ВПЛИВ ОЛІЙ З РІЗНИМИ ПРОФІЛЯМИ ЖИРНИХ КИСЛОТ НА ВЛАСТИВОСТІ ЖИРОВОЇ ФАЗИ КОСМЕТИЧНОЇ ЕМУЛЬСІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.1.42

Ключові слова:

бар’єрна функція шкіри, епідермальні ліпіди, жирнокислотний склад, поліненасичені жирні кислоти, суміш рослинних олій, емульсія

Анотація

Останніми роками досягнуто значного прогресу у вивченні ліпідного бар’єру рогового шару шкіри ‒ найважливішого об’єкта впливу косметичних засобів. Це дозволяє вибирати інгредієнти для косметичних препаратів з урахуванням природного складу ліпідного бар’єру. Аналіз жирнокислотного складу окремих косметичних олій дозволяє стверджувати, що жодна з них не відповідає вимогам до ідеально збалансованого складу ліпідів нормального типу шкіри. Нами розроблено склад суміші з трьох олій, які мають сприятливе співвідношення між олеїновою, лінолевою і ліноленовою кислотами, при якому забезпечується їх участь в метаболічних процесах відновлення шкіри. Пропонується наступний склад купажів: шипшинова олія 50% + обліпихова олія 25% + оливкова олія 25%; виноградна олія 45% + обліпихова олія 30% + абрикосова олія 25% %. При використанні олій в даних співвідношеннях вдається досягти балансу між лінолевою і ліноленовою кислотами на рівні 0,05 для обох купажів, що відповідає вмісту цих кислот в ліпідному матриксі нормальної шкіри. А співвідношення між лінолевою і олеїновою кислотою становить 0,75 для купажа на основі шипшинової олії і 0,70 для купажа на основі виноградної олії при нормі 0,75 для здорової шкіри. Виявлений вміст транс-ізомеризованих жирних кислот не є перешкодою для косметичного використання запропонованих сумішей, оскільки не перевищує слідового рівня 0,01%. Перевірені органолептичні (зовнішній вигляд, колір, запах) та фізико-хімічні показники (кислотне, пероксидне, колірне числа, вміст вологи і летких речовин, якісна проба намило) зразків розроблених купажів вказують на можливість їх застосування в якості жирової фази косметичних емульсій. Перевірено властивості емульсії першого роду з вмістом 34% жирової фази, стабілізованої гідролізованим лецитином. Показано, що такі емульсії володіють високими сенсорними властивостями, однак втрачають стабільність протягом 48–54 годин через коалесценцію жирової фази.

Посилання

Burr, G.O. & Burr, M.M. (1929). A new deficiency disease produced by the rigid exclusion of fat from the diet. J. Biol. Chem., 82, 345-367. https://scholar.google.com/ scholar_lookup?title=A%20new%20deficiency%20disease%20produced%20by%20 the%20rigid%20exclusion%20of%20fat%20from%20the%20diet&publication_ year=1929&author=G.O.%20Burr&author=M.M.%20Burr.

Netzlaff, F., Lehr, C.M., Wertz, P.W. & Schaefer, U.F. (2005). The human epidermis models EpiSkin, SkinEthic and EpiDerm: An evaluation of morphology and their suitability for testing phototoxicity, irritancy, corrosivity, and substance transport. Eur. J. Pharm. Biopharm.; 60,167-178. doi: 10.1016/j.ejpb.2005.03.004.

Almeida A., Sarmento B. & Rodrigues F. (2017). Insights on in vitro models for safety and toxicity assessment of cosmetic ingredients. Int. J. Pharm., 519, 178-185. doi: 10.1016/j.ijpharm.2017.01.024.

Van Smeden, J., Boiten, W.A., Hankemeier, T., Rissmann, R., Bouwstra, J.A. & Vreeken, R.J. (2014). Combined LC/MS-platform for analysis of all major stratum corneum lipids, and the profiling of skin substitutes. Biochim. Biophys. Acta., 1841, 70-79. doi: 10.1016/j.bbalip.2013.10.002.

Thakoersing, V.S., Smeden, J., Boiten, W.A., Gooris, G.S., Mulder, A.A., Vreeken, R.J., El Ghalbzouri, A. & Bouwstra, J.A. (2015). Modulation of stratum corneum lipid composition and organization of human skin equivalents by specific medium supplements. Exp. Dermatol., 24, 669-674. doi: 10.1111/exd.12740.

Elias, P.M., Brown, B.E. & Ziboh, V.A. (1980). The permeability barrier in essential fatty acid deficiency: evidence for a direct role for linoleic acid in barrier function. J Invest Dermatol., 74(4), 230-3. doi: 10.1111/1523-1747.ep12541775.

Prottey, C., Hartop, P.J. & Press M. (1975). Correction of the cutaneous manifestations of essential fatty acid deficiency in man by application of sunflower-seed oil to the skin. J. Invest Dermatol., 64(4), 228-234. doi: 10.1111/1523-1747. ep12510667.

Носенко, Т.Т., Волощенко, Т.О. & Сідоренко Т.В. (2015). Косметична олія для очищення шкіри. Вісник НТУ «ХПІ», 30 (1139), 72-78. https://dspace.nuft.edu.ua/ server/api/core/bitstreams/a05fb36e-9b90-413d-bb50-1a5bacfa6033/content

Манк, В.В. & Полонська, Т.А. (2016). Склад композицій рослинних олій для косметичних засобів. Наукові праці Національного університету харчових технологій, 22, 3, С. 217-223. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_3_27

Савченко О.А., Грек О.В., Петрина А.Б., Топчій О.А. & Красуля О.О. (2018). Технології продуктів з модифікованим жировим складом: реалії та тенденції: Mонографія. К.: НУХТ. https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/29872

Chapkin, R.S., Ziboh, V.A., Marcelo, C.L. & Voorhees, J.J. (1986). Metabolism of essential fatty acids by human epidermal enzyme preparations: evidence of chain elongation. J Lipid Res., 9, 945-954. PMID: 3097227.

Кобець, О.С., Арпуль, О.В. & Доценко, В.Ф. (2016). Рослинні олії, як джерела функціональних інгредієнтів. Наукові праці Національного університету харчових технологій, 22, 2., С. 204-212. https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/ bitstreams/39bb607b-a68e-4109-afa6-d7eb32960f9c/content

Іванов, С.В., Пешук, Л.В. & Радзієвська, І.Г. (2013). Технологія купажованих жирів збалансованого жирнокислотного складу: Монографія. К.: НУХТ.

Regulation (EC) No 1925/2006 of the European Parliament and of the Council. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=celex%3A32006R1925.

De Luca C, Valacchi G. Surface lipids as multifunctional mediators of skin responses to environmental stimuli. Mediators Inflamm. 2010; 2010: 321494. doi: 10.1155/2010/321494.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-27

Як цитувати

Овчарук, М. Т., & Топчій, О. А. (2025). ВПЛИВ ОЛІЙ З РІЗНИМИ ПРОФІЛЯМИ ЖИРНИХ КИСЛОТ НА ВЛАСТИВОСТІ ЖИРОВОЇ ФАЗИ КОСМЕТИЧНОЇ ЕМУЛЬСІЇ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (1), 417-426. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.1.42