні» телеграм-бот повинен відправити розклад на сьогоднішній день за всіма курсами користувача, відповідно до назви і у випадку натискання на кнопку «Розклад на завтра», також у обох випадках повинна бути клавіатура під повідомленням про розклад, що дозволить перемикатися між днями. В свою чергу після натискання кнопки «Розклад на тиждень», повинен бути відправлений розклад на поточний тиждень, і також з можливістю перемикатися до наступних або попередніх тижнів за допомогою стрілок внизу повідомлення. Якщо розкладу немає або його неможливо отримати, то телеграм-бот повинен повідомлення про відсутність розкладу. Розроблене програмне забезпечення системи дистанційного навчання розміщено на хост сервісі, до нього мають доступ користувачі в будь-який час. Програмний продукт є результатом автоматизації навчального процесу у дистанційній формі. Саме тому він покриває основні потреби студентів та викладачів у навчальному процесі. Результати розробки впроваджено в начальний процес Полтавського університету економіки і торгівлі.

Посилання

Гайдай Г. Ю., Грєшнов А. Ю. Комп’ютерна система для проведення лабораторних досліджень у дистанційному форматі (розробка серверної частини веб-додатку). Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, 2023, (6), 10–17. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.6.2

Слабінога М. О., Чабан С. В. Розробка веб-додатків в контексті оптимізації їх швидкодії. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, 2022, (3), 63–69. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.7

Круглик В. С., Астаф’єв В. Ю. Особливості реалізації семантичної нейронної мережі створення генератора навчальних кросвордів. Вісник Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського. Кременчук : КрНУ, 2021. Випуск 2(127), С. 81–88.

Almahamid, S. M., Tweiqat, A. F., Almanaseer, M. S. University website quality characteristics and success: lecturers’ perspective. International Journal of Business Information Systems, 2016, 22(1), Р. 41–61.

About Classroom – Classroom Help. URL: https://support.google.com/edu/classroom/answer/6020279 – Назва з екрану.

Moodle App Overview. URL: https://moodledev.io/general/app/overview – Назва з екрану.

What is Canvas? URL: https://community.canvaslms.com/t5/Canvas-Basics-Guide/What-is-Canvas/ta-p/45 – Назва з екрану.

Node.js. URL: https://nodejs.org/en (дата звернення 15.04.2023).

Taha Sufiyan. What is Node.js: A Comprehensive Guide. URL: https://www.simplilearn.com/tutorials/nodejs-tutorial/what-is-nodejs (дата звернення 15.04.2023).

Bonjar Basumatary, Nishant Agnihotri. Benefits and Challenges of Using NodeJS. International Journal of Innovative Research in Computer Science & Technology. URL: https://www.ijircst.org/DOC/13-benefits-and-challenges-of-using-nodejs.pdf (дата звернення 16.04.2023).

Nadiia Shevchuk. Is Node.js Still Relevant for Startup Development in 2023? URL: https://www.altamira.ai/blog/node-js-for-startup-development-in-2023 (дата звернення: 16.04.2023).

Олександр Ветошкін. Як працює Event Loop в NodeJS: внутрішня будова, фази та приклади. URL: https://dou.ua/forums/topic/31698 (дата звернення 16.04.2023).

Коротун О., Вакалюк Т., Зубрицький В., Гордієнко І. Теоретичні аспекти розробки системи управління навчанням. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, 2022, (1), 36–46. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.1.4

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-11

Як цитувати

Кошова, О. П., Ольховська, О. В., Тацій, Д. С., Олексійчук, Ю. Ф., & Черненко, О. О. (2023). РОЗРОБКА ВЕБ-ДОДАТКІВ ТА СЕРВІСІВ НА ПЛАТФОРМІ NODE.JS. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 78-89. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.9

Номер

Розділ

КОМП’ЮТЕРНІ НАУКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ