АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ СПОЖИВЧОГО ОЦІНЮВАННЯ НОВОГО МЕДОВОГО ДЕСЕРТУ ОЗДОРОВЧОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
Ключові слова:
сенсорний аналіз, аромат, текстура, колір, смакові властивостіАнотація
Актуальність дослідження полягає у необхідності наукового обґрунтування щодо випуску оздоровчих медових десертів, встановленні сприйняття споживачами нового продукту, визначення цільової аудиторії та вимог до органолептичних характеристик десерту. Дослідження було зосереджено на аналізі споживчих переваг медових десертів, їхніх сенсорних характеристик, а також ключових факторів, які впливають на прийняття рішень щодо придбання продукту. Було проаналізовано чотири нових рецептури медового десерту: «Протизапальний», «Відновлюючий», «Multicomplex» і «Молодість та краса» з використанням методів експертного (10 фахівців) та споживчого оцінювання (150 респондентів різних вікових груп) сенсорних характеристик продукту з подальшою обробкою даних через дисперсійний аналіз (ANOVA). Проведено аналіз сприйняття продукту споживачами за низкою показників із врахуванням гендерного підходу. Рецептура «Молодість та краса» отримала найвищі бали згідно з експертним оцінюванням за органолептичними показниками, зокрема смаком. Ця рецептура у подальшому мала найкращий відгук поміж споживачів, високий рівень задоволеності та ймовірності придбання (73 %). Рецептура «Відновлюючий» була високо оцінена за яскраво виражений колір та аромат під час експертного оцінювання, а споживачі обирали цей десерт за показниками впливу на здоров’я. В результаті рецептура має високий потенціал до впровадження на ринку (71 %). «Протизапальний» потребує додаткової оптимізації через незадовільну текстуру, особливо у старшій віковій групі споживачів (46–65 років). «Мультикомплекс» продемонструвала найбільш збалансовані показники за всіма факторами та посередній рівень сприйняття споживачами. Загалом, вибір споживачів усіх рецептур був зумовлений саме смаком, а не впливом на здоров’я чи ціною. За результатами гендерного аналізу, встановлено категорію споживачів на який слід спрямовувати маркетингові стратегії, це жінки віком від 26 до 45 років. Наукова новизна дослідження полягає в комплексному підході до дослідження сенсорних характеристик нового медового десерту з використанням експертного та споживчого оцінювання. Практична цінність дослідження полягає у створенні бази для точного сегментування цільової аудиторії, вдосконалення рецептур та формування стратегії ринкового просування, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності нових оздоровчих продуктів.
Посилання
Effect of Adding Natural Extracts on pH Value, Yield, and Organoleptic Properties of Honey Candy / Anif Mukaromah Wati et al. Journal of Agriprecision & Social Impact. 2024. Vol. 1, no. 3. URL: https://doi.org/10.62793/japsi.v1i3.33
Chechitko V., Adamchuk L. Evaluation of raw materials for the development of honey-healthy dessert recipes. Human and nation’s health. 2024. Vol. 2024, no. 1. P. 64–76. URL: https://doi.org/10.31548/humanhealth.1.2024.64
Nikpour S., Hamed Mosavian M. T. Formulation of Functional Probiotic Dairy Dessert with Date Honey as a Sucrose Replacement: Chemical, Physical, and Sensory Analysis. Heliyon. 2024. P. e41504. URL: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e41504
Development of a gelled honey product with a mixture of polysaccharides / F. Rios et al. Journal of Agricultural, Food Science and Biotechnology. 2024. Vol. 2, no. 2. P. 120–129. URL: https://doi.org/10.58985/jafsb.2024.v02i02.42
Polyphenolic Content and Sensory Characteristics of New Zealand Honey Ice Cream / E. M. George et al. Applied Sciences. 2024. Vol. 14, no. 20. P. 9260. URL: https://doi.org/10.3390/app14209260
Pepito B. M. L., Ross C. F. Identifying desirable attributes in dairy‐rich breakfast and desserts for older adults. Journal of Food Science. 2024. URL: https://doi.org/10.1111/1750-3841.17127.
Sawant S., Gaikwad T. Formulation and Evaluation of Ginger Herbal Cough Syrup. Int. J. Sci. R. Tech. 2025. Vol. 2(4).
Chuensun T., Intipunya P. Optimization of Gelatin Gummy Properties Influenced by Black Garlic Vinegar and Honey Using D-Optimal Mixture Design. Natural and Life Sciences Communications. 2024. Vol. 24, no. 1. URL: https://doi.org/10.12982/nlsc.2025.005.
Chemical and organoleptic properties of bread enriched with Rosmarinus officinalis L.: The potential of natural extracts obtained through green extraction methodologies as food ingredients / J. C. Kessler et al. Food Chemistry. 2022. Vol. 384. P. 132514. URL: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132514
Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.) / M. Batool et al. Plants. 2022. Vol. 11, no. 11. P. 1394. URL: https://doi.org/10.3390/plants11111394.
Patel K., Soni A., Tripathi R. Pumpkin seed: Nutritional composition, health benefits. International Journal of Home Science. 2023. Vol. 9(3). P. 93–98. URL: https://www.homesciencejournal.com/archives/2023/vol9issue3/PartB/9-3-9-862.pdf
Pumpkin and Pumpkin By-Products: A Comprehensive Overview of Phytochemicals, Extraction, Health Benefits, and Food Applications / R. N. Gavril (Rațu) et al. Foods. 2024. Vol. 13, no. 17. P. 2694. URL: https://doi.org/10.3390/foods13172694
Development of Spirulina Rich Chocolate and its Optimization Using Response Surface Methodology. Journal of Food Chemistry & Nanotechnology. 2024. Vol. 10. URL: https://doi.org/10.17756/jfcn.2024-s1-009
Trends and Technological Advancements in the Possible Food Applications of Spirulina and Their Health Benefits: A Review / N. K. Z. AlFadhly et al. Molecules. 2022. Vol. 27, no. 17. P. 5584. URL: https://doi.org/10.3390/molecules27175584
Antioxidant and antimicrobial properties of propolis from different geographic regions in UAE and its applications in shelf-life extension of beef burger / H. M. Al Marzooqi et al. Frontiers in Sustainable Food Systems. 2025. Vol. 9. URL: https://doi.org/10.3389/fsufs.2025.1574880
Impact of Incorporating Two Types of Dried Raspberry Pomace into Gluten- Free Bread on Its Nutritional and Antioxidant Characteristics / A. Pecyna et al. Applied Sciences. 2024. Vol. 14, no. 4. P. 1561. URL: https://doi.org/10.3390/app14041561
Nutritional and Phytochemical Characterization of Freeze-Dried Raspberry (Rubus idaeus): A Comprehensive Analysis / M. Marino et al. Foods. 2024. Vol. 13, no. 7. P. 1051. URL: https://doi.org/10.3390/foods13071051
The impact of bee product incorporation on the processing properties, nutritional value, sensory acceptance, and microbial stability of bread / S. Ertosun et al. Journal of Food Measurement and Characterization. 2023. URL: https://doi.org/10.1007/s11694-023-02172-4.
Choudhary S., Singh R., Ravi Y., Gena C. B., Singh D., Harisha C. B., Verma A. K. Phytotherapeutic, Nutraceutical, Medicinal, and Forage Properties of Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.): A Comprehensive Review. Journal of Advances in Biology & Biotechnology. 2024. Vol. 27(10). P. 719–733.
Mihal M., Roychoudhury S., Sirotkin A. V., Kolesarova A. Sea buckthorn, its bioactive constituents, and mechanism of action: potential application in female reproduction. Frontiers in Endocrinology. 2023. Vol. 14. P. 1244300.
Ertosun S., Falcão S. I., Aylanc V., Tomás A., Russo-Almeida P., Rodrigues P., Vilas-Boas M. The impact of bee product incorporation on the processing properties, nutritional value, sensory acceptance, and microbial stability of bread. Journal of Food Measurement and Characterization. 2024. Vol. 18(1). P. 451–463.
Clinical evidence of sesame (Sesamum indicum L.) products and its bioactive compounds on anthropometric measures, blood pressure, glycemic control, inflammatory biomarkers, lipid profile, and oxidative stress parameters in humans: a GRADE- assessed systematic review and dose–response meta-analysis / A. Jafari et al. Nutrition & Metabolism. 2025. Vol. 22, no. 1. URL: https://doi.org/10.1186/s12986-025-00910-7
Mostashari P., Mousavi Khaneghah A. Sesame Seeds: A Nutrient-Rich Superfood. Foods. 2024. Vol. 13, no. 8. P. 1153. URL: https://doi.org/10.3390/foods13081153
Physicochemical, potential nutritional, antioxidant and health properties of sesame seed oil: a review / E. B. Oboulbiga et al. Frontiers in Nutrition. 2023. Vol. 10. URL: https://doi.org/10.3389/fnut.2023.1127926.
Advances in Mead Aroma Research: A Comprehensive Bibliometric Review and Insights into Key Factors and Trends / A. F. Reitenbach et al. Fermentation. 2025. Vol. 11, no. 4. P. 226. URL: https://doi.org/10.3390/fermentation11040226.
Araújo W. M. C., Arruda S. F. Insights into Food Perception and Consumer Behavior. Foods. 2024. Vol. 13(13). P. 1964. URL: https://doi.org/10.3390/foods13131964
Geurden B., Van den Wijngaert L., Boeren P., Goossens E., Adriaenssens J., Vandecandelaere P. Effects of selective taste steering of bread and soups on quality of life in adult cancer outpatients who experience chemotherapy-induced taste alterations. European Journal of Oncology Nursing. 2025. Vol. 74. P. 102775. URL: https://doi.org/10.1016/j.ejon.2024.102775