ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ ТА ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЛІНІЙ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА БОРОШНА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.3.5

Ключові слова:

технологічне обладнання, проектування, виробництво, безглютенова сировина, функціональні продукти.

Анотація

В статті розглянуто технологічне обладнання для виробництва безглютенового борошна функціонального призначення та необхідність проектування технологічних ліній з його виробництва. Зазначено, що на сьогоднішній день світовий ринок безглютенових продуктів харчування безперервно зростає, але технологічний процес виробництва безглютенового борошна для виготовлення функціональних продуктів харчування потребує дотримання та виконання певних вимог виробничого процесу. Встановлено основні недоліки та перешкоди, які не дозволяють одержувати безглютенове борошно високої якості, яке б відповідало європейським стандартам якості, які полягають у використанні однакового обладнання для виробництва різних видів борошна, а також велика імовірність потрапляння глютену в продукти, через перенесення сировини, що містить глютен, з обладнання та тари, які використовуються у технологічному процесі виробництві. Визначено, що головною проблемою при виготовлення безглютенового борошна є підтримка чистоти приміщень для зберігання, транспортування та виробничих приміщень на підприємствах галузі, що виробляють безглютенову продукцію. Вирішення проблем виробництва безглютенового борошна та функціональних продуктів харчування, можливе за умов проектування окремих цехів на підприємствах галузі, які будуть відрізнятися тим, що їх технологічні лінії ніколи не стикатимуться з сировиною, що містить глютен, а для зерна і борошна призначені спеціальні склади. Також зазначено, що сировину необхідно закуповувати у перевірених виробників сільськогосподарської продукції. Крім того, зберігання та транспортування сировини необхідно здійснювати у контейнерах окремо від глютеновмістної сировини для запобігання крос-контамінації сировини та обладнання. Розв’язання поставлених задач виробництва безглютенової продукції, можливо лише за комплексної модернізації виробництва з використанням сучасних методів проектування. Вирішення поставлених задач, можливе на основі проектування цехів та технологічних ліній; тісної співпраці науковців та фахівців галузі; проведення високотехнологічних досліджень та розробок; впровадження новітніх технологій та методик в конструкції й технології виробництва функціональних продуктів. Все це сприятиме досягненню високих результатів виробничого процесу, зробить експлуатацію та обслуговування більш зручними, дозволить здійснювати точний контроль якості, підвищить надійність і стабільність виробничого процесу.

Посилання

Statistics and facts on the gluten-free foods market in the U.S. 2016. Retrieved from https://www.statista.com/topics/2067/gluten-free-foods-market [in England].

Горач О.О. Проблеми та перспективи розвитку виробництва безглютенових продуктів харчування в Україні / Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 3. С. 128-132.

Association of European Coeliac Societies, AOECS [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://aoecs.org/research.

Ринок безглютенових продуктів: великий потенціал поки ще сплячої потреби: веб-сайт. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/rinok-bezglutenovihproduktiv- velikij-potencial-poki-se-splacoi-potrebi

Горач О.О. Кіпіоро І.М., Гусар А.О. Використання альтернативних видів сировини з метою розробки нових безглютенових рецептур / Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон, 2022. Вип. 5. С. 38-44.

Gorach O. Conceptual basis of the formulation of gluten-free products based on the use of domestic plant raw materials / Monografia. Moderní aspekty vědy: XXV. Díl mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika: Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2022. p. 373-388.

Горач О.О. Обґрунтування інноваційних технологій функціональних рецеп- тур / Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 6. С. 52-58. 8. Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення на основі використання вітчизняної сировини / Таврійський науковий вісник, 2021. № 6. С. 94-100. http://dspace.ksau. kherson.ua/handle/123456789/7867

Lianyungang Prosperous International веб-сайт. URL: https://ua.ever-prosperous. com/grain-processing-machine/flour-processing-machine/rice-flour-processingmachine. html

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Як цитувати

Горач, О. О., Дзюндзя, О. В., & Олейникова, С. О. (2023). ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ ТА ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЛІНІЙ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА БОРОШНА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (3), 37-45. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.3.5

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>