ЗАСТОСУВАННЯ АНТИМІКРОБНОЇ УПАКОВКИ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ НАСІННЯ ГАРБУЗА
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.3.12Ключові слова:
насіння гарбуза, упаковка, фізико-хімічні показники, термін зберігання, біополімерна плівка, наносріблоАнотація
Соціальна та економічна еволюція, включаючи зміни в споживчому попиті, покращення рівня життя, збільшення промислового виробництва, розвиток практик роздрібної торгівлі, нові маркетингові цілі та зміни у способі життя споживачів, є основними силами, що сприяють еволюції нових і інноваційних методів пакування. Ці фактори ведуть до необхідності розробки упаковки, яка не тільки відповідає сучасним вимогам, але й враховує майбутні тренди. Основними цілями упаковки є забезпечення безпеки та якості харчових продуктів, а також подовження їх терміну придатності. Сучасна упаковка еволюціонувала від простих методів зберігання до комплексних аспектів, таких як зручність для споживача, забезпечення цілісності упаковки під час транспортування і зберігання, ефективний маркетинг у точках продажу, зменшення витрат матеріалів та ресурсів, підвищення безпеки харчових продуктів і врахування екологічних проблем. Це включає впровадження нових матеріалів, які є більш екологічно чистими, технологій, що зменшують відходи та енергетичні витрати, а також інноваційні підходи до упаковки, які відповідають сучасним стандартам сталого розвитку та ефективності. В статті описано результати досліджень впливу різних типів упаковки на фізико-хімічні властивості насіння гарбуза протягом періоду зберігання. Результати дослідження показують, що упаковка ПЛА-ПКЛ (80-20 мас. %)-Аg виявилася найбільш ефективною для збереження якості насіння гарбуза, забезпечуючи стабільність фізико-хімічних параметрів протягом тривалого періоду. Досліджено також вміст олії та вологість насіння гарбуза та зроблено висновок про їхню стабільність незалежно від типу упаковки. Ці результати мають важливе значення для промислових виробників та сільськогосподарських підприємств, які здійснюють упаковку та зберігання насіння гарбуза. З отриманих результатів фізико-хімічних показників насіння гарбуза встановлено, що всі отримані показники відповідають вимогам ДСТУ 5046:2008 «Насіння кавуна, дині, гарбуза. Технологія вирощування. Основні положення».
Посилання
Harrington, James F.; Kozlowski, T. T. Seed storage and longevity. Seed biology, 1972. № 3. Р. 145-245.
Freitas, R. A., dos Santos Dias, D. C. F., dos Santos Dias, L. A., de Almeida Oliveira, M. G., & Jose, I. C. Alterações fisiológicas e bioquímicas em sementes de algodão submetidas ao envelhecimento artificial. 2006. Vol. 22, no. 1.
Guedes, R. S., Alves, E. U., Bruno, R. L. A., Gonçalves, E. P., Costa, E. G., & Medeiros, M. S. Armazenamento de sementes de Myracrodruon urundeuva Fr. All. em diferentes embalagens e ambientes. Revista Brasileira de Plantas Medicinais. 2012. №14. Р. 68-75.
TONIN, G. A.; PEREZ, S. C. J. G de A. Qualidade fisiológica de sementes de Ocotea porosa (NEES ET MARTIUSEX. NEES) após diferentes condições de armazenamento e semeadura. Revista Brasileira de Sementes. 2006. v. 28, n. 2, Р. 26 - 33.
Dainelli, D., Gontard, N., Spyropoulos, D., Zondervan-van den Beuken, E., & Tobback, P. Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns. Trends in Food Science & Technology. 2008. 19. Р. 103-112.
Hassanzadeh, P., Moradi, M., Vaezi, N., Moosavy, M. H., & Mahmoudi, R. Effects of chitosan edible coating containing grape seed extract on the shelf-life of refrigerated rainbow trout fillet. In Veterinary Research Forum Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran. 2018. Vol. 9, No. 1, p. 73.
Khodaei, S. M., Gholami‐Ahangaran, M., Karimi Sani, I., Esfandiari, Z., & Eghbaljoo, H. Application of intelligent packaging for meat products: A systematic review. Veterinary Medicine and Science. 2023. 9(1), 481-493.
Emamifar, A., Kadivar, M., Shahedi, M., & Soleimanian-Zad, S. Effect of nanocomposite packaging containing Ag and ZnO on inactivation of Lactobacillus plantarum in orange juice. Food control. 2011. 22(3-4), 408-413.
Kazemi, M. M., Hashemi‐Moghaddam, H., Mohammadi Nafchi, A., & Ajodnifar, H. Application of modified packaging and nano ZnO for extending the shelf life of fresh pistachio. Journal of Food Process Engineering. 2020. 43(12), e13548.
Kumar, S., Boro, J. C., Ray, D., Mukherjee, A., & Dutta, J. Bionanocomposite films of agar incorporated with ZnO nanoparticles as an active packaging material for shelf life extension of green grape. Heliyon, 2019. 5(6). 1-8.
Emamifar, A., Kadivar, M., Shahedi, M., & Soleimanian-Zad, S. Evaluation of nanocomposite packaging containing Ag and ZnO on shelf life of fresh orange juice. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2010. 11(4). 742-748.
Rybalchenko, N. P., Hnatiuk, Т. Т., Artiukh, L. O., Naumenko, К. S., Zaremba, P. Y., Demchenko, V. L., ... & Marynin, A. I. Antimicrobial and Antiviral Activity of Nanocomposites Based on Polyelectrolyte Complexes with Silver Nanoparticles. Mikrobiolohichnyi Zhurnal, 2024. 86(2), 36-50. https://doi.org/10.15407/microbiolj86.02.036
ГОСТ 5472-50 Олії рослинні. Визначення запаху, кольору і прозорості. Зі зміною.
ДСТУ 4350:2004. Олії. Методи визначення кислотного числа. [Чинний від 2005-01-10]. Вид. офіц. Київ. Держспоживстандарт України, 2005. 20 с.
ДСТУ 4570:2006. Жири рослинні та олії. Метод визначення пероксидного числа. [Чинний від 2008-01-01]. Вид. офіц. Київ. Держспоживстандарт України, 2008. 18 с.
Саган, Х. І. Розробка рецептурної композиції молочного щербету для веганів з використанням продуктів переробки насіння гарбуза з її впровадженням на кондитерському підприємстві в м. Хмельницький. 2022.
Овсянникова Л. К., Валевська Л. О., Грищук Ю. В., Євдокимова Г. Й. Вплив умов зберігання на зміну показників якості нових сортів льону. Прогресивні тех-ніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). C. 255-268.
Коваленко Р.В. Обґрунтування процесу підготовки насіння соняшника до переробки в олію : магістер. кваліфікаційна робота : 181, Харчові технології. / Римма Вадимівна Коваленко; наук. кер. Олег Олександрович Тертишний; Дніпровський держ. аграр.-екон. ун-т. Інженерно-технологічний ф-т, Каф. харчо-вих технологій. Дніпро, 2022. 100 с.