STUDY OF BIOLOGICAL ACTIVITY AND QUALITY INDICATORS OF EXTRACTS OF SPICE-AROMATIC RAW MATERIALS FOR THE CREATION OF FUNCTIONAL DRINKS

Authors

Keywords:

functional drinks, spicy and aromatic raw materials, extracts, semi-finished juices, measurement of biological activity, quality indicators

Abstract

One of the promising approaches to the creation of functional drinks is the use of extracts of aromatic plants, which are distinguished by exceptional properties and a rich chemical composition. They are a source of such biologically active substances as essential oils, vitamins, phenolic compounds, organic acids, phytoncides, which have a positive effect on human health. The article studies the biological activity of extracts of aromatic plants such as mint (Mentha piperita), sage (Salvіa offіcіnalіs L.) and basil (Ocimum basilicum L.) for the purpose of using them in the creation of functional drinks. It was found that an increase in the temperature and duration of the extraction process contributes to an increase in the content of dry substances in the obtained extracts. Antioxidant and potentially health-promoting properties of the extracts were analyzed.The target result is not only to confirm the effectiveness of the biologically active components of the extract, but also to determine their effect on the organoleptic properties of drinks, such as taste, aroma and color. Particular attention is paid to the interaction of biologically active substances of extracts and fruit juices, which can enhance their beneficial properties. Studies have confirmed that the combination of mint, sage and basil extracts with fruit juices helps to increase the antioxidant potential and has a positive effect on the health of consumers. The results of the studies confirm the prospects of using extracts of spicy and aromatic plants in the development of functional drinks with increased biological value, possessing not only high organoleptic characteristics, but also beneficial properties for the human body, meeting modern trends in healthy eating.

References

Вітряк О. П. Технологічні аспекти використання пряно-ароматичної сировини у технології напоїв. Проблеми екологічно біотехнології. 2014. № 2. С. 14–21. URL: http://ecobio.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/7463

Steliana Rodino, Marian Butu. 3 – Herbal Extracts-New Trends in Functional and Medicinal Beverages. Functional and Medicinal Beverages. 2019. Vol. 11. P. 73–108. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816397-9.00003-0

Godlewska, K., Pacyga, P., Szumny, A., Szymczycha-Madeja, A., Wełna, M., & Michalak, I. Methods for Rapid Screening of Biologically Active Compounds Present in Plant-Based Extracts. Molecules. 2022. Vol. 27(20). Р. 7094. https://doi.org/10.3390/ molecules27207094

Males, I., Dragovic-Uzelac, V., Jerkovic, I., Zoric, Z., Pedisic, S., Repajic, M., Garofulic, I. E., & Dobrincic, A. Non-Volatile and Volatile Bioactives of Salvia officinalis L., Thymus serpyllum L. and Laurus nobilis L. Extracts with Potential Use in the Development of Functional Beverages. Antioxidants. 2022. Vol. 11(6). P. 1140. https://doi.org/10.3390/antiox11061140

Miron T. L., Dima C. Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology. 2012. Vol. 36. № 2. P. 81–91.

Жеплінська М. М., Зоткіна Л. В., Біла Г. М. Вилучення біологічно активних речовин з лікарських трав шляхом екстрагування та настоювання. Харчова промисловість. 2011. № 12. С. 35–41.

Ясінська І. Л., Іванова В. Д. Безалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фіто екстрактами. Наукові праці ОНАХТ. 2013. Вип. 44, т. 2. С. 55–58.

Безусов А. Т., Афанасьєва Т. М., Терзі С. В., Марянов М. Л. Дифузійний спосіб виробництва ягідних напоїв. Харчова наука і технологія. 2013. № 4(25). С. 85–88.

Іванова В. Д., Каряка Н. С. Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини. Наукові праці НУХТ. 2011. № 37. С. 89–95.

Тюха І. В., Савчук І. В. Світові тенденції ринку безалкогольних напоїв. Економіка та держава. 2017. № 12. С. 48–53.

Бондарчук З., Куриленко Ю., Андронович Г. Використання рослинної сировини як комплекс біологічно активних речовин для напоїв функціонального призначення. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2022. 2(6). 38–43. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.7

Спосіб визначення біологічної активності об’єктів природного походження: пат. на винахід 107506 С2. Україна: МПК G 01N 33/00; заявл. 04.03.2013; опубл. 12.01.2015, Бюл. № 1.

Riaz, M., Khalid, R., Afzal, M., Anjum, F., Fatima, H., Zia, S., Rasool, G., Egbuna, C., Mtewa, A. G., Uche, C. Z., & Aslam, M. A. Phytobioactive compounds as therapeutic agents for human diseases: A review. Food science & nutrition. 2023. 11(6). Р. 2500–2529. https://doi.org/10.1002/fsn3.3308

Vieira, S. F., Reis, R. L., Ferreira, H. et al. Plant-derived bioactive compounds as key players in the modulation of immune-related conditions. Phytochem Rev. 2025. Vol. 24. Р. 343–460. https://doi.org/10.1007/s11101-024-09955-7

Н. І. Гудзь, М. І. Шанайда, Р. Є. Дармограй Шавлія лікарська (Salvia officinalis L.): перспективи використання сировини як джерела рослинних пре- паратів антиоксидантної та антимікробної дії. Вісник фармації. 2020. 2(100). С. 11–19. https://doi.org/10.24959/nphj.20.27.

Anna Plaskova, Jiri Mlcek New insights of the application of water or ethanol- water plant extract rich in active compounds in food. Frontiers in Nutrition. 2023. Vol. 10 Р. 1–23. https://doi.org/10.3389/fnut.2023.1118761

Published

2025-05-29

How to Cite

Біленька, І. Р., Лазаренко, Н. А., & Дідух, Г. В. (2025). STUDY OF BIOLOGICAL ACTIVITY AND QUALITY INDICATORS OF EXTRACTS OF SPICE-AROMATIC RAW MATERIALS FOR THE CREATION OF FUNCTIONAL DRINKS . Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (2), 290-300. Retrieved from http://journals.ksauniv.ks.ua/index.php/tech/article/view/891