АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ

Автор(и)

Ключові слова:

безпека праці, харчова промисловість, ризик-менеджмент, ISO 45001:2018, система HACCP, виробничий травматизм, інтелектуалізація виробництва, охорона праці

Анотація

Харчова промисловість ключова галузь, що впливає на здоров’я та продовольчу безпеку. Забезпечення безпечних умов праці є пріоритетом тому зростає потреба в наукових дослідженнях для інтеграції управління ризиками, інтелектуалізації та впровадженні міжнародних стандартів охорони праці. У межах запропонованої роботи сформульовано унікальні пропозиції щодо синергії стандарту ISO 45001:2018 та наукових засад системи HACCP для вдосконалення безпеки праці на підприємствах харчової промисловості. Метою дослідження є виявлення ключових причин виробничого травматизму в харчовій промисловості, визначення основних небезпечних і шкідливих виробничих факторів, а також розроблення стратегічних підходів до їх мінімізації через удосконалення технічних, організаційних і правових механізмів. Дослідження спрямоване на підвищення рівня безпеки праці шляхом інтеграції системного ризик-менеджменту, цифрових технологій управління безпекою та міжнародних стандартів управління охороною праці.У процесі дослідження використано системний аналіз чинної нормативно-правової бази України з охорони праці та міжнародних стандартів, зокрема ISO 45001:2018.Встановлено, що основними чинниками виробничого травматизму є конструктивна недосконалість обладнання, недостатній рівень організації профілактичних медичних оглядів та невиконання вимог інструкцій з охорони праці. Підтверджено ефективність інтеграції підходів ризик-менеджменту, цифровізації процесів безпеки та впровадження стандартів ISO 45001:2018 та HACCP для підвищення рівня професійної безпеки у харчовій промисловості. Обґрунтовано необхідність удосконалення державного контролю, модернізації виробничих потужностей та підвищення рівня професійної підготовки персоналу.Дослідження підтвердило необхідність запровадження інтегрованої моделі управління безпекою праці у харчовій промисловості, що поєднує національні та міжнародні підходи до охорони праці, системного ризик-менеджменту та безпеки харчових продуктів. Результати роботи мають практичну цінність для вдосконалення виробничих процесів і можуть бути використані під час розроблення галузевих програм безпеки праці, проектування нових виробничих об’єктів та впровадження інноваційних технологій у харчовій галузі.

Посилання

Державна служба статистики України. Травматизм на виробництві [Електронний ресурс] / Держстат України. Режим доступу: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2021/pr/trv_rk/trv_rk_u.htm

Державна служба України з питань праці. Інформація щодо нещасних випадків на виробництві у 2023 році [Електронний ресурс] / Держпраці України. Режим доступу: https://dsp.gov.ua

Федоренко С. В., Тишковець В. П. Особливості охорони праці на підприємстві: економічні аспекти розвитку // Економіка та держава. 2017. № 1. С. 56–58.

Євстахевич В. Л., Комар В. М., Гармаш Р. В., Ожибко В. Б., Воїнський Н. В., Давидович М. І. Ключові ризики функціонування підприємств харчової промисловості в умовах війни // Академічні візії. 2024. Вип. 27. С. 1–10.

Лошенюк О. В., Мурована Т. О. Ризики ведення бізнесу в умовах воєнного стану та шляхи їх подолання // Ефективна економіка. 2023. № 2. С. 1–17. DOI: 10.32702/2307‐2105.2023.2.44

Басюркіна Н. Й., Ласкаєв О. М. Ризики хлібопекарного бізнесу в Україні / Н. Й. Басюркіна, О. М. Ласкаєв // Економічні та соціальні аспекти розвитку України на початку ХХІ століття : матеріали ІХ Міжнар. наук.-практ. конф., Одеса, 19–20 жовт. 2021 р. / Одеська нац. акад. харч. технологій. Одеса, 2021. С. 327–330. Режим доступу: https://card-file.ontu.edu.ua/handle/123456789/19303

Немченко В. В., Немченко Г. В. Управління харчовими підприємствами: екологічні ризики // Збірник тез доповідей 80-ї наук. конф. викл. акад., Одеса, 7–8 трав. 2020 р. / Одеська нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. Одеса : ОНАХТ, 2020. С. 344–345. Режим доступу: https://card-file.ontu.edu.ua/handle/123456789/13687

Харенко Д., Дишкантюк Ю., Осипова Л. Управління охороною праці в ресторанному бізнесі та харчовій промисловості // Економіка та суспільство. 2025. № 71. Режим доступу: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-35

Заєць В. А., Нещадим Л. П. Охорона праці та техніка безпеки в готельно-ресторанному комплексі // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі», 22–23 березня 2017 р. Київ : НУХТ, 2017. С. 165–166.

Ніпіаліді О. Ю., Васильчишин О. Б. Сучасний стан охорони праці в Україні у контексті забезпечення її інноваційного розвитку [Електронний ресурс] // Актуальні проблеми правознавства. 2020. № 1. С. 164–169. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/aprpr_2020_1_27

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-29

Як цитувати

Бужанська, М. В., & Давидович, О. Я. (2025). АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 321-328. вилучено із http://journals.ksauniv.ks.ua/index.php/tech/article/view/894