ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ЯКОСТІ HACCP У ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.4.20Ключові слова:
система менеджменту безпеки харчової продукції, принципи НАССР, критичні контрольні точки (ККТ), програми обов’язкових попередніх заходів (oPRP), мікробіологічне забруднення.Анотація
У статті досліджено особливості впровадження інтегрованих систем менеджменту на базі стандартів ISO серії 9000 та системи якості HACCP на підприємствах харчової промисловості. Виявлено відсутність єдиного концептуального підходу та нестачу методичних рекомендацій, які дозволяють ефективно реалізовувати такі інтегровані системи на українських харчових підприємствах. У зв’язку з цим, було сформовано концептуальну модель системи менеджменту, яка інтегрує вимоги системи HACCP та ISO, забезпечуючи високу безпеку та якість харчової продукції. Було оцінено універсальність моделі HACCP, яка передбачає застосування загальних вимог до виробництва будь-яких харчових продуктів, а також специфічних вимог до окремих елементів виробничого процесу кожного виду продукції шляхом аналізу критичних контрольних точок (ККТ). Розроблено покрокову методику впровадження системи HACCP, що базується на семи ключових принципах, таких як аналіз ризиків, визначення ККТ, встановлення критичних меж, моніторинг ККТ, коригувальні дії, верифікація та документування. Оцінено переваги впровадження системи HACCP на підприємствах харчової промисловості, зокрема, її здатність оптимізувати внутрішні процеси виробництва, зменшувати кількість браку продукції, економити ресурси та підвищувати кваліфікацію персоналу. Було розроблено практичні рекомендації по оперативному формуванню робочої групи провадження HACCP та реалізації системи моніторингу харчового виробництва. Здійснено аналіз факторів, що впливають на ефективність системи HACCP, і підкреслено необхідність постійного моніторингу та коригувальних дій для забезпечення безпеки продукції. Отримані результати сприяють формуванню єдиної моделі інтегрованого менеджменту якості, адаптованої до умов української харчової промисловості. Запропоновані рекомендації дозволяють підприємствам зменшити ризики, пов’язані з випуском небезпечної продукції, скоротити виробничі витрати за рахунок зменшення кількості браку та покращити конкурентоспроможність на ринку через системне забезпечення відповідних промислових стандартів якості та безпеки.
Посилання
Брикова Т. Система HACCP при виробництві напівфабрикатів. Міжнародний науково-практичний журнал товари і ринки. 2024. № 50(2). С. 93–109. https://doi.org/10.31617/2.2024(50)07
Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів: практичний посібник / за ред. А.С. Ткаченко. Полтава: ПУЕТ. 2020. 137 с. URL: https://dpss-te.gov.ua/uploads/files/vetupr/haccp_posibnik.pdf (дата звернення 05.10.24)
Македон В. В. Розвиток системи стратегічного менеджменту міжнародних компаній на засадах крос-функціонального підходу. European Journal of Management Issues. 2023. № 31(3) с. 177-188. https://doi.org/10.15421/192315
Романовська Т. І., Осейко М. І., Романовська Н. І., Романовський Н. О. Основні вимоги до системи управління безпечністю промислового харчового виробництва. Наукові праці НУХТ. 2022. № 28(2). с. 8–23. http://dx.doi.org/10.24263/2225-2924-2022-28-2-3
Adam D.H., Supriadi Y.N., Ende Siregar ZME. Green Manufacturing, Green Chemistry And Environmental Sustainability: A Review. International Journal of Scientific & Technology Research. 2020. No 9(04). pp. 2209-2211.
Aulia A., Handoko F.N. The application of HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) in Food Production Department. Jurnal Sosial Humaniora Terapan. 2020. No 2(2). pp. 101–106. URL: https://scholar.archive.org/work/z3ocsmjafna3njtr2ycm342kxa/access/waybac k/http://journal.vokasi.ui.ac.id/index.
php/jsht/article/download/84/54 (дата звернення 05.10.24)
Blagoveshchenskiy I.G., Blagoveshchenskiy V.G., Besfamilnaya E. M., Sumerin V.A. Development of databases of intelligent expert systems for automatic control of product quality indicators. Journal of physics: conference series. 2020. no 1705(1). pp. 012019. IOP Publishing. http://dx.doi.org/10.1088/1742-6596/1705/1/012019.
Generic HACCP Model for Meat and Poultry Products with Secondary Inhibitors, not shelf stable. URL: http://www.fsis.usda. gov/ index.htm (дата звернення 05.10.24)
Kharissova Q.V., Kharisov B.I., González C.M.O., Méndez Y. P., López I. Greener synthesis of chemical compounds and materials. Royal Society Open Science. 2019. No 6(11). pp. 191378. https://doi.org/10.1098/rsos.191378.
Makedon V., Myachin V., Plakhotnik O., Fisunenko N., Mykhailenko O. Construction of a model for evaluating the efficiency of technology transfer process based on a fuzzy logic approach. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2024. no 2(13(128)). pp. 47-57. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.300796.
Mortimore S, Wallace C. Food Industry Briefing Series: HACCP. 2008. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9780470999578.
Mrugalska B., Wyrwicka M.K. Towards Lean Production in Industry 4.0. Procedia Engineering. 2017. no 182. pp. 466-473. https://doi.org/10.1016/j.proeng.2017.03.135.
Peshuk L., Simonova I., Halukh B. Quality management and safety control of semifinished production in the context of the HAССP system. Specialized and multidisciplinary scientific researches: Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ» with Proceedings of the International Scientific and Practical Conference. 2020. No 2(1). pp. 35–38. https://doi.org/10.36074/11.12.2020.v2.09.
Piotrowska-Puchała A. Quality assurance management based on the HACCP system in food service enterprises. Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie/Politechnika Śląska. 2020. No (148). pp. 647–659. http://dx.doi.org/10.29119/1641-3466.2020.148.47
Rosak-Szyrocka J., Abbase A.A. Quality management and safety of food in HACCP system aspect. Production Engineering Archives. 2020. no 26(2). pp. 50–53. https://doi.org/10.30657/pea.2020.26.11.
The State of Food Security and Nutrition in the World 2022. URL: https://www.fao.org/3/cc0639en/cc0639en.pdf (дата звернення 05.10.24)