АНАЛІЗ СИРОВИНИ ДЛЯ РОЗРОБКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ВІВСЯНОГО ПЕЧИВА З ПОКРАЩЕНИМ ВІТАМІНИМ СКЛАДОМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.21

Ключові слова:

збалансоване харчування, хімічний склад, покращення, рецептура, замінник, мед, льон, інгредієнти, покращення, добавки

Анотація

У статі розглянуто проблему сучасного кондитерського виробництва, та використання у цій технології великої кількості цукру та пшеничного борошна. Також під час приготування більшості простих кондитерських виробів не використовується велика кількість можливих вітамінних добавок, що є у вільному доступі в нашій країні і таким чином не суттєво вплинуть на ціну виробу. Саме тому метою роботи є розробка технології вівсяного печива з заміною цукру та додавання більш поживних у харчовому відношенні речовин. В ході аналітичних досліджень встановлено, що продукти переробки вівса за рахунок високої харчової і біологічної цінності досить широко використовуються для збагачення, покращення якості та надання певних функціональних властивостей харчовій продукції для різних верств населення. Продукти переробки вівса містять в 5–6 разів більше жиру, якщо порівняти з пшеничним борошном, і дещо більший вміст білка та меншу кількість вуглеводів. Характерна особливість вівсяних продуктів – наявність близько 85–92% β-глюканів, які складають основу геміцелюлози вівса. Вівсяні продукти значно переважають пшеничне борошно вищого сорту за вмістом мінеральних речовин. Нами обрано в якості поліпшення рецептури рисове борошно та мед, що дасть можливість значно зменшити калорійність даного кондитерського виробу, та привабить не тільки потенційних споживачів але й прихильників здорового способу життя. Хімічний склад меду досить складний і різноманітний. У ньому міститься велика кількість корисних для людського організму речовин – вуглеводів, органічних кислот і їх солей, азотистих сполук (амінокислот, білків, амідів, амінів), мінеральних речовин, вітамінів, гормонів, ферментів, ефірних масел і багато іншого. Для збільшення вітамінного складу ми додаємо до нашого виробу волоський горіх, журавлину та насіння льону, з метою покращення вітамінного складу розробленого продукту. Ягоди журавлини містять велику кількість органічних кислот: бензойна, лимонна, хінна, яблучна, бурштинова, щавлева та багато інших. Завдяки бензойній кислоті, яка є природним консервантом ягоди мають можливість достатньо добре зберігатися. У даному печиві спостерігається збільшення харчових волокон на 5–10%.

Посилання

Апет Т.К. Технологія виробництва борошняних кондитерських виробів. Київ, 2002. 169 с.

Добровольский В.Ф. Вітчизняний та закордонний досвід по створенню продуктів профілактичної дії. Харчова промисловість. 2018. № 10. С.10–13.

Дорохович В.Е. Розробка та оптимізація рецептур на борошняні кондитерські вироби підвищеної біологічної цінності. Хлібопродукти. 2000. № 12. С. 8.

Драчева Л.В. Біологічно активні добавки до їжі: функція «харчових» ліків. Харчова промисловість. 2006. № 11. С. 56.

Драчева Л.В. Правильне харчування, харчові та біологічні добавки. Харчова промисловість. 2001. № 6. С. 84.

Дудкін М.С., Щелкунов Л.Ф. Технологія харчових продуктів. Харчова промисловість. 2010. № 3. 36–38 с.

Дудкін М.С., Щелкунов Л.Ф. Харчові волокна – новий розділ хімії та технології їжі. Питання харчування. 2014. № 3. С. 42–43.

Каблихін С.І. Зміна нетрадиційної сировини при виробництві хлібобулочних, кондитерських і макаронних виробів: Оглядова інформація. К. : Хлібопродукти, 2017. 145 с.

Степаненко Б.М. Хімія та біохімія вуглеводів (полісахариди) : Навч. посібник для вузів. К. : Вища. Школа. 2008. 256 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-29

Як цитувати

Новікова, Н. В., & Проценко, Г. Ю. (2024). АНАЛІЗ СИРОВИНИ ДЛЯ РОЗРОБКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ВІВСЯНОГО ПЕЧИВА З ПОКРАЩЕНИМ ВІТАМІНИМ СКЛАДОМ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (1), 177-184. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.21

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>