НЕТРАДИЦІЙНА РОСЛИННА СИРОВИНА КАРПАТ У ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ НАПОЇВ ОЗДОРОВЧОЇ ДІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.6.6

Ключові слова:

здорове харчування, Карпатський регіон, нетрадиційна рослинна сировина, чайні напої

Анотація

На початку третього тисячоліття тема харчування займає чільне місце в галузі охорони здоров’я, суспільстві і політиці багатьох країн світової спільноти. Перспективним способом вирішення цієї проблеми є впровадження у раціони оздоровчих напоїв на основі нетрадиційної сировини. З метою розширення асортименту їх використання в закладах ресторанного господарства нами розроблено технології дев’яти фіточаїв різного призначення (вітамінні, загальнозміцнювальні та заспокійливі). Для їх приготування використовували шипшину, суницю, м’яту, звіробій та інші рослини, які корисно споживати на щодень. Методом органолептичного аналізу визначали оптимальні співвідношення вмісту компонентів у напоях на основі оцінки показників якості. Аналіз нетрадиційної сировини рослинного походження дає змогу обґрунтувати оздоровче призначення напоїв. Розроблені рецептури фіточаїв за дотримання правил їх споживання (чергування напоїв із різної сировини, помірна кількість споживання) є цілком безпечними й приноситимуть лише користь для здоров’я людини. З метою покращення попиту на розроблену нами продукцію та ознайомлення потенційних споживачів фіточаїв з оздоровчими властивостями розроблено рекламні буклети-меню, довідники та методичні рекомендації тощо. Разом з тим, необхідними є подальші наукові дослідження у цій царині знань для з’ясування подальшого використання нетрадиційної рослинної сировини Карпатського регіону у харчуванні людини на основі сучасних уявлень про механізми оздоровчої і лікувальної дії біологічно активних речовин лікарських рослин, оскільки цінні властивості їх видового розмаїття ще не сповна є розкритими, а відтак ще будуть вивчатися не одним поколінням учених і народних цілителів.

Посилання

Гладун Я. Д. Лікарські рослини Прикарпаття: Івано-Франківськ: Симфонія форте, 2011. 164 с.

Вітряк О.П. Технологічні аспекти використання пряно-ароматичної сировини у технології напоїв. Проблеми екологічної біотехнології, 2014. № 2. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/peb_2014_2_4.

Гаврилишин В. В., Ковальчук М. П., Джурик Н.Р. Дослідження можливостей поліпшення споживних властивостей чайних напоїв: Вісник Львівської комерційної академії. Львів : Видавництво Львівської комерційної академії, 2009. Вип. 10. С. 16–20.

Свідло К.В. Підходи до створення безалкогольних напоїв геродієтичного призначення. Обладнання та технології харчових виробництв, 2013. Вип. 31. С. 179–185. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Otkhv_2013_31_24.

Федорова Д.В. Оздоровчі напої з природними антиоксидантами для харчування населення мегаполісів. Сб. науч. тр. SWorld. Вып. 1. Том 11. Наукометрична база РИНЦ – Иваново : МАРКОВА АД, 2014. С. 12–19. URL: http://www.sworld.com.ua/index.php/ru/conference/the-content-of-conferences/archives-of-individualconferences/march-2014.

Бомба М.Я., Лотоцька-Дудик У.Б., Івашків Л.Я., Шах А.Є., Максимець О.Б. Фіточаї : довідник. Львів : Ліга-Прес, 2016. 95 с.

Кундіус Д., Гончарова І. Біологічна цінність фіточаїв із плодами шипшини: Товари і ринки, 2010. № 1. С. 138–142.

Мамчур Ф.І. Цілюще зело. К. : Здоров’я, 1993. 208 с.

Кархут В.В. Жива аптека. К. : Здоров’я, 1992. 312 с.

Методичні рекомендації щодо заготівлі, висушування та зберігання лікарської сировини для забезпечення функціонування фіто-бару ЛІЕТ: [уклад. Бомба М.Я., Лотоцька-Дудик У.Б., Івашків Л.Я. та ін.]. Львів : ЛІЕТ, 2013. 23 с.

Стеценко Н., Гойко І. Нaукове обґрунтування технології напою функціонального призначення на основі соку горобини з використанням рослинних екстрактів. Ресторанний і готельний консалтинг: Інновації, 2021. Т. 43. № 2. С. 316–329.

Фролова Н.Е., Байбак С.В., Коваленко, О.П., Лукіянишен К.О., Мухіна А.В., Кучерявий І.А. Розробка технології чайних напоїв відповідно до приписів аюрведичної кулінарії. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія: Технічні науки. 2021. Т. 32(7). № 1. Ч. 2. С. 57–62.

Салєба Л. В., Сарібєкова Д. Г., Жебраківська І. О. Визначення показників якості та методів їх контролю для апельсинових сокових напоїв: Вісник ХНТУ, 2020. № 2(73). С. 54–60.

Сербіна К.М., Бомба М.Я., Маслійчук О.Б. Інноваційні напої як перспективний напрямок оздоровчо-дієтичного харчування: Матеріали X Всеукраїнської науково-практичної конференції, «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі», 23 листопада 2021 р. К. : НУХТ, 2021. С. 91–92.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-13

Як цитувати

Бомба, М. Я., Федина, Л. О., Маслійчук, О. Б., & Майкова, С. В. (2023). НЕТРАДИЦІЙНА РОСЛИННА СИРОВИНА КАРПАТ У ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ НАПОЇВ ОЗДОРОВЧОЇ ДІЇ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 42-51. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.6.6