SCIENTIFIC PRINCIPLES OF THE DEVELOPMENT OF PRODUCTS WITH A HIGH PROTEIN CONTENT IN THE DIET OF MILITARY PERSONNEL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.14

Keywords:

nourishment of military personnel, full-fledged protein, nutrient, protein supplements

Abstract

The combat effectiveness of military personnel of the Armed Forces of Ukraine depends on the level of work capacity, physical and psycho-emotional endurance, long-term concentration of attention of the personnel, functional reserves of their body, which, among other things, is determined by the quality of nutrition. Despite numerous innovations in the system of food organisation of military personnel, including when conducting military operations, constant nutritional monitoring is necessary in order to adjust military rations to ensure full nutrition of personnel of various specialties. In the conditions of hostilities a military serviceman is an active participant in the "man – extreme surrounding environment" system, where there is excessive neuro-emotional and physical tension, the limits of physiological capabilities and reduced fighting capacity, diseases, depressive states, post-traumatic stress disorder. The protein component is the most deficient in the diet of military personnel. The task of consuming the required amount of protein is especially relevant for military personnel who have an increased degree of physical activity in combat operations. The article analyses scientific principles of the development of food products with an increased protein content in the diet of military personnel. Protein supplements of the appropriate classification are given and the next stage of the study of ensuring the diet of military personnel in the main nutrients is proposed. The lack of full-fledged protein in the diet of military personnel has a negative effect on the state of health, therefore it is necessary to develop and introduce products with an increased content of protein in their diet. The absorption of proteins is influenced by the structure of the diet: the balance of nutrients, the content of organic acids, carbohydrates (starch), fats, proteins of other products. Protein deficiency of proteins in the diet of military personnel requires both quantitative and qualitative use of new insufficiently used protein-containing products – protein enrichers: secondary raw materials of the meat and dairy industry, vegetable proteins, hydrolysates of animal and vegetable origin.

References

Kullen Ch., Mitchell L., O’Connor H., Gifford J. A, Beck K. L. Effectiveness of nutrition interventions on improving diet quality and nutrition knowledge in military populations: a systematic review. Nutrition Reviews. 2022. Vol. 80(6). Р. 1664-93.

Cole R. E., Bukhari A.S., Champagne C.M., McGraw S.M., Hatch A.M., Montain S.J. Performance nutrition dining facility intervention improves special operations soldiers’ diet quality and meal satisfaction. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2018. Vol. 50(10). Р. 993-1004.

Нові продукти для раціонів військовослужбовців : монографія / за ред. А.І. Українець. Київ : Видавництво «Сталь». 2017. 290 с.

Hill N., Fallowfield J., Price S., Wilson D. Military nutrition: maintaining health and rebuilding injured tissue. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2016. Vol. 366(1562). Р. 231-40.

Petrova Zh. O., Paziuk V. M. Rozrobka skladu kompleksnoho paiku dlia hariachoho kharchuvannia spetspryznachentsiv. Tekhnika, enerhetyka, transport APK. 2017. Vol. 2 (97). Р. 76-80.

Лотоцька-Дудик У. Б., Крупка Н. О., Чорна В. В. Сучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних Сил України в умовах російської агресії проти України. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія "Медицина". 2023. Вип. 1. Ч. 67. С. 89-94.

Forys-Donahue K. L., Brooks R. D., Beymer M. R. The association between nutrition and behavioural health in a US Army population. Public health nutrition. 2020. Vol. 23(17). Р. 3059-66.

Lutz L. J., Karl J. P., Hughes J. M. et al. Dietary intake in relation to military dietary reference values during army basic combat training; a multi-center, crosssectional study. Military Medicine. 2019. Vol. 184(3-4). Р. 223-30.

Karl JP, Margolis LM, Fallowfield JL, et al. Military nutrition research: Contemporary issues, state of the science and future directions. Eur J Sport Sci. 2022. Vol. 22(1). Р. 87-98.

Cole RE, Bukhari AS, Champagne CM, McGraw SM, Hatch AM, Montain SJ. Performance nutrition dining facility intervention improves special operations soldiers’ diet quality and meal satisfaction. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2018. Vol. 50(10) Р. 993-1004.

Стародубцев, С.О., Кушнерук С. О., Тробюк В. І. Математичні моделі оптимізації раціонів харчування військовослужбовців. Системи озброєння і військова техніка. 2008. Вип. 2. Ч. 14). С. 111-114.

Taylor, M.K. Physical fitness influences stress reactions to extreme military training. Mil. Med. 2008. Vol. 173 (8). P. 738-742.

Інновації в харчовій промисловості : від наукової ідеї до впровадження / за ред. А.І. Українець. Київ : НУХТ, КНТУ. 2015. 360 с.

Силка, І.М. Оцінка стану харчування військовослужбовців Збройних Сил України.Наукові праці НУХТ. 2015. Вип 21. Ч. 6. С. 182-188.

Гойко І.Ю., Сімахіна Г.О., Стеценко Н.О. Профілактика білкової недостатності у раціонах харчування військовослужбовців. Наукові праці НУХТ. 2015. Вип. 21. Ч. 6. С. 197-203.

Сімахіна Г.О. Науменко Н. В. Наукові аспекти створення функціональних харчових продуктів. Проблемы старения и долголетия. 2016. Вип. 25. Ч. 3. С. 180-193.

Притульська, Н.В. Мотузка Ю. Товарознавчі засади позиціонування продуктів для ентерального харчування. Товари і ринки. 2014. Вип. 2. С. 53-59.

Сімахіна Г.О. Основні вимоги до створення харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення. Новітні тенденції у харчових технологіях, якість і безпека продуктів. Львів : Ін-т економіки і туризму. 2016. С. 62-65.

Біологічно активні речовини у харчових технологіях : підручник / за ред. Г.О. Сімахіна. Київ : НУХТ. 2016. 455 с.

Сімахіна, Г.О. Шляхи оптимізації харчування військовослужбовців України. Матеріали міжн. спец. науково-практ. конф. «Ресурсо- та енергоощадні технології», вересень 2015 р. К. : НУХТ. 2015. С. 11-14.

Постанова Кабінету Міністрів України No426 від 29 березня 2002 року «Норми добового раціону харчування (за нормою №1 – загальновійськова)». Урядовий кур‘єр. 2002. С. 7. (Офіц. вид.).

Поліщук Г. Є., Сімахіна Г. О., Семко Г. О. Обґрунтування рецептурного складу пастоподібних молоковмісних продуктів для харчування військовослужбовців. Продовольчі ресурси : зб. наук. праць. 2015. 5. Київ : ННЦ «ІАЄ». С. 107-113.

https://mega-mass.ua/uk/blog/blok-osnovniy-makronutrnt-dlya-harchuvannyarol-blkv-u-nashomu-zhitt-sklki-blka-neobhdno.-rznicya-tvarinnogo-ta-roslinnogoblkv./https://moodle.znu.edu.ua/mod/resource/view.php?id=237086

Основи фізіології та гігієни харчування : підручник / За ред. Зубар Н. М. Київ: Центр учбової літератури. 2010. 336 с.

Чорна В. В., Лотоцька-Дудик У.Б., Подоляк В. М. & Томашевський А. В. Вимоги до новітніх індивідуальних раціонів харчування військовослужбовців ЗС України та країн НАТО. Український журнал військової медицини. 2023. Вип. 4, Ч. 1. С. 83-93.

Published

2024-03-13

How to Cite

Маслійчук, О. Б., Сімахіна, Г. О., & Науменко, Н. В. (2024). SCIENTIFIC PRINCIPLES OF THE DEVELOPMENT OF PRODUCTS WITH A HIGH PROTEIN CONTENT IN THE DIET OF MILITARY PERSONNEL. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (6), 120-131. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.14