BASICS OF FOOD SAFETY IN RESTAURANT ESTABLISHMENTS
Keywords:
restaurant, HACCP, enterprise management, recommendations, safe productsAbstract
The article presents key aspects that restaurant establishments should pay attention to in order to improve safety standards and adapt food technologies to modern requirements of sustainable development. Modern HoReCa management strategies are relevant and must be developed in such a way that establishments can effectively adapt to the difficult conditions of wartime and maintain high levels of service, quality, and product safety during a competitive post-war recovery. The development of restaurant technologies takes into account the regulatory and legal principles of the HACCP system, with services aimed at improving product safety. Modern approaches include improved management, food standardization, production optimization, service and food safety. A number of recommendations for effective management of the process of manufacturing safe products in catering establishments are highlighted: clear food standards and product certification; optimization of delivery processes; strategy to avoid insects and rodents; increased control over cleanliness and storage conditions of products; using technology to improve food safety; monitoring and improving safety procedures; accepting feedback from customers; and regular staff training. Overall, the development of restaurant technologies has a positive impact on all aspects of the industry, contributing to economic growth, ensuring product quality and consumer safety. The existing consumer demand for quality services requires special attention to the problem of studying restaurant activities. In the context of dynamic changes and the transition to market relations, the provision of quality services is becoming a key factor contributing to the development and efficiency of restaurant establishments.
References
Сніжко Ю. І., Чорна Т. М. Безпечність харчових продуктів в закладах ресторанного бізнесу: матеріали Х міжнар. наук.-практ. конф. «Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації», м. Київ: КНУКІМ, 2023. С. 74–77.
Будашка Д. 8 рекомендацій шеф-кухарям щодо безпеки харчових продуктів. https://www.unileverfoodsolutions.com.ua/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/kharchova-bezpeka-restorani-korona.html. (дата звернення: 20.03.2025).
Турчиняк М. К. Харчова безпека у закладах ресторанного господарства: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. «Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення», 2 червня 2021 р., м. Львів: Видавництво ЛТЕУ, 2021. C. 176–177.
Дишкантюк О. В., Власюк К. В., Тітомир Л. А., Жмудь А. В. Інновації в ресторанному господарстві: адаптація технологій харчування до сучасних вимог сталого розвитку. Таврійський науковий вісник. 2024. № 5. С. 113–119.
Архіпов В. В., Іванникова Т. В., Архіпова А. В. Ресторанна справа: Асортимент, технологія і управління якістю продукції в сучасному ресторані: Навчаль- ний посібник. Київ : Фірма «ІЙКОС»; Центр навчальної літератури, 2007. 382 с.
Кругляк Г. О. Дослідження ролі інноваційних технологій в управлінні підприємствами готельно-ресторанного господарства. Вісник Економіка та продовольча безпека України. 2018. Том 6. Вип. 3–4. С. 58–64
Методичні настанови з дотримання вимог законодавства України щодо безпечності харчових продуктів у закладах ресторанного господарства. URL: http://www.vosst.vn.ua/19-normatyvni-akty/182-metodychni-nastanovy-z-dotrymannia-vymoh-zakonodavstva-ukrainy-shchodo-bezpechnosti-kharchovykh-produktiv-u-zakladakh-restorannoho-hospodarstva-ukrkoopspilka (дата звернення: 20.03.2025).
Ланиця І. Ф. Безпека харчових продуктів в ресторанному господарстві: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. «Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення», м. Львів : Видавництво ЛТЕУ, 2023. C. 211–212.