ПЕРЕДУМОВИ РОЗРОБКИ ВЕГЕТАРІАНСЬКИХ КОВБАС В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ РЕАЛІЗАЦІЇ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ
DOI:
https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.1.3Ключові слова:
ковбасні вироби, вегетаріанські, виробництво, екологічні ризикиАнотація
У статті проаналізовано вітчизняний ринок ковбасних виробів вегетаріанського спря- мування, наявних у 2021 р. Визначено, що у загальній кількості десяти торгових марок, дві відносять до імпортованих. За кількісним складом продукції переважає ТМ “Vegetus”, яка територіально знаходиться в м. Миколаїв. Також узагальнено проблеми відтворення веге- таріанських ковбас на основі аналізу складу виявлених ковбасних виробів, що включають чотири комплексні фактори, які необхідно вирішувати при розробці нових видів такої про- дукції. Визначено, що при виробництві вегетаріанської продукції з урахуванням пропозицій виробництву усувається негативний вплив на довкілля за рахунок зменшення кількості вико- ристання м’яса, виробництво і переробка якого спричинює значні екологічні зміни у світо- вому тандемі. При виключенні застосування м’ясної сировини зменшується її споживання, що забезпечує ощадне використання ресурсів країни, та позитивно впливає на харчування людини шляхом зниження калорійності харчового раціону. Як результат теоретичних дослі- джень, приведено пропозиції, що включають шість позицій, щодо зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище підприємства з виробництва ковбас. Запропоно- вані прийоми дозволять отримати продукцію середньої цінової категорії та можуть вико- ристовуватися на малих та середніх приватних підприємствах. Дослідження виконуються у рамках чинного Закону України № 2623-ІІI від 16.01.2016 р. у відповідності до пріоритет- ного напрямку розвитку науки і техніки в Україні: «Раціональне природокористування». До перспектив подальших досліджень відносять розробку технологічної схеми та рецептури нового екологічного виду ковбасних виробів, а також визначення якісних характеристик.
Посилання
Офіційний сайт «Українська правда». Ефективна протидія змінам клімату: що може зробити кожен з нас. URL: https://www.pravda.com.ua/columns/2017/09/29/7156751/
Офіційний сайт «Львівський портал». Українці все частіше відмовляються від м’яса. URL: https://portal.lviv.ua/news/2017/12/16/ukrayintsi-vse-chastishevidmovlyayutsya-vid-m-yasa-kilkist-vegetariantsiv-perevalila-da-dva-milyoni
Головко М.П., Колесник Т.Л., Яковлєв І.О. Формування нових поживних властивостей варених ковбас. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі, 2014, (1), 187–193.
Нан Х., Кондратюк Н.В., Степанова Т.М., Афанасьєв О.В., Ситник К.І., Дишук А.В., Супруненко К.Є. Технологія блендів на основі рослинного білка для виробництва вегетаріанських ковбасних виробів. Науковий вісник PUET: Technical Sciences, 2020, 1(91). URL: http://www.journal.puet.edu.ua/ index.php/nvts/article/view/1601
Shtonda O.A., Zholud A.G. Застосування комплексної добавки на основі горохового борошна у технології варених ковбас. SWorld, 2015, 37. URL: https://sworld.education/ntsw/215-3.pdf#page=37.
Офіційний інформаційний сайт міста Селідово. Як живеться ваганам в Україні. URL: https://www.06237.com.ua/news/2204362/ak-zivetsa-veganam-vukraini
Новікова Н.В., Ряполова І.О. Схеми сертифікації для переробників сільськогосподарської та харчової продукції. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2018. Вип.4 (67). С. 196–202.
J. Poore, T. Nemecek Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science 01 Jun 2018: Vol. 360, Issue 6392, pp. 987–992. DOI: 10.1126/science.aaq0216
Екобюро GREENS. Екологічний слід виробництва м’яса. URL: http://ecobureau.ru/blogmeat