КРИТЕРІАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ ПРОЦЕСУ ГІДРАТАЦІЇ БОРОШНА В УМОВАХ ЗАВИСЛОГО СТАНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.2.45

Ключові слова:

тістомісильна машина, адсорбція, дифузія, камера «відпочинку», критерій Рейнольдса, критерій Фур’є, масоперенос, теорія подібності

Анотація

У статті досліджено процес адсорбції рідких компонентів з борошном під час замішування тіста в умовах дискретної дії тістомісильної машини. Актуальність роботи зумовлена потребою в глибшому розумінні початкових етапів формування тіста, зокрема процесів гідратації та масопереносу, які визначають фізико-хімічні властивості кінцевого продукту. Особливу увагу приділено моделюванню процесів, що відбуваються у завислому стані, за якого забезпечується інтенсифікація змішування, збільшується міжфазна поверхня взаємодії, зменшується енерговитрати на подолання гідравлічного опору. Відзначено, що при даному методі ведення процесу створюються сприятливі умови для його інтенсифікації, збільшується міжфазна поверхня дотику, покращується теплообмін і масообмін, зменшується розхід енергії на подолання гідравлічного опору системи.Детально проаналізовано, що змішування борошна із рідиною оцінюється за різними показниками, такими як дискретність, пластичність, структура, технологічна якість суміші та ефективність наступних технологічних операцій. Розкрито, що сорбційна здатність борошна є критично важливим параметром, що визначає його функціональні властивості в процесі замішування. Відзначено, що борошно є активним середовищем, здатним взаємодіяти з водою та іншими компонентами, що впливає на його вологість, текстуру та структуру кінцевого продукту. Виділено два періоди адсорбції – з постійною та зниженою швидкістю. Для кожного періоду запропоновано відповідні критеріальні рівняння з урахуванням гідродинамічних, дифузійних і геометричних параметрів. Проаналізовано роль камери «відпочинку» як зони попередньої гідратації, в якій закладаються основи структури тіста.Результати дослідження мають практичну цінність і можуть бути використані для оптимізації параметрів замішування, удосконалення конструкції тістомісильних машин та впровадження енергоефективних технологій у харчовій галузі.

Посилання

Берник І. М., Новгородська Н. В., Соломон А. М., Овсієнко С. М., Бондар М. М. Інноваційні технології харчових виробництв: монографія. Вінниця: Видавець ФОП Кушнір Ю. В., 2022. 300 с.

Стадник І. Я., Паньків Ю. Ю., Піддубний В. А. (2020). Визначення питомої потужності при змішуванні компонентів. Наукові праці Національного університету харчових технологій. Т. 26, № 6. С. 142–153. Режим доступу: http://nbuv.gov.uaUJRN/Npnukht_2020_26_6_16

Шалугін В. С., Шмандій В. М. Процеси та апарати промислових технологій. Навчальний посібник. К. : Центр учбової літератури, 2008. 392 с.

Derkach, A., Stadnyk, I., Piddubnyi, V., et al., (2024): Achievements and problems in studying the mechanism of thermal potential transfer regulation between liquids. In: Machinery & Energetics. Vol. 15, No. 1, pp. 104–117.

Деркач А. Кравченюк Р.,Стадник І.. Радченко Ю.,Піддубний В. 2024. Вплив параметрів змішувача на однорідності суміші при змішуванні компонентів у хлібопекарській галузі. Технічна інженерія № 1(93–24) Житомир. 52–58 с.

Stadnyk I., V Piddubnyi, Mykhailyshyn, Petrychenko, V. Fedoriv, V. Kaspru (2021) The influence of rheology and design of modelling rolls on the flow and specific gravity during dough rolling and injection. Journal of Advanced Manufacturing System. Vol. 22, No. 01. 35–48. shttps://doi.org/10.1142/S021

Zhao, X. et al. (2019) Reaction–diffusion approach to modeling water diffusion in glutinous rice flour particles during dynamic vapor adsorption. Journal of Food Science and Technology, 56, 4605–4615. Моделювання дифузії води в частинках борошна під час динамічної адсорбції.

Ye, H. et al. (2024) Dynamic Study on Water State and Water Migration during Gluten–Starch Model Dough Development under Different Gluten Protein Contents. Foods, 13(7), 996.

Дробот В. Технологія хлібопекарського виробництва. Київ : Логос, 2002. 366 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-29

Як цитувати

Стадник, І. Я., Піддубний, В. А., Євчук, Я. В., & Радченко, Ю. І. (2025). КРИТЕРІАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ ПРОЦЕСУ ГІДРАТАЦІЇ БОРОШНА В УМОВАХ ЗАВИСЛОГО СТАНУ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 443-451. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.2.45