CURRENT PROBLEMS OF LABOR SAFETY IN THE FOOD INDASTRY

Authors

Keywords:

occupational safety, food industry, risk management, ISO 45001:2018, HACCP system, occupational injuries, production intellectualization, occupational health and safety

Abstract

The food industry is a key sector affecting public health and food security. Ensuring safe working conditions is a priority, and there is a growing need for scientific research to integrate risk management, intellectualization, and international occupational safety standards. Within the scope of the proposed work, unique proposals are formulated regarding the synergy of the ISO 45001:2018 standard and the scientific principles of the HACCP system to improve occupational safety in food industry enterprises.The aim of the research is to identify the key causes of occupational injuries in the food industry, to determine the main hazardous and harmful production factors, and to develop strategic approaches to minimize them through the improvement of technical, organizational, and legal mechanisms. The study focuses on enhancing the level of occupational safety by integrating systematic risk management, digital safety management technologies, and international occupational safety management standards.The research involved a systematic analysis of the current regulatory framework of Ukraine on occupational safety and international standards, particularly ISO 45001:2018. It was established that the main factors contributing to occupational injuries are structural deficiencies of equipment, an insufficient level of organization of preventive medical examinations, and failure to comply with occupational safety instructions. The study confirmed the effectiveness of integrating risk management approaches, the digitalization of safety processes, and the implementation of ISO 45001:2018 and HACCP standards in enhancing occupational safety levels in the food industry.The necessity of improving state control, modernizing production facilities, and enhancing professional training of personnel was substantiated.The research confirmed the need to introduce an integrated occupational safety management model in the food industry that combines national and international approaches to occupational health and safety, systematic risk management, and food safety. The results of this work have practical value for improving production processes and can be used in the development of industry-specific occupational safety programs, the design of new production facilities, and the implementation of innovative technologies in the food sector.

References

Державна служба статистики України. Травматизм на виробництві [Електронний ресурс] / Держстат України. Режим доступу: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2021/pr/trv_rk/trv_rk_u.htm

Державна служба України з питань праці. Інформація щодо нещасних випадків на виробництві у 2023 році [Електронний ресурс] / Держпраці України. Режим доступу: https://dsp.gov.ua

Федоренко С. В., Тишковець В. П. Особливості охорони праці на підприємстві: економічні аспекти розвитку // Економіка та держава. 2017. № 1. С. 56–58.

Євстахевич В. Л., Комар В. М., Гармаш Р. В., Ожибко В. Б., Воїнський Н. В., Давидович М. І. Ключові ризики функціонування підприємств харчової промисловості в умовах війни // Академічні візії. 2024. Вип. 27. С. 1–10.

Лошенюк О. В., Мурована Т. О. Ризики ведення бізнесу в умовах воєнного стану та шляхи їх подолання // Ефективна економіка. 2023. № 2. С. 1–17. DOI: 10.32702/2307‐2105.2023.2.44

Басюркіна Н. Й., Ласкаєв О. М. Ризики хлібопекарного бізнесу в Україні / Н. Й. Басюркіна, О. М. Ласкаєв // Економічні та соціальні аспекти розвитку України на початку ХХІ століття : матеріали ІХ Міжнар. наук.-практ. конф., Одеса, 19–20 жовт. 2021 р. / Одеська нац. акад. харч. технологій. Одеса, 2021. С. 327–330. Режим доступу: https://card-file.ontu.edu.ua/handle/123456789/19303

Немченко В. В., Немченко Г. В. Управління харчовими підприємствами: екологічні ризики // Збірник тез доповідей 80-ї наук. конф. викл. акад., Одеса, 7–8 трав. 2020 р. / Одеська нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. Одеса : ОНАХТ, 2020. С. 344–345. Режим доступу: https://card-file.ontu.edu.ua/handle/123456789/13687

Харенко Д., Дишкантюк Ю., Осипова Л. Управління охороною праці в ресторанному бізнесі та харчовій промисловості // Економіка та суспільство. 2025. № 71. Режим доступу: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-35

Заєць В. А., Нещадим Л. П. Охорона праці та техніка безпеки в готельно-ресторанному комплексі // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі», 22–23 березня 2017 р. Київ : НУХТ, 2017. С. 165–166.

Ніпіаліді О. Ю., Васильчишин О. Б. Сучасний стан охорони праці в Україні у контексті забезпечення її інноваційного розвитку [Електронний ресурс] // Актуальні проблеми правознавства. 2020. № 1. С. 164–169. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/aprpr_2020_1_27

Published

2025-05-29

How to Cite

Бужанська, М. В., & Давидович, О. Я. (2025). CURRENT PROBLEMS OF LABOR SAFETY IN THE FOOD INDASTRY. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (2), 321-328. Retrieved from http://journals.ksauniv.ks.ua/index.php/tech/article/view/894