ДОСВІД ПІДГОТОВКИ КЕРІВНИХ КАДРІВ ВІЙСЬКОВОЇ МЕДИЦИНИ У КРАЇНАХ СПІВДРУЖНОСТІ НЕЗАЛЕЖНИХ ДЕРЖАВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2021.3.20

Ключові слова:

публічне управління кадрами, військова медицина, підготовка, реформування військової медицини

Анотація

У статті проаналізовано досвід організації військової медицини та підготовки управлінських кадрів у Республіці Білорусь, Республіці Казахстан, Республіці Узбекистан, Республіці Молдова. Проведено науково-теоретичне дослідження формування та реалізації стандартів НАТО у підготовці керівних кадрів для збройних сил країн СНД, визначено шляхи створення та розвиток системи підготовки військово-медичних кадрів у цих державах. Протягом останніх десятиліть країни СНД ведуть ґрунтовну дискусію щодо того, як надати людині належні знання та вміння для забезпечення гармонійної взаємодії із глобальним суспільством, яке швидко розвивається. Відбувається нарощування процесів переоснащення медичної служби медичним майном, підвищення ролі медичного забезпечення військових і гуманітарних операцій у різних регіонах ближнього та далекого зарубіжжя, що впливає на рівень вимог до медичних кадрів, до якості їхньої підготовки. Встановлено, що кожна з перерахованих вище держав прагне створити свою систему підготовки високопрофесійних військових лікарів для потреб власних збройних сил, переосмислити той багаж знань, вмінь та оснащення, яке перейшло у спадок від колишнього СРСР. Кінцевою метою таких перетворень є формування добре підготовлених і оснащених армій, здатних ефективно та вчасно надавати медичну допомогу пораненим, вміло організовувати та надійно керувати медичним забезпеченням, захищаючи національні інтереси країни. Проблема підготовки керівних кадрів відомчої медицини нині знаходяться на етапі масштабних перетворень, викликаних порушенням чинної системи стратегічної стабільності у світі, зміною воєнних загроз для України, новими засобами та способами збройної боротьби. У статті наголошено на тому, що питання підготовки військово-медичних фахівців для власних збройних сил кожної держави особливо стає актуальним у період її реформування. Аналогічні структурні перетворення відбуваються й у медичній службі. Накопичений світовий досвід організації медичного забезпечення будь-якого збройного конфлікту показує, що результат лікування поранених насамперед залежить від підготовленості кадрів, часу надання своєчасної та повноцінної медичної допомоги, результатів наукових досліджень, а це вимагає якнайшвидшого впровадження у практику отриманих результатів.

Посилання

Шнитко С.Н. Система подготовки военно-медицинских кадров в Республике Беларусь. Белорусский государственный медицинский университет. Военная медицина. 2020. № 2. С. 3–11.

Об установлении сроков прохождения интернатуры и утверждение Инструкции о порядке организации и прохождения интернатуры. Постановление Министерства здравоохранения Республики Беларусь от 6 января 2009 г. № 1. URL: http://pravo.levonevsky.org.

Военно-медицинский факультет. URL: https://www.mil.by/ru/education/bsmu/about/.

Об утверждении правил военно-медицинского (медицинского) обеспечения в Вооруженных Силах Республики Казахстан. Приказ Министра обороны Республики Казахстан от 22 декабря 2020 г. № 723. URL: https://adilet.zan.kz/rus/docs/V2000021873.

Сансербаев С. Военная медицина в Казахстане. URL: https://www.sarbaz.kz/analytics/voennaya-meditsina-v-kazahstane-203362059/.

Министерство обороны Казахстана ведет переговоры с зарубежными ведомствами о выделении квот на обучение военных врачей. URL: https://ru.sputnik.kz/health/20201111/15443885/Kazakhstanskikh-voennykh-medikov-obuchayut-zarubezhom-gde-oni-poluchayut-obrazovanie.html

О мерах по организации качественно новой системы подготовки кадров в области военной медицины. Постановление Президента Республики Узбекистан от 22 октября 2020 г. № ПП-4870. URL: https://lex.uz/docs/5065190?query=%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86

В Санкт-Петербурге прошло координационное совещание главных военных врачей стран СНГ. URL: https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12203377@egNews

Бадюк М.І., Рудинський О.В., Солярик В.В. та ін. Організація медичного забезпечення збройних сил європейських держав : навчальний посібник. Київ : СПД Чалчинська Н.В., 2014. 104 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-18

Як цитувати

Фурдик, В. (2022). ДОСВІД ПІДГОТОВКИ КЕРІВНИХ КАДРІВ ВІЙСЬКОВОЇ МЕДИЦИНИ У КРАЇНАХ СПІВДРУЖНОСТІ НЕЗАЛЕЖНИХ ДЕРЖАВ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (3), 145-155. https://doi.org/10.32851/tnv-pub.2021.3.20