АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА БЕЗГЛЮТЕНОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ ВІТЧИЗНЯНОЇ СИРОВИНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.6.12

Ключові слова:

глютен, клітковина, борошно, хлібобулочні вироби, виробництво

Анотація

Важливим чинником здоров’я нації є повноцінне харчування населення, у зв’язку з цим проблема вивчення механізмів здоров’я та шляхів його збереження є надзвичайно актуальною. Одним зі способів реалізації державної політики в галузі здорового харчування населення України є розробка високоефективних технологій у переробних галузях агропромислового комплексу, пошук нових вітчизняних сировинних джерел та створення продуктів харчування нового покоління, збагачених есенційними мікронутрієнтами. Відповідно до тенденцій зростає кількість алергічних захворювань, зумовлена незасвоюваністю певних харчових сполук, зокрема глютена. Проведений аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення дозволяє зробити висновок, що наразі основну частку на ринку безглютенових продуктів харчування в Україні займають продукти імпортного виробництва. Світовий досвід доводить, що сьогодні існує досить широкий вибір безглютенової продукції. Виробництво таких продуктів дозволить розширити асортимент вітчизняних виробників хлібопекарських виробів та дасть змогу замінити дорогу імпортовану безглютенову продукцію власною, щорічно відновлюваною рослинною сировиною. Крім того, актуальним завданням є впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій із використанням рослинної вітчизняної сировини функціонального призначення для кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування. На основі світового досвіду можна зробити висновок, що впровадження у вітчизняне виробництво технологій одержання безглютенової продукції дозволить наповнити ринок України товарами на основі використання власної, щорічно відновлюваної сировини за умови розробки вітчизняних технологій переробки і рецептур одержання корисної та якісної безглютенової сировини. У зв’язку з вищевикладеним особливої актуальності набуває питання виробництва вітчизняної якісної та корисної безглютенової продукції на основі використання вітчизняної сировини.

Посилання

Депутатський запит щодо впровадження виробництва безглютенових продуктів в Україні : вебсайт. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/wcadr_document?DOCUMENT_ID=78054&DOCUMENT_TYPE=1.

Аналіз світового ринку глютена і продуктів переробки пшениці : вебсайт. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-mirovogo-rynka-glyutenai-produktov-pererabotki-pshenicy-2019-god.

Безглютенові продукти – найдинамічніший сегмент ринку хлібопродуктів : вебсайт. URL: https://propozitsiya.com/ua/bezglyutenovi-produktynaydynamichnishyy-segment-rynku-hliboproduktiv.

Бабіч О.В., Віхоть М.М. Проблематика забезпечення спеціальними продуктами харчування хворих на целіакію в Україні. Проблеми старіння і довголіття. 2016. Т. 25. № 2. С. 230–234.

Эффективность продуктов из амаранта в безглютеновом питании детей с непереносимостью глютена / И.А. Бавыкина и др. Вопросы питания. 2017. № 2. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/effektivnost-produktov-iz-amarantavbezglyutenovom-pitanii-detey-s-neperenosimostyu-glyutena.

Дробот В.І., Грищенко А.М. Технологічні аспекти використання борошна круп’яних культур у технології безглютенового хліба. Обладнання та технології харчових виробництв. 2013. Вип. 30. С. 52–58.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-14

Як цитувати

Горач, О., Михалик, К., & Гусар, А. (2022). АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА БЕЗГЛЮТЕНОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ ВІТЧИЗНЯНОЇ СИРОВИНИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 94-99. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.6.12