NON-TRADITIONAL VEGETABLE RAW MATERIALS OF THE CARPATHIANS IN THE TECHNOLOGY OF PREPARATION OF HEALTHY BEVERAGES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.6.6

Keywords:

healthy food, Carpathian region, non-traditional vegetable raw materials, tea drinks

Abstract

At the beginning of the third millennium, the topic of nutrition occupies a prominent place in the field of health care, society and politics of many countries of the world community. A promising way to solve this problem is the introduction of health drinks based on non-traditional raw materials into diets. In order to expand the range of their use in restaurants, we have developed the technologies of nine phytoteas for different purposes (vitamin, tonic and soothing). For their preparation, rose hips, strawberries, mint, St. John's wort and other plants that are useful for daily consumption were used. Using the method of organoleptic analysis, the optimal ratio of the content of components in drinks was determined based on the assessment of quality indicators. The analysis of non-traditional raw materials of plant origin makes it possible to substantiate the health purpose of drinks. The developed recipes of phytoteas are completely safe and will only benefit human health if the rules of their consumption are followed (alternation of drinks from different raw materials, moderate amount of consumption). In order to improve the demand for the products developed by us and to acquaint potential consumers of herbal teas with health-promoting properties, advertising menu booklets, guides and methodological recommendations. At the same time, further scientific research in this field of knowledge is necessary to find out the further use of non-traditional plant raw materials of the Carpathian region in human nutrition based on modern ideas about the mechanisms of health-improving and therapeutic action of biologically active substances of medicinal plants, since the valuable properties of their species diversity are still are not fully revealed, and therefore will still be studied by more than one generation of scientists and folk healers.

References

Гладун Я. Д. Лікарські рослини Прикарпаття: Івано-Франківськ: Симфонія форте, 2011. 164 с.

Вітряк О.П. Технологічні аспекти використання пряно-ароматичної сировини у технології напоїв. Проблеми екологічної біотехнології, 2014. № 2. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/peb_2014_2_4.

Гаврилишин В. В., Ковальчук М. П., Джурик Н.Р. Дослідження можливостей поліпшення споживних властивостей чайних напоїв: Вісник Львівської комерційної академії. Львів : Видавництво Львівської комерційної академії, 2009. Вип. 10. С. 16–20.

Свідло К.В. Підходи до створення безалкогольних напоїв геродієтичного призначення. Обладнання та технології харчових виробництв, 2013. Вип. 31. С. 179–185. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Otkhv_2013_31_24.

Федорова Д.В. Оздоровчі напої з природними антиоксидантами для харчування населення мегаполісів. Сб. науч. тр. SWorld. Вып. 1. Том 11. Наукометрична база РИНЦ – Иваново : МАРКОВА АД, 2014. С. 12–19. URL: http://www.sworld.com.ua/index.php/ru/conference/the-content-of-conferences/archives-of-individualconferences/march-2014.

Бомба М.Я., Лотоцька-Дудик У.Б., Івашків Л.Я., Шах А.Є., Максимець О.Б. Фіточаї : довідник. Львів : Ліга-Прес, 2016. 95 с.

Кундіус Д., Гончарова І. Біологічна цінність фіточаїв із плодами шипшини: Товари і ринки, 2010. № 1. С. 138–142.

Мамчур Ф.І. Цілюще зело. К. : Здоров’я, 1993. 208 с.

Кархут В.В. Жива аптека. К. : Здоров’я, 1992. 312 с.

Методичні рекомендації щодо заготівлі, висушування та зберігання лікарської сировини для забезпечення функціонування фіто-бару ЛІЕТ: [уклад. Бомба М.Я., Лотоцька-Дудик У.Б., Івашків Л.Я. та ін.]. Львів : ЛІЕТ, 2013. 23 с.

Стеценко Н., Гойко І. Нaукове обґрунтування технології напою функціонального призначення на основі соку горобини з використанням рослинних екстрактів. Ресторанний і готельний консалтинг: Інновації, 2021. Т. 43. № 2. С. 316–329.

Фролова Н.Е., Байбак С.В., Коваленко, О.П., Лукіянишен К.О., Мухіна А.В., Кучерявий І.А. Розробка технології чайних напоїв відповідно до приписів аюрведичної кулінарії. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія: Технічні науки. 2021. Т. 32(7). № 1. Ч. 2. С. 57–62.

Салєба Л. В., Сарібєкова Д. Г., Жебраківська І. О. Визначення показників якості та методів їх контролю для апельсинових сокових напоїв: Вісник ХНТУ, 2020. № 2(73). С. 54–60.

Сербіна К.М., Бомба М.Я., Маслійчук О.Б. Інноваційні напої як перспективний напрямок оздоровчо-дієтичного харчування: Матеріали X Всеукраїнської науково-практичної конференції, «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі», 23 листопада 2021 р. К. : НУХТ, 2021. С. 91–92.

Published

2023-02-13

How to Cite

Бомба, М. Я., Федина, Л. О., Маслійчук, О. Б., & Майкова, С. В. (2023). NON-TRADITIONAL VEGETABLE RAW MATERIALS OF THE CARPATHIANS IN THE TECHNOLOGY OF PREPARATION OF HEALTHY BEVERAGES. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (6), 42-51. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.6.6