СТРУКТУРОВАНИЙ НАПІЙ НА ОСНОВІ МАСЛЯНКИ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.2.49Ключові слова:
альгінат натрію (E401), екстракт шикши, чорнобривці, екстракт, структурований напій, модельний зразок (МК), динамічна в’язкість, реологічні властивості, органолептичні показники, pH, антиоксиданти, функціональні компоненти, профілограма, стабільність, фізико-хімічні властивостіАнотація
У статті детально розглядаються процеси підготовки та внесення стабілізуючої системи в напої на основі маслянки, зокрема використання альгінату натрію (E401) та екстрактів чорнобривців і шикши. Визначено оптимальну концентрацію стабілізатора для забезпечення бажаної консистенції, а також вивчено вплив екстрактів на колір, смак і аромат продукту. Досліджено вплив кількості альгінату натрію на структурні властивості продукту, а також його вплив на реологічні показники, зокрема в’язкість і стабільність напою. Окрему увагу приділено оцінці органолептичних характеристик напоїв із додаванням екстрактів,в кількості 0,1–0,5 % у вигляді водного розчину, що дало змогу дослідити концентрації зокрема їх впливу на смак, колір і аромат. Оптимальною концентрацією було обрано зразок з вмістом – 0,2 % екстракту чорнобривців та 0,3 % екстракту шишки, при яких профілограма органолептичної оцінки набула максимально збалансованого вигляду, що дозволило візуально оцінити зміну органолептичних властивостей залежно від концентрації екстрактів. Проаналізовано динаміку змін рН у процесі зберігання, що впливає на текстуру та стабільність напою.У роботі наведено методику приготування модельних зразків структурованих напоїв та досліджено вплив масової частки екстрактів на фізико-хімічні та органолептичні показники. Використано віскозиметри типу ВЗ-246 та Геплера (кульки № 5 і № 6), а також ареометричні методи для визначення динамічної в’язкості та щільності зразків. Розраховано динамічну в’язкість за формулою з урахуванням об’ємної ваги кульки, густини рідини та часу проходження кульки. Отримані результати дозволили визначити ефективну концентрацію альгінату натрію та рослинних екстрактів, що забезпечує оптимальні органолептичні та реологічні властивості продукту, а також стабільність напою протягом зберігання. Це дає підстави для подальшого впровадження таких стабілізуючих систем у рецептури функціональних молочних напоїв.
Посилання
Молочна промисловість. Виробництво молока та кисломолочних продуктів. Терміни та визначення понять. Зміна № 2: ДСТУ 2212:2003. [Чинний від 2017-01-01]. К. : Держспоживстандарт України, 2016. 22 с. (Національні стандарти України).
Власенко І. Г., Семко Т. В., Іваніщева О. А.Технологія кисломолочного напою з вторинної молочної сировини. Вінниця: Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ 2022 Т. 2 Вип. № 12. С. 1–13. DOI: 10.31388/2220-8674-2022-2-17
Шиманюк І. В., Грек О. В. Study of dairy beverage stabilization using sodium alginate and herbal extracts. Матеріали 91-ї міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів. Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті. (7-11 квітня 2025р). Київ: НУХТ, 2025. Ч. 1. 255 с.
Ткаченко Н. А., Некрасов П. О., Вікуль С. І., Гончарук Я. А. Оптимізація параметрів екстрагування біологічно активних речовин з квітів tagetes patula. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології імені С. З. Ґжицького., 2016, Том. 18, № 1(65), Ч. 4, с. 122–132.
Zhang J., Lee T. G. Optimization of phenolics and flavonoids extraction from the fruit of Empetrum nigrum var. japonicum from Jeju Island in South Korea. Journal of Industrial and Engineering Chemistry. 2021. Vol. 98. P. 350–357. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jiec.2021.03.031
Практикум з технології молока та молочних продуктів: навчальний посібник Грек О. В., Ющенко Н. М., Осьмак Т. Г., Онопрійчук О. О., Рибак О. М., Тимчук А. В. та ін. Київ : Нухт, 2015. с. 431.
Спосіб визначення критерію якості виробів Пат. 51465 Україна, МПК A23L1/00, A23L1/314 Корецька І. Л., Зінченко Т. В., заявник і патентовласник Український державний університет харчових технологій – заявл. 05.04.2002, опубл. 15.11.2002, Бюл. № 11. 4 C.
Корецька, І. Л., Зінченко. Т. В. Рекомендації щодо використання профілограм для оцінювання якості виробу.[Електронний ресурс]. 2017. С. 1–7. Джерело статті – eNUFTIR. Режим доступу: https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27948
Пухляк А. Г. та ін. Комбінування сировини в технології сухих багатокомпонентних молочних сумішей. Харчова промисловість: науковий журнал – Національний університет харчових технологій. Київ : НУХТ, 2020. Т. 28. С. 62–73. DOI: https://doi.org/10.24263/2225-2916-2020-28-10