ВИКОРИСТАННЯ РОЗПОДІЛЬНОГО МЕТОДУ В МАТЕМАТИЧНОМУ МОДЕЛЮВАННІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.6.11

Ключові слова:

модель, транспортне завдання, оптимізаційні моделі, ефективність, оптимальний план

Анотація

У статті розглянуто використання розподільного методу для розв’язування транспортних задач та охарактеризовано загальні підходи до постановки більш складних завдань. Обґрунтовано актуальність питання з метою оптимального планування розподілу технічних ресурсів під час визначення потреби цих ресурсів та організації їх використання для підвищення ефективності роботи підприємств. Розкрито необхідність удосконалення та оптимізації планів вантажоперевезень за допомогою методів математичного моделювання транспортної задачі, зокрема розподільного методу. Досліджено розподільний метод та алгоритми його розв’язання щодо впровадження в процес розрахунку оптимальних планів перевезення вантажів. Охарактеризовано загальні підходи до складання моделі транспортної задачі та наведено критерії її оптимальності, кінцевим результатом якої буде можливість зіставляти свої ресурсні можливості з потребами підприємства, оцінювати їх з точки зору розвитку бізнесу для прийняття оптимальних рішень під час планування перевезень вантажу. Отримано модель транспортної задачі, яка мінімізує затрати на перевезення вантажів за умови, що їх об’єми виражаються в різних одиницях виміру. Це дозволяє більш точно відобразити в цій моделі конкретне планування відповідної економічної задачі. Охарактеризовано загальні підходи до оптимізації вантажоперевезень на підприємствах та наведено критерії оптимальності в сучасних умовах господарювання. З’ясовано необхідність використання математичних методів у плануванні та прогнозуванні роботи підприємств, а також вимоги до зменшення транспортних витрат, що потребують поглиблених досліджень та впровадження відповідних математичних моделей. Обґрунтовано актуальність застосування цього методу для транспортних перевезень за різних одиниць виміру вантажу.

Посилання

Оптимізаційні методи і моделі / О.Г. Савченко та ін. Херсон : ТОВ «Айлайт», 2014. 430 с.

Іващук О.Т. Економіко-математичне моделювання. Тернопіль : ТНЕУ. 2008. 704 с.

Лобода О.М. Актуальні проблеми ідентифікації та моделювання структури управління підприємством. Наука й економіка. 2015. № 3. C. 130–134.

Гатаулін А.М. Економіко-математичні методи в плануванні сільськогосподарського виробництва. Київ : Вища школа, 2000. 260 с.

Вітлінський В.В. Аналіз, моделювання та управління економічним ризиком. Київ : КНЕУ, 2000. 292 с.

Лобода О.М., Димов В.С. Моделі та методи інформаційних технологій управління аграрного сектора економіки за допомогою достатніх умов оптимальності.Проблеми інформаційних технологій. Херсон, 2018. Вип. 1 (023). С. 104–110.

Influence of Mineral Nutrition and Combined Growth Regulating Chemical on Nutrient Status of Sunflower / E.O. Domaratskiy et al. Indian Journal of Ecology. 2018. Vol. 45. Issue 1. P. 126–129.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-14

Як цитувати

Кавун, Г. (2022). ВИКОРИСТАННЯ РОЗПОДІЛЬНОГО МЕТОДУ В МАТЕМАТИЧНОМУ МОДЕЛЮВАННІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 86-93. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.6.11