ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ ОРГАНІЧНОГО ЛЕМОНГРАССУ У РЕЦЕПТУРАХ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.20

Ключові слова:

органічна продукція, кондитерські борошняні вироби лемонграсс, нетрадиційна сировина

Анотація

Нетрадиційна сировина дозволяє покращити харчову та біологічну цінність борошняних кондитерських виробів. Особливої популярності набувають органічні продукти, що зумовлює пошук нових рецептур для їх створення. У статті досліджено лемонграсс, подрібнений і просіяний, Starwest Botanicals (США). Аналіз літературних джерел свідчить, що енергетична цінність лемонграссу становить – 99 ккал на 100 грам. Харчова цінність: білків – 1,82 г; жирів – 0,49 г (з них: насичені – 0,119 г; мононенасичені – 0,054 г; поліненасичені – 0,17 г); вуглеводів – 25,31 г. Вміст води – 70,58 г води, золи – 1,8 г. У статті вивчені органолептичні показники методом сенсорного аналізу, вітамінний та мінеральний склад розрахунковим методом. Мідь, цинк, свинець та кадмій визначали атомно-абсорбційним методом, миш’як – колориметричним методом, ртуть – методом безполуменевої атомної абсорбції. Встановлено, що додавання лемонграссу до рецептур борошняних кондитерських виробів може поліпшити їх органолептичні властивості, надавши пікантного присмаку та аромату. Лемонграсс має цитрусовий свіжий лимонно-імбирний аромат та лимонний смак. У лемонграссі міститься значна кількість фолієвої кислоти (вітаміну В9). Ступінь задоволення добової потреби у ній від споживання 100 г лемонграссу становить 37,5%. Також лемонграсс містить значну кількість вітаміну РР та здатен задовольнити 7,33% добової потреби у ньому. У лемонграссі міститься значна частина вітаміну С, проте через його термолабільність, використання лемонграссу для збагачення борошняних кондитерських виробів обмежується лише начинками. Лемонграсс у достатній кількості здатен задовольнити добову потребу у споживанні калію (28,93%), а також у магнії (12,00%). У досліджуваному зразку рівень свинцю у 5 разів нижчий за допустиму норму, кадмію – у двічі нижчий, так само меншим за гранично дозволені межі є вміст елементів миш’яку, ртуті та міді. Всі ці дані свідчать про перспективність застосування органічного лемонграссу у борошняних кондитерських виробах. Подальші дослідження планується присвятити створенню нових рецептур органічних борошняних виробів з додаванням лемонграссу.

Посилання

Інформаційно-пошуковий сайт. URL: https://asiafoods.com.ua/a379055vsepro-lemongras.html (Дата звернення: 01.06.2022 р.)

Силка І. М., Кирпіченкова О. М., Матиящук О. В. Нові підходи до використання Алое Вера в безалкогольних напоях для реалізації в барі. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». 2020. №8. https://doi.org/10.25313/2520-2057-2020-8-6043

Арпуль, О. В., Усатюк О.М., Жукова Н.В. Використання рослинної сировини для збагачення свіжовичавлених соків біологічно активними речовинами. Технологічний аудит і резерви виробництва. 2015. № 3/3(23). С. 22-25.

Mohamed A.R, Hanaa. Y.I., Sallam,A.S. El-Leithy [et al] Lemongrass (Cymbopogon citratus) essential oil as affected by drying methods. Annals of Agricultural Sciences. 2012. Volume 57. Issue 2. P. 113-116.

Okoh, O.O., Sadimenko, A.P., Afolayan, A.J. The effects of drying on the chemical components of essential oils of Calendula officinalis L. Afr. J. Biotechnol. 2008. № 7 (10). Р. 1500–1502.

Halim J. M., Pokatong W. D. R., Ignacia J. Antioxidative characteristics of beverages made from a mixture of lemongrass extract and green tea . Jurnal Teknologi dan Industri Pangan. 2013. Vol. 24, № 2. P. 215–221. doi:10.6066/jtip.2013.24.2.215.

M.N. Boukhatem, M.A. Ferhat, A. Kameli, F. Saidi, H.T. Kebir. Lemon grass (Cymbopogon citratus) essential oil as a potent anti-inflammatory and antifungal drugs. Libyan J. Med. 2014. № 9. Р. 25431.

Xuesheng Han Tory L. Parker. Lemongrass (Cymbopogon flexuosus) essential oil demonstrated anti-inflammatory effect in pre-inflamed human dermal fibroblasts Biochimie Open. Volume 4. 2017. P. 107–111

Olorunnisola, S. K.; Asiyanbi, -H. T.; Hammed, A. M.; Simsek, S. Biological properties of lemongrass: An overview. International Food Research Journal. 2014. Vol. 21 Issue 2. Р. 455–462.

Карпенко П. О., Пересічна С. М , Грищенко І. М. , Мельничук Н. О. Основи раціонального і лікувального харчування: [за заг. ред. П. О. Карпенка]. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2011. 504 с.

Tkachenko, A., Syrokhman, I., Lozova, T., Ofilenko, N., Goryachova, E., Hmelnitska, Y., Shurduk, I. Development of formulations for sponge cakes made from organic raw materials using the principles of a food products safety management system. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. № 1/11 (97), Р. 60–70.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-29

Як цитувати

Ткаченко, А. С. (2022). ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ ОРГАНІЧНОГО ЛЕМОНГРАССУ У РЕЦЕПТУРАХ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (3), 175-181. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.20