ШЛЯХИ ВИКОРИСТАННЯ ТОМАТНОЇ СИРОВИНИ В ТЕХНОЛОГІЯХ ВИРОБНИЦТВА ОВОЧЕВИХ СНЕКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.14

Ключові слова:

томати, снеки, харчові концентрати, сушіння, консервування

Анотація

Основним трендом на ринку снекової продукції є підвищення попиту споживачів на продукти здорового харчування. Саме тому альтернативу снекам із високим вмістом жирів і смакових добавок може становити сушена плодоовочева продукція, зокрема, сушені овочеві снеки. Сушіння як спосіб консервування забезпечує уповільнення біохімічних процесів в рослинній сировині і унеможливлює розвиток мікроорганізмів при дотриманні умов зберігання. Низький рівень надходження біологічно активних компонентів із їжі погіршує здоров'я і призводить до зростання захворювань, особливо у дітей. Природним джерелом цих речовин є плодоовочева сировина, яка здатна забезпечити споживачів максимальною кількістю необхідних фізіологічних і поживних речовин. Наука про правильне харчування кардинально змінила харчові уподобання людей та визначила овочі та фрукти приорітетними продуктами в харчуванннні. Страви з овочів і фруктів є основним джерелом мінеральних речовин, таких як солі кальцію і натрію, фосфору, заліза, а також вітамінів групи В, аскорбінової кислоти і каротину. Для виконання поставленої мети вирішувалися завдання з теоретичного обґрунтування доцільності створення пастильних виробів на основі томатної сировини. Було обґрунтовано вибір томатної сировини та додаткових компонентів, придатних за своїми біологічними й технологічними властивостями для конструювання пастили. Виконувалося завдання дослідження хімічного складу обраної сировини. Розроблено технологічну схему та рецептури томатних снеків. Досліджено хімічний склад томатної пастили з оздоровчими властивостями. Виробництво сушених снеків дозволить усунути сезонність споживання овочів та забезпечити потреби споживачів за рахунок максимального збереження якості при технологічних процесах виробництва.

Посилання

Аналіз ринку снеків в Україні. 2023 рік. Дослідження ринків. Режим доступу: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-snekov-v-ukraine-2023-god

Kuzmenko І. Trends of the development of Ukrainian market of canned fruits and vegetables ommodities and arkets. Technical Science. 2012. Vol. 113, № 1. Р. 30–36.

Bergougnoux V. The history of tomato: From domestication to biopharming. Biotechnology Advances. 2014. Vol. 32, № 1. Р. 170–189 https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2013.11.003

Бендерська О.В. Огляд ринку томатних соусів в Україні. SWorld. 2016. вип. 3. № 44. Т. 3.

Mogilnay O., Rud V., Terokhina L., Uriupina L. The zonal distribution of production of tomato in ukraine. Vegetable and Melon Growing. 2020. № 67. Р. 89–100. https://doi.org/10.32717/0131-0062-2020-67-57-63

Benderska О., Bessarab А., & Shutyuk V. Study of the use of edible powders in tomato sauce technologies. Journal of Food science and technology. 2018. 12(2), 59–65. http://dx.doi.org/10.15673/fst.v12i1.837

Biological value of by products of tomato processing. Benderska O., Bessarab О., Shutyuk V., Iegorov B., Kashkano M. Food science and technology. 2021. Vol. 15, Is.1. P. 28–36. https://doi.org/10.15673/fst.v15i1.1972

The research of the amount of heavy metals and nitroso compounds in concentrated tomato products / V. Shutyuk, S. Vasilenko, A. Bessarab, O. Benderska. Food science and technology. Volume No. 10. Pp. 56–60. https://doi.org/10.15673/fst.v10i4.187

Єщенко О, Салєба Л. В. Дослідження комплексної переробки томатів. Ресурсозберігаючі технології легкої, текстильної і харчової промисловості: зб. матеріалів доп. учасн. Міжнар. наук.-практ. конф. Хмельницький: ХНУ, 2020. С. 221.

Шубіна Л.Ю., Костіна Н.Б. Аналізи та перспективи розвитку ринку томатної пасти в Україні. Наукові погляди на майбутнє. 2017. Вип. 4. С. 18–21. https://doi.org/10.30888/2415-7538.2017-06-04-092

Стоянова О.В., Зубкова К.В., Лук'янченко М.І. Сучасний спосіб виробництва томатного порошку. Наука, практика і теорія: зб. матеріалів доп. учасн. VІ Міжнар. наук.-практ. конф. Токуо: Японія, 2022. С. 593.

Сучасні тенденції розвитку наукових досліджень в сушильних технологіях / В. В. Шутюк, С. М. Василенко, О. С. Бессараб, В. П. Василів // Науковий вісник НУБіП України. К., 201 З. Вип. 185, Ч. 1. С. 278–287.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-09

Як цитувати

Дущак, О. В., Шутюк, В. В., Рубанка, К. В., & Кіях, Є. Б. (2024). ШЛЯХИ ВИКОРИСТАННЯ ТОМАТНОЇ СИРОВИНИ В ТЕХНОЛОГІЯХ ВИРОБНИЦТВА ОВОЧЕВИХ СНЕКІВ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 131-137. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.14