НАУКОВІ ЗАСАДИ РОЗРОБЛЕННЯ ПРОДУКТІВ З ПІДВИЩЕНИМ ВМІСТОМ БІЛКА В РАЦІОНІ ХАРЧУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.14

Ключові слова:

харчування військовослужбовців, повноцінний білок, нутрієнт, білкові добавки

Анотація

Боєздатність військовослужбовців Збройних Сил України залежить від рівня працездатності, фізичної та психоемоційної витривалості, тривалої концентрації уваги бійців, функціональних резервів їх організму, що, серед іншого, визначається і якістю харчування. Незважаючи на численні інновації в системі організації харчування військовослужбовців, у тому числі при проведенні бойових дій, необхідний його постійний нутриціологічний моніторинг з метою коригування військових пайків для забезпечення повноцінним харчуванням особового складу різних спеціальностей. В умовах бойових дій військовослужбовець – активний учасник системи «людина – навколишнє екстремальне середовище», в якому є надмірна нервово-емоційна та фізична напруга, межі фізіологічних можливостей та зниження боєздатності, захворювання, депресивні стани, посттравматичний стресовий розлад. Білкова складова є найдефіцитнішою у раціоні харчування військовослужбовців. Особливо актуальним є завдання споживання необхідної кількості білка для військовослужбовців, що мають підвищений ступінь фізичної активності в бойових діях. У статті проаналізовано наукові засади розроблення харчових продуктів з підвищеним вмістом білка в раціоні харчування військовослужбовців. Наведено білкові добавки відповідної класифікації та запропоновано наступний етап дослідження забезпечення раціону харчування військослужбовців у основних нутрієнтах. Нестача повноцінного білка у раціоні військовослужбовців негативно впливає на стан здоров’я, тому необхідним є розроблення та введення продуктів з підвищеним вмістом білка у їхньому раціоні. На засвоєння білків впливає структура раціону: збалансованість нутрієнтів, вміст органічних кислот, вуглеводів (крохмалю), жирів, білків інших продуктів. Білковий дефіцит білків у харчуванні військовослужбовців вимагає як кількісного, так і якісного використання нових недостатньо використовуваних білковмісних продуктів – білкових збагачувачів: вторинної сировини м’ясо-молочної промисловості, рослинних білків, гідролізатів тваринного та рослинного походження.

Посилання

Kullen Ch., Mitchell L., O’Connor H., Gifford J. A, Beck K. L. Effectiveness of nutrition interventions on improving diet quality and nutrition knowledge in military populations: a systematic review. Nutrition Reviews. 2022. Vol. 80(6). Р. 1664-93.

Cole R. E., Bukhari A.S., Champagne C.M., McGraw S.M., Hatch A.M., Montain S.J. Performance nutrition dining facility intervention improves special operations soldiers’ diet quality and meal satisfaction. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2018. Vol. 50(10). Р. 993-1004.

Нові продукти для раціонів військовослужбовців : монографія / за ред. А.І. Українець. Київ : Видавництво «Сталь». 2017. 290 с.

Hill N., Fallowfield J., Price S., Wilson D. Military nutrition: maintaining health and rebuilding injured tissue. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2016. Vol. 366(1562). Р. 231-40.

Petrova Zh. O., Paziuk V. M. Rozrobka skladu kompleksnoho paiku dlia hariachoho kharchuvannia spetspryznachentsiv. Tekhnika, enerhetyka, transport APK. 2017. Vol. 2 (97). Р. 76-80.

Лотоцька-Дудик У. Б., Крупка Н. О., Чорна В. В. Сучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних Сил України в умовах російської агресії проти України. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія "Медицина". 2023. Вип. 1. Ч. 67. С. 89-94.

Forys-Donahue K. L., Brooks R. D., Beymer M. R. The association between nutrition and behavioural health in a US Army population. Public health nutrition. 2020. Vol. 23(17). Р. 3059-66.

Lutz L. J., Karl J. P., Hughes J. M. et al. Dietary intake in relation to military dietary reference values during army basic combat training; a multi-center, crosssectional study. Military Medicine. 2019. Vol. 184(3-4). Р. 223-30.

Karl JP, Margolis LM, Fallowfield JL, et al. Military nutrition research: Contemporary issues, state of the science and future directions. Eur J Sport Sci. 2022. Vol. 22(1). Р. 87-98.

Cole RE, Bukhari AS, Champagne CM, McGraw SM, Hatch AM, Montain SJ. Performance nutrition dining facility intervention improves special operations soldiers’ diet quality and meal satisfaction. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2018. Vol. 50(10) Р. 993-1004.

Стародубцев, С.О., Кушнерук С. О., Тробюк В. І. Математичні моделі оптимізації раціонів харчування військовослужбовців. Системи озброєння і військова техніка. 2008. Вип. 2. Ч. 14). С. 111-114.

Taylor, M.K. Physical fitness influences stress reactions to extreme military training. Mil. Med. 2008. Vol. 173 (8). P. 738-742.

Інновації в харчовій промисловості : від наукової ідеї до впровадження / за ред. А.І. Українець. Київ : НУХТ, КНТУ. 2015. 360 с.

Силка, І.М. Оцінка стану харчування військовослужбовців Збройних Сил України.Наукові праці НУХТ. 2015. Вип 21. Ч. 6. С. 182-188.

Гойко І.Ю., Сімахіна Г.О., Стеценко Н.О. Профілактика білкової недостатності у раціонах харчування військовослужбовців. Наукові праці НУХТ. 2015. Вип. 21. Ч. 6. С. 197-203.

Сімахіна Г.О. Науменко Н. В. Наукові аспекти створення функціональних харчових продуктів. Проблемы старения и долголетия. 2016. Вип. 25. Ч. 3. С. 180-193.

Притульська, Н.В. Мотузка Ю. Товарознавчі засади позиціонування продуктів для ентерального харчування. Товари і ринки. 2014. Вип. 2. С. 53-59.

Сімахіна Г.О. Основні вимоги до створення харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення. Новітні тенденції у харчових технологіях, якість і безпека продуктів. Львів : Ін-т економіки і туризму. 2016. С. 62-65.

Біологічно активні речовини у харчових технологіях : підручник / за ред. Г.О. Сімахіна. Київ : НУХТ. 2016. 455 с.

Сімахіна, Г.О. Шляхи оптимізації харчування військовослужбовців України. Матеріали міжн. спец. науково-практ. конф. «Ресурсо- та енергоощадні технології», вересень 2015 р. К. : НУХТ. 2015. С. 11-14.

Постанова Кабінету Міністрів України No426 від 29 березня 2002 року «Норми добового раціону харчування (за нормою №1 – загальновійськова)». Урядовий кур‘єр. 2002. С. 7. (Офіц. вид.).

Поліщук Г. Є., Сімахіна Г. О., Семко Г. О. Обґрунтування рецептурного складу пастоподібних молоковмісних продуктів для харчування військовослужбовців. Продовольчі ресурси : зб. наук. праць. 2015. 5. Київ : ННЦ «ІАЄ». С. 107-113.

https://mega-mass.ua/uk/blog/blok-osnovniy-makronutrnt-dlya-harchuvannyarol-blkv-u-nashomu-zhitt-sklki-blka-neobhdno.-rznicya-tvarinnogo-ta-roslinnogoblkv./https://moodle.znu.edu.ua/mod/resource/view.php?id=237086

Основи фізіології та гігієни харчування : підручник / За ред. Зубар Н. М. Київ: Центр учбової літератури. 2010. 336 с.

Чорна В. В., Лотоцька-Дудик У.Б., Подоляк В. М. & Томашевський А. В. Вимоги до новітніх індивідуальних раціонів харчування військовослужбовців ЗС України та країн НАТО. Український журнал військової медицини. 2023. Вип. 4, Ч. 1. С. 83-93.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-13

Як цитувати

Маслійчук, О. Б., Сімахіна, Г. О., & Науменко, Н. В. (2024). НАУКОВІ ЗАСАДИ РОЗРОБЛЕННЯ ПРОДУКТІВ З ПІДВИЩЕНИМ ВМІСТОМ БІЛКА В РАЦІОНІ ХАРЧУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 120-131. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.14