АНАЛІЗ СУЧАСНОГО ОРГАНОЛЕПТИЧНОГО ПРОФІЛЮ ВИН З ВИНОГРАДУ СОРТУ РИСЛІНГ РЕЙНСЬКИЙ, ВИРОБЛЕНОГО В УМОВАХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.6.21Ключові слова:
виноград, вино, органолептичний, кліматичні зміни, профіль, смак, дескриптор, балансАнотація
В ході досліджень проаналізовано вплив кліматичних змін на формування сенсорного профілю білих столових вин та, зокрема, вин з винограду сорту Рислінг Рейнський. Метою дослідження є аналіз сучасного органолептичного профілю вин з винограду сорту Рислінг Рейнський в Україні та у світи, виробленого в умовах кліматичних змін та порівняльна їх характеристика. Матеріалами булі сухі столові вина з винограду сорту Рислінг Рейнський з різних країн Європи (Франція, Німеччина, Італія, Україна), 2019–2020 років урожаїв. Підготовлена дегустаційну панель з групи експертів згідно ДСТУ ISO 8586:2019. Статистична обробка результатів дослідження за оцінкою роботи експертів представлена профільним методом по кожному дескриптору окремо з застосуванням довірчого інтервалу. Оцінки дескрипторів смаку майже не відрізняються залежно від випробувача. За ароматичними дескрипторами різниця за експертами була більш помітна, це стосується дескрипторів цитрусових, квіткових та трав’яних нот. Статистична обробка роботи дегустаційною панелі показала достатньо високий рівень підготовки та обізнаності експертів. Створено смако-ароматичні профілі українських та німецьких вин з винограду сорту Рислінг Рейнський. Вина з винограду сорту Рислінг Рейнський, вирощеного в Німеччині, сприймались більш свіжішими з більш яскраво вираженою цитрусовою нотою. Українські вина зазвичай мали більш зрілі та розвинені аромати. Низький вміст вільного SO2 негативно впливав на сенсорну оцінку українських вин з винограду сорту Рислінг Рейнський. Проведено порівняльна характеристика сенсорних профілів вин різних країн з винограду сорту Рислінг Рейнський за допомогою методів сенсорного аналізу, зокрема розробленої авторської методики Наосліп. З’ясовано, що українські вина з винограду сорту Рислінги мають сенсорний профіль, який значно відрізняється від європейських аналогів, він має значно меншу інтенсивність первинних ароматів та на межі відсутності деякі кластери, які є в європейських аналогах, крім того вони мають меншу складність, коротший післясмак та гірший баланс. Дескриптори для вин, виготовлених в країн Європі корелюють між собою, їм притаманні майже одні типові для Рислінгів дескриптори. Сенсорна оцінка вин з винограду сорту Рислінг Рейнський за 100 баловою шкалою показала, що оцінки європейських зразків відрізняються від українських зразків, в середньому на 10 балів. За рівнями якості відповідно вина, які виготовлені в України мають рівень від середнього до дуже гарного, а європейські вина – від видатних вин до виняткових.
Посилання
Адаменко, Т.І., Кульбіда, М.І., А. Л. П. Агрокліматичні ресурси України Атлас Агрокліматичні ресурси України. Український гідрометеорологічний центр. 2016. C. 113.
Spinoni, J. Meteorological Droughts in Europe / 2016. 134 p.
Ромащенко, М. І., Сорока, Ю. В. Наукові засади розвитку землеробства в зоні степу України. 2015. Vol. 58. C. 5–9.
Verechuk, O., Kameneva, N. Creation of Sensory Profiles of Riesling Wines From Europe, America and Oceania and Their Comparative Characteristics. Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences. 2022. Vol. 311, No. 4. C. 64–69.
Willwerth, J. J., Reynolds, A. G., Lesschaeve, I. Sensory analysis of Ontario Riesling wines from various water status zones. Oeno One. 2018. Vol. 52, No. 2. С. 18.
Willwerth, J. J., Reynolds, A. G., Lesschaeve, I. Sensory analysis of riesling wines from different sub-appellations in the Niagara Peninsula in Ontario. American Journal of Enology and Viticulture. 2015. Vol. 66, No. 3. С. 29-31.
Elmacı, Y., Kalkan Yıldırım, H., Yücel, U., та ін. Descriptive Profiling of Flavor Attributes of White Wines From Different Grape Varieties. International Journal of Food Properties. 2007. Vol. 10, No. 3. C. 651–659.
Herjavec, S., Jeromel, A., Prusina, T., та ін. Effect of Cold Maceration Time on Žilavka Wines Composition Utjecaj Hladne Maceracije Na Kemijski Sastav Vina Žilavka. Journal of Central European Agriculture. 2008. Vol. 9, No. 3. C. 505–510.
Cerbu, M. I., Colibaba, C. L., Luchian, C., та ін. Effect of ageing on lees on the quality of white and rosé wines from Iasi vineyard. BIO Web of Conferences. 2023. Vol. 56. С. 145-149.
ДСТУ ISO 8586:2019 “Дослідження сенсорне. Загальні настанови щодо відбору, навчання та контролю відібраних експертів та експертів з органолептичного оцінювання.
ДСТУ ISO 6564:2005 Дослідження сенсорне. Методологія. Методи створювання спектра флейвору (ISO 6564:1985, IDT).
Olena Verechuk. Наосліп. Заява на реєстрацію авторського права, вхідний номер с202409473 від 19.11.2024.
Tarasov, A., Schüßler, C., Hormuth, M., та ін. Riesling wines from Ukraine : specifics of the regional wines. 2017. C. 3.