ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ФАХОВОЮ ПЕРЕДВИЩОЮ ОСВІТОЮ: ОБҐРУНТУВАНЯ КЛЮЧОВИХ ДЕФІНІЦІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2023.3.8

Ключові слова:

публічне управління, публічне управління освітою, фахова передвища освіта, публічне управління фаховою передвищою освітою

Анотація

Розвиток освіти є ключовим фактором для сталого соціально-економічного розвитку країни та забезпечення конкурентоспроможності на міжнародному рівні. Саме тому роль публічного управління у сфері освіти не повинна лишатися поза увагою науковців. Крім того, в контексті реформ, що відбуваються в освітній системі України за останнє десятиліття, маємо суттєві зміни, зокрема виникнення нового освітнього рівня – фахова передвища освіта. Вдосконалення понятійно-термінологічного апарату публічного управління у сфері фахової передвищої освіти покращить точність формулювання понять та показників заданої області дослідження, що сприятиме підвищенню ефективності управлінських рішень. Це в свою чергу дозволить забезпечити більш якісний та структурований підхід до розвитку науки публічного управління та покращить механізми впливу на соціально-економічний розвиток суспільства. У статті було проаналізовано підходи до тлумачення публічного управління, як окремого терміну різними науковцями та виявлено певні закономірності, що лягли в основу авторського визначення «публічного управління». З метою розробки коректної терміно-системи автором розглянуто нормативно-правового поле, що регулює управління системою освіти України, зокрема Закон України «Про освіту». В результаті проведеного аналізу були визначені основні органи, що здійснюють управління у сфері освіти та встановлені їх повноваження, а також закріплені управлінські права та обов’язки громадського самоврядування та державно-громадського управління у сфері освіти. В ході дослідження Законів України «Про освіту» та «Про фахову передвищу освіту» були розглянуті розділи та статті, що забезпечують публічність управління системою фахової передвищої освіти, а також закономірності взаємодії державних органів влади та громадськості. Узагальненням матеріалу дослідження стали створені дефініції «публічне управління освітою» та «публічне управління фаховою передвищою освітою».

Посилання

Долженков О. О. Публічне управління та адміністрування: вступ до спеціальності: навч. посіб. / Одеса. Пд. укр. нац. пед. ун-т. ім. К. Д. Ушинського. Одеса : видавець Букаєв Вадим Вікторович, 2019. 190 с.

Крисюк С. В. Державне управління освітою: навч. посібник для слухачів, аспірантів, докторантів спец. «Державне управління освітою». Київ : НАДУ, 2009. 220 с.

Про освіту: Закон України від 05 вересня 2017 р. № 2145-VIII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text (дата звернення: 07.05.2023).

Про фахову передвищу освіту: Закон України від 6 червня 2019 р. № 2745-VIII /Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2745-19#Text (дата звернення: 07.05.2023).

Публічне управління: термінологічний словник / уклад. В. С. Куйбіда, М. М. Білинська, О. М. Петроє та ін. Київ : НАДУ, 2018. 224 с.

Філіпова Н. В. Зміна співвідношення понять «державне управління», «публічне адміністрування», «публічне управління» в системі суспільно-політичної трансформації. Державне управління: удосконалення та розвиток. електрон. наук. фахове вид. 2015. № 6. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=865 (дата звернення: 07.05.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-29

Як цитувати

Сиченко, В. В., & Волошка, Є. М. (2023). ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ФАХОВОЮ ПЕРЕДВИЩОЮ ОСВІТОЮ: ОБҐРУНТУВАНЯ КЛЮЧОВИХ ДЕФІНІЦІЙ. Таврійський науковий вісник. Серія: Публічне управління та адміністрування, (3), 60-66. https://doi.org/10.32782/tnv-pub.2023.3.8