ЕТИЛЕН-АКТИВНІСТЬ ТА КОМПОНЕНТИ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ЯБЛУК СОРТУ РЕНЕТ СИМИРЕНКА ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЖИМУ ОХОЛОДЖЕННЯ, ОБРОБКИ ДЕРЕВ ЕТИЛЕНПРОДУЦЕНТОМ І ПЛОДІВ ІНГІБІТОРОМ ЕТИЛЕНУ

Автор(и)

Ключові слова:

яблука, Ренет Симиренка, Етефон, режим охолодження, 1-метилци-клопропен, зберігання, етилен-активність, компоненти хімічного складу

Анотація

Стаття присвячена дослідженню змін активності емісії етилену і вмісту компонентів хімічного складу яблук сорту Ренет Симиренка впродовж тривалого холодильного зберігання залежно від режиму охолодження, обробки дерев етиленпродуцентом (Етефон) і плодів інгібітором етилену (1-метилциклопропен).Дослідження в сезонах зберігання 2012/2013 і 2013/2014 рр. в Уманському національному університеті садівництва. За два тижні до очікуваного збору врожаю насадження обробляли фізіологічно-активною речовиною Етефон (етрел, 180 г/га) з додаванням КАНО (калійна сіль α–нафтилоцтової кислоти, 20 г/га), контрольні ділянки обприскували водою.Яблука заготовляли з настанням збиральної стиглості. У день збирання частину плодів охолоджували за температури 5 ± 1 °С та відносної вологості повітря 90–95 % і наступного дня обробляли 1-МЦП (СмартФреш, 0,068 г/м3). Іншу частину яблук експонували упродовж трьох діб за температури 16 ± 1 ºС з наступним охолодженням до 5 ± 1 °С та обробкою 1-МЦП. Далі продукцію шість місяців зберігали в холодильній камері КХР-12М за температури 2 ± 1 °С і відносної вологості повітря 90–95 %. Під час збирання, після двох, чотирьох і шести місяців зберігання визначали етилен-активність, вміст сухих розчинних речовин, титрованих і аскорбінової кислот.Встановлено, що за передзбиральної обробки дерев Етефоном та затримання охолодження, під час шестимісячного зберігання, етилен-активність плодів зростає усемеро, без обробки Етефоном – утричі. У той же час показник оброблених 1-МЦП яблук не перевищує 1,8 мкл/кг · год., незалежно від обробки дерев етиленпродуцентом і режиму післязбирального охолодження.Упродовж перших чотирьох місяців зберігання вищий вміст сухих розчинних речовин за обробки дерев Етефоном і тридобового затримання охолодження. За післязбиральної обробки 1-МЦП активність процесів у плодах уповільнена, що забезпечує на кінець зберігання на 0,9 % вищий рівень сухих розчинних речовин. Відсутність обробки етиленпродуцентом і негайне охолодження плодів після збирання забезпечують вищий вміст титрованих і аскорбінової кислот під час зберігання, а обробка яблук 1-МЦП забезпечує в 1,7 раза вищий вміст титрованих кислот, у тому числі в 2,9 раза – аскорбінової. Під час зберігання залежність вмісту титрованих і аскорбінової кислот від етилен-активності яблук обернено-лінійна.

Посилання

Igbal N., Khan N. A., Ferrante A., Trivellini A., Francini A., Khan M. I. R. Ethylene role in plant growth, development and senescence: interaction with other phytohormones. Frontiers in Plant Science. 2017. Vol. 8. P. 1–19. DOI: 10.3389/fpls.2017.00475

Qi W., Wang H., Zhou Z., Yang P., Wu W., Li Z. Ethylene emission as a potential indicator of Fuji apple flavor quality evaluation under low temperature. Horticultural Plant Journal. 2020. Vol. 6 (4). P. 231–239. DOI: 10.1016/j.hpj.2020.03.007

Duyvelshoff C., Cline J. A. Ethephon and prohexadione-calcium influence the flowering, early yield, and vegetative growth of young Northern Spy apple trees. Scientia Horticulturae. 2013. Vol. 151. P. 128–134. DOI: 10.1016/j.scienta.2012.12.002

Schultz E. E., Mallmann W. L., Ludwig V., Thewes F. R., Pasquetti, B. M. R. Aminoethoxyvinylglycine, naphthalene acetic acid and ethephon: impacts on pre- harvest fruit drop, volatile compounds profile, and overall quality of ‘Galaxy’ apples. Erwerbs-Obstbau. 2023. Vol. 65 (1). P. 7–23. DOI: 10.1007/s10341-022-00691-w

Nistor O.-V., Botez E., Mocanu G. D., Andronoiu D. G., Macovei V. M. Study of the apple parameters variation during refrigeration storage. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies. 2011. Vol. 17 (4). P. 439–444.

Ferreira C., Ribeiro C., Nunes F. M. Effect of storage conditions on phenolic composition, vitamin C and antioxidant activity of Golden Delicious and Red Delicious apples. Postharvest Biology and Technology. 2024. Vol. 210(21). P. 1–8. DOI: 10.1016/j.postharvbio.2023.112754

Jan I., Rab A., Sajid M. Storage performance of apple cultivars harvested at different stages of maturity. Journal of Animal and Plant Sciences. 2012. Vol. 22(2). P. 438–447.

Lemmens E., Alos E., Rymenants M., Storme N., Keulemans W. J. Dynamics of ascorbic acid content in apple (Malus х domestica) during fruit development and storage. Plant Physiology and Biochemistry. 2020. Vol. 151. P. 47–59. DOI: 10.1016/ j.plaphy.2020.03.006

Kurubas M. S., Erkan M. Impacts of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on postharvest quality of Ankara pears during long-term storage. Turkish journal of Agriculture and Forestry. 2018. Vol. 42(2). P. 88–96. DOI: 10.3906/tar-1706-72

Kolniak-Ostek J., Wojdylo A., Markowski J., Siucinska K. 1-Methylcyclopropene postharvest treatment and their effect on apple quality during long-term storage time. European Food Research and Technology. 2014. № 239. P. 603–612.

Moor U., Karp K., Poldma P., Starast M. Effect of 1-MCP treatment on apple biochemical content and physiological disorders. Acta Agronomica Hungarica. 2007. Vol. 55(1). P. 61–70. DOI: 10.1556/AAgr.55.2007.1.7

Методичні рекомендації з питань зберігання і переробки плодів та ягід. К. : Укр. НДІ садівництва. 1980. 75 c.

Streif J. Optimum harvest date for different apple cultivars in the Bodensee area. Proceedings of a meeting working group optimum harvest date, 9–10 june. 1994. Lofthus, Norway. 1994. Р. 178–183.

Дрозд О. О., Мельник О. В. Визначення етилен-активності плодів. Modern research in world science: матер. XI Міжн. наук.-практ. конф. (29–31.01.2023). Львів, 2023. С. 46–48.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-29

Як цитувати

Дрозд, О. О., Мельник, О. В., & Ременюк, Л. М. (2025). ЕТИЛЕН-АКТИВНІСТЬ ТА КОМПОНЕНТИ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ЯБЛУК СОРТУ РЕНЕТ СИМИРЕНКА ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЖИМУ ОХОЛОДЖЕННЯ, ОБРОБКИ ДЕРЕВ ЕТИЛЕНПРОДУЦЕНТОМ І ПЛОДІВ ІНГІБІТОРОМ ЕТИЛЕНУ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 352-359. вилучено із http://journals.ksauniv.ks.ua/index.php/tech/article/view/898