ДЕЯКІ ГЕОМЕТРИЧНІ ОСНОВИ КОНСТРУЮВАННЯ КРИВИХ ПОВЕРХОНЬ В АРХІТЕКТУРІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.1.8

Ключові слова:

архітектура, проектування ,прикладна геометрія, крива другого порядку, крива поверхня, поверхня другого порядку, конструювання, формоутворення, будівництво, моделювання

Анотація

У статті представлено методи прикладної математики, а саме прикладної геоме- трії, які застосовуються в процесі проектування складних інженерно-технічних форм в інженерії та в будівництві при архітектурному проектуванні складних кривих повер- хонь. В усі часи архітектори, художники та проектувальники намагались зробити свої архітектурні, художні та будівельні витвори не тільки технологічними та міцними, а ще й художньо-естетичними та візуально – вразливими. З цієї причини архітектори та художники з глибокої давнини почали використовувати геометричні криві лінії, розташовані на площині та просторові, вивчення деяких з них та їх побудова графічними креслярськими методами була відома ще до виникнення аналі- тичних методів в математиці. З’ясувалось, що найбільш вивченими та найпростішими в аналітичному вираженні являються криві лінії другого порядку. Всі криві лінії другого порядку являються перерізами повної кругової конічної поверхні площи- нами, розташованими під різними кутами до кругової основи конуса. В наш час в архітектурному проектуванні можуть застосовуватись також привабливі криві лінії більш високих порядків.

Посилання

Ванін В.В., Вірченко Г.А. Визначення та основні положення структурно-параметричного геометричного моделювання. Геометричне та комп’ютерне моделювання. Харків: ХДУХТ, 2009. Вип. 23. С. 42-48.

Михайленко В.Є., Обухова В.С., Подгорний А.Л. Формообразование оболочек в архитектуре. Київ, 1972. Вид-во «Будівельник» https://www.twirpx.com/file/121.

Математика Х1Х века. Геометрия. Б.Л. Лаптев и др. «Наука» 1981.

Четверухин Н.Ф. Проективная геометрия. Москва, 1961.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-14

Як цитувати

Петрова, А. (2021). ДЕЯКІ ГЕОМЕТРИЧНІ ОСНОВИ КОНСТРУЮВАННЯ КРИВИХ ПОВЕРХОНЬ В АРХІТЕКТУРІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (1), 53-56. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.1.8

Номер

Розділ

БУДІВНИЦТВО ТА ЦИВІЛЬНА ІНЖЕНЕРІЯ