DEVELOPMENT OF MODERN METHODS FOR ASSESSING THE QUALITY AND SAFETY OF RAW MATERIALS AND FOODSTUFFS IN ACCORDANCE WITH EU STANDARDS AND REGULATIONS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.1.13

Keywords:

microbiological criteria, safety, food products, control system, technological processes, food market operators (PSOs), milk, dairy products

Abstract

The results of development of methods of bacteriological research in milk and dairy products are given. Due to reasons related to sampling, methodology and uneven distribution of microorganisms, microbiological research alone can never guarantee the safety of the food under study and the safety of food can be guaranteed by applying a structured prevention approach. Mandatory microbiological criteria should be applied only to those products and / or to those points in the food chain where other, more effective ones cannot be used, and in cases where the microbiological criterion is expected to increase the level of protection offered to the consumer. The micro-organisms that are part of the components of the criterion must be generally accepted as such – pathogens or indicator organisms – that are relevant to certain foodstuffs and technological processes. The data obtained using advanced methods for the detection of listeria monocytogenes, salmonella and coagulase-positive staphylococci in milk and dairy products were stable and reliable, therefore, these indicators can be used to assess the safety of milk and dairy products. It was found that the method is economical, easy to perform, and its results give specific quality indicators for the red color of isolated typical Salmonella colonies.The developed method is offered as a qualitative way to improve the horizontal method of detection of coagulase-positive staphylococci in milk and dairy products, along with other methods of determining their safety (determination of total microorganisms, determination of Escherichia coli bacteria, listeria, salmonella because the results have reliable indicators of the color of typical colonies of coagulase-positive staphylococci.In addition, it should be noted that the methods are economical, easy to perform, and its results give specific quality indicators.

References

Nadia M. Bogatko, Natalia V. Bukalova. Some indices’ determination of raw and pasteurized cow milk by ukrainian manufacturers using unique express methods. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (JMBFS) August – September 2019, vol. 9, no. 1.

Lyasota V.P., Bakhur T.I., Utechenko M.V. Effect of a complex prebiotic preparation on the preservation, growth intensity and microflora in rabbits’ intestine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. (10) 6, 6–11.

Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахування Listeria monocytogenes. Частина 1. Метод виявлення (ISO 11290-1:1996, ITD): ДСТУ ISO 11290-1:2003. Держспоживстандарт України, 2005. 18 с. (Національний стандарт України).

Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення Salmonella: ДСТУ EN 12824:2004. Держспоживстандарт України, 2005. 20 с. (Національний стандарт України).

Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коагулазопозитивних стафілококів. Частина 1. Метод з використовуванням агарового середовища Беард-Паркера (ISO 6888-1:1999, ITD): ДСТУ ISO 6888-1:2003. Держспоживстандарт України 2005. 10 с. (Національний стандарт України).

Приліпко Т.М. Показники безпеки тваринницької продукції. Продовольча індустрія АПК. 2012. № 2. С. 33–35.

Приліпко Т.М. Особливості відбору проб для мікробіологічного аналізу продукції тваринництва. Зоотехнічна наука: історія, проблеми, перспективи: мат. ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. Подільський ДАТУ, 21–22 травня). Кам’янець-Подільський. 2015. С. 29–31.

Приліпко Т.М. Контроль показників якості йогуртів різних молокопереробних підприємств. Продовольча індустрія. 2013. № 5. С. 14–15.

Приліпко Т.М. Мікробіологічні процеси у молоці за різних температур зберігання. Сільськогосподарські науки: зб. наук. праць Подільського державного аграрно-технічного університету. Вип. 22. Кам’янець-Подільський, 2014. С. 98–101.

Букалова Н.В. Підвищення якості молока та продуктивності лактуючих корів на основі етологічних принципів. Тваринництво України. 2013. № 4. С. 15–18.

Букалова Н.В. Оцінка показників безпеки та якості питного коров’ячого молока вітчизняних виробників. Біологічні і технологічні аспекти виробництва та переробки продукції тваринництва в контексті євроінтеграції: мат. міжнар. наук.-практ. конф, присвяченої 90-річчю Подільського державного аграрно-технічного університету (21–23 травня 2009 р.). Кам’янець-Подільський : ПДАТУ, 2009. С. 24–26.

Молоко коров’яче – сировина. Технічні умови: ДСТУ 3662:2015. [Чинний від 08.10.2017 р.]. Мінекономрозвитку України, 2017. 12 с. (Національний стандарт України).

Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання: ДСТУ 7357:2013. Мінекономрозвитку України, 2014. 35 с. (Національний стандарт України).

Tetiana Prylipko, Lesia Prylipko Task and priorities of public policy of Ukraine in industries of safety of foodstuffs and international normatively-legal bases of safety of food products. Proceedings of the International Academic Congress «European Research Area: Status, Problems and Prospects» (Latvijas Republika, Rīga, 01–02 September 2016). 2016. 85–87.

Спосіб удосконалення горизонтального методу виявлення Liateria monocytogenes у молоці та молокопродуктах: Патент на корисну модель 115758 Україна. МПК (2017.01) GO 1 N 334 , А23С 70 Богатко Н.М. та ін. ; заявл. 15.11.2016 ; опубл. 25.04.2017. Бюл. № 8. Заявник і патентовласник : Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М. U115758

Спосіб удосконалення горизонтального методу виявлення Salmonella у молоці та молокопродуктах: Патент на корисну модель 115758 Україна, МПК (2017.01) GO 1 N 334, А23С 70 Богатко Н.М. та ін.; заявл. 15.11.2016; опубл. 25.04.2017, Бюл. № 8. Заявник і патентовласник : Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М. U115759

Спосіб удосконалення горизонтального методу виявлення коагулазопозитивних стафілококів у молоці та молокопродуктах: Патент на корисну модель 115760 Україна. МПК (2017.01) GO 1 N 334, А23С70 Богатко Н.М. та ін.; заявл. 15.11.2016; опубл. 25.04.2017. Бюл. № 8. Заявник і патентовласник : Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М. U115760

Published

2022-05-04

How to Cite

Приліпко, Т., Федорів, В., & Косташ, В. (2022). DEVELOPMENT OF MODERN METHODS FOR ASSESSING THE QUALITY AND SAFETY OF RAW MATERIALS AND FOODSTUFFS IN ACCORDANCE WITH EU STANDARDS AND REGULATIONS. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (1), 113-124. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.1.13